1515
Innehåll från QlikAnnons

Demokratiseringen av data handlar om mer än att bara öppna upp informationsflödet

”Demokratiseringen av data” är en grundpelare i den tredje generationens Business Intelligence och det första kritiska steget i att maximera din BI-lösning. Men detta innebär mer än att bara öppna upp flödet av information. Det finns flera faktorer du bör ha i åtanke när du demokratiserar data i din organisation. Michael Distler, Senior Director, Product Marketing på dataanalysföretaget Qlik går igenom de fem viktigaste.

1. Du måste balansera de två sidorna i ekvationen som är demokratisering av data: Tillgång och efterfrågan. Tillgång innebär att ge access till alla datakällor och typer och samtidigt ge användarna möjlighet att kombinera data. Medarbetare kan sedan utvinna data inbördes och analysera mixen av interna och externa källor. Den andra sidan av myntet är efterfrågan. Detta innebär att man måste ge alla, från data scientists till timanställda konsulter, möjlighet att få tillräckligt mycket information så att relevant data kan användas på ett optimalt sätt – av alla. Utan balansen mellan tillgänglighet och användarnas möjlighet att använda data kan organisationer inte maximera datans värde.

2. Möjliggör fler sätt att ”göra det själv”, men med skyddsräcken. I takt med att antalet dataanvändare snabbt ökar så ökar även variationen och bredden på datarelaterade förfrågningar. Detta kan resultera i att IT blir överväldigade med affärskrav. Istället för att anställa fler bör IT se över hur man kan ge dataanvändare fler möjligheter till ”self-service”. Detta innebär inte att det inte ska finnas kontroll. Exempelvis så ska ”power users” få friheten att kunna skapa sina egna dashboards medan chefer i ledande positioner antagligen bara behöver access till färdigbyggda interaktiva grafer som fokuserar på kritiska KPI:er. På samma sätt så behöver globalt säljansvariga kunna titta på global aktivitet på en försäljningsdashboard medan en regionalt ansvarig säljare bara ska kunna se lokal aktivitet på samma dashboard.

Ta del av Qliks webinar 11 mars: Architecting your Data Warehouse for the New Decade

3. Växla upp från manuellt till automatiserat. Förutom att ge användare möjlighet att själva ta fram information så kan fler automatiserade processer också underlätta för IT. Att exempelvis automatisera tillgången till rådata istället för att manuellt koda ETL-script gör att du kan bygga datalager på några timmar istället för veckor eller månader. Automatisering ger dig också mer kontroll och regler och policies kan integreras i standardprocessen.

4. Ha konsumtionsklimatet i åtanke. Vissa tänker att allt man behöver göra är att ge dataanvändare access till datan tillsammans med rätt typ av teknologi. Men användare behöver också veta hur de ska arbeta med datan. Med andra ord så måste användare veta hur man tolkar data. Detta är ytterligare en balansfaktor i demokratiseringen av data; möjlighet och tillgänglighet måste matcha varandra.

5. Överväg DataOps. Flexibiliteten man behöver för att kunna arbeta i en miljö där data blivit demokratiserad kan kräva att man tar ett steg tillbaka för se över basprocesserna. Det är där DataOps kommer in. Detta är en metodologi som kan innebära betydande fördelar när det kommer till att förbättra processer och teknologier samt för att bygga vassa data pipelines så att man snabbt kan möta affärskrav.

Vill du veta mer?

Ladda ned Qliks e-bok: ”Making Data Accessible to Everyone: Why data democratization is a digital business transformation requirement”

Möt Qlik på Data Innovation Summit på Kistamässan den 19-20 mars! Vi finns i monter 30-31.

Mer från Qlik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qlik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?