Annons
Innehåll från Nord SecurityAnnons

Se listan: Branscherna som drabbas mest av ransomware

Tusentals attacker varje och miljardkostnader för företagen.

Nya siffror visar vilka branscher som är mest utsatta för ransomware.

– Mörkertalet är stort. Företagen behöver bli ännu bättre på att skydda sina verksamheter, säger Daniel Markuson, expert på cybersäkerhet hos NordVPN.

Så funkar NordVPN – läs mer här 

I somras tvingades en stor matvarukedja hålla stängt efter att en teknikleverantör utsatts för en ransomware-attack, som låste kassasystemet. Samtidigt riktade brottslingarna krav lösensumma för att låsa upp systemet. Efter nästan en vecka hade kedjans IT-team lyckats återställa systemen.

– Jag tror att den attacken fick många företag att titta på sin cybersäkerhet med nya ögon. Har vi tillräckligt skydd? Har vi tillräckliga resurser om att sätta in? Den typen av frågor dyker upp vid sådana här händelser, säger Daniel Markuson.

NordLocker, som har ett avancerad end-to-end-verktyg inom kryptering, har analyserat 1200 större ransomware-attacker världen över. I analysen hade just detaljhandeln utsatts för 44 attacker.

– I sammanhanget en av de lägre siffrorna i rapporten, men det är också företag som är publika och då blir också attackerna mer uppmärksammade, säger Markuson om NordLockers analys.

I analysen framkommer det att byggföretag och tillverkningsindustrin, med närmare 90 attacker vardera, är mest utsatta. Bakom skuggar finansföretag samt sjukvård med nästan 70 attacker.

– Det följer ett ganska logiskt mönster, både inom bygg- och tillverkningssektorn finns det mycket pengar men cybersäkerheten är ofta eftersatt. Finansföretag satsar överlag bättre på skydd, men de är attraktiva mål eftersom de omsätter stora summor.

Enligt rapporten kostade ransomware-attacker motsvarande 200 miljarder kronor under 2021. Då ska man komma ihåg att de allra största attackerna kanske inte ens är listade, påpekar Markuson:

– Tyvärr väljer en del att betala för att slippa problemet, först efter det sätter man igång med IT-arbetet. Det blir en dyrköpt läxa.

Någon minskning av ransomware-attacker räknar inte Markuson med framöver:

– Nej, detta är tyvärr ett problem som vi kommer att få leva med, men det går skydda sig och minska skadeverkningarna.

Hur ska man då skydda sitt företag mot ransomware? Enligt Markuson krävs det flera olika åtgärder för ett fullgott skydd (se faktaruta).

– Det allra viktigaste är kunskap om problemet, att man tar cybersäkerhet på allvar och utbildar sina anställda i grundläggande säkerhetstänk. Bara en sådan sak som att inte surfa på oskyddade nätverk utan en VPN-lösning är ett sätt att försvåra för brottslingar att komma åt din data. 

Få skydd mot skadlig programvara – så gör du  

 

Mer från Nord Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nord Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera