Annons
Innehåll från Nord SecurityAnnons

Nätbedragarnas knep – för att skada ditt företag

Cyberangrepp mot företag blir allt vanligare.

Här är bedragarna vanligaste metoder – och hur du skyddar dig.

– Viktigast är frågan tas på allvar på inom organisationen, säger Daniel Markuson, expert på cybersäkerhet hos NordVPN.

Så funkar NordVPN – läs mer här 

Ju mer digitala vi blir, desto mer digitala blir även de kriminella. Idag är cyberangrepp mot företag vardagsmat. Nedan listar experten Daniel Markuson de vanligaste digitala angreppen kriminella använder för att attackera ditt företag.

– Gemensamt för dessa typer av bedrägerier är, i grund och botten, att någon försöker tjäna pengar genom att stjäla dina uppgifter eller på annat sätt skada din verksamhet, säger han.

Phishing

Kallas nätfiske på svenska. Här försöker bedragarna via falska meddelanden locka till sig personlig information eller pengar. Oftast skickas mejl från adresser som efterliknar en seriös avsändare för att få dig som användare att öppna mejlet och klicka på en bilaga eller länk. Din enhet infekteras med skadlig programvara som kan användas för att stjäla värdefull information från din enhet och skicka till bedragaren eller ta över och fjärrstya enheten.

Spearphishing

En variant på nätfiske som riktar in sig specifikt på dig eller ditt företag. Bedragaren har tagit reda på bakgrundsinformation om dig och använder detta i sina försök att få dig att klicka på en länk. Ofta kan mejlet, eller meddelandet på sociala medier, se ut att komma från en arbetskollega eller vän för att vagga in dig i falsk trygghet.

Smishing och vishing

Liknande upplägg som ovan men via SMS. Eftersom vi inte förväntar oss att bedragare har våra mobilnummer är det lätt hänt att man går på detta trick. Ett vanligt tillvägagångssätt är bedragarna utger sig för att vara din bank och uppmanar dig att klicka på bifogad länk, där du ska fylla i dina kontouppgifter för att banken utför kontroller. Vishing är varianten där du blir uppringd och ombeds göra samma sak.

Spoofing

Liknar phishing men här nöjer sig inte bedragarna med att ”bara” utge sig för att vara någon annan – de har även skapat en hel struktur med exempelvis exakta kopior av riktiga sajter, mejladresser och verkliga IP-adresser. Detta gör spoofing-bedrägerier svåra upptäcka. 

Malware

Kallas skadlig programvara på svenska och är samlingsnamnet för olika typer av programvara enbart skapade för att skada och infektera enheterna som attackeras. En del malware skickas ut brett av bedragare och utnyttjar säkerhetshål i din enhet, andra sätt att drabbas är varianter av ovan – att man exempelvis öppnat en bilaga på mejlen eller via en falsk app.

Vanliga exempel på malware:

Virus: Ett program som automatiskt sprider sig vidare från värd till värd. De värsta varianterna kan orsaka systemkrascher.

Trojaner: Program som ser legitima ut på ytan men har skadlig kod i sig för att exempelvis spionera eller stjäla personlig data.

Ransomware: Tar över, krypterar och låser din enhet. Kan endast låsas upp om du betalar en lösensumma.

Spyware: Spionerar på vad du gör på enheten och skickar informationen vidare

Keyloggers: Spårar dina lösenord. Mycket svårt att upptäcka.

Hur ska du då skydda sig från att utsättas för attacker? Markuson återkommer till det klassiska begreppet ”kunskap är makt”. Ju mer du är medveten om riskerna, desto enklare att förhindra angrepp mot ditt företag.

– Om man tar sig tid att förstå nätsäkerhet och utbilda sin personal hur man ska bete sig på nätet är mycket vunnet. Klicka aldrig på länkar eller bilagor om du inte är absolut säker, säger han.

Markusson pekar också på vikten att säkerhetskopiera företagets data regelbundet, ha ett bra antivirus och använda VPN.

– Antivirus är bästa sättet att skydda sig mot malware, samtidigt är det viktigt att ha en bra VPN-tjänst för att surfa anonymt, säger han och fortsätter: 

– NordVPN har nu lyckats kombinera dessa två genom funktionen Threat Protection, som skyddar mot skadlig programvara, scannar allt du laddar ner och förhindrar spårning av dina aktiviteter. Det funkar även om du inte är uppkopplad mot VPN.

Få skydd mot skadlig programvara – så gör du 

 

 

Mer från Nord Security

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nord Security och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera