1515
Innehåll från EOSAnnons

Med tillgängliga processparametrar öppnas nya dörrar inom additiv tillverkning

Tomas Hjort, CEO på Exmet, EOS M290-skrivare samt Exmets applikationer.
Tomas Hjort, CEO på Exmet, EOS M290-skrivare samt Exmets applikationer.

Att tillverka annat än mycket tunna metallkomponenter av amorft stål var länge omöjligt men tack vare en patentlösning sitter teknikbolaget Exmet inne på lösningen. Med hjälp av additiv tillverkning (AM) har de hittat ett sätt att göra amorfa metallkomponenter av olika former och storlekar. Till sin hjälp har de teknik från globala AM-leverantören EOS, där tillgängliga och modifierbara processparametrar spelar en avgörande roll.
– Vi behöver tillgång till AM-processens fulla verktygslåda, säger Tomas Hjort, CEO på Exmet.

Additiv tillverkning är samma sak som 3D-printing – att man genom en lager-på lager-teknik bygger upp en komponent i plast eller metall. Inom den additiva tillverkningen är EOS internationellt ledande och erbjuder maskiner för industriell 3D-printing till kunder och servicebyråer världen över. Exmet har använt EOS maskiner i många år och sedan 2017, då de införskaffade en egen maskin, har utvecklingen tagit ordentlig fart.

Vikten av modifierbara processparametrar

Exmets patenterade lösning utgår från en specifik pulversammansättning men själva patentet handlar om att man för att erhålla amorfa strukturer via additiv tillverkning behöver Exmets tillåtelse. Tekniken är hårdvaruoberoende, men det innebär inte att det räcker att använda 3D-printerns standardinställningar. Vikten av att kunna modifiera processparametrarna är helt central för den amorfa metalltillverkningen, vilket är något som EOS också tänkt på och möjliggjort.

– Processparametrarna måste ställas in och köras med en särskild inställning, på ett särskilt sätt. För att göra det krävs ett kunnande. Vi ges tillgång till ett stort antal  parametrar – ju mer vi kan justera och anpassa desto snabbare och bättre blir resultatet. Det ställer lite extra krav på maskinleverantören, både när det gäller maskinerna och den mänskliga accessen. Vi har krav och behov som är annorlunda än vad konkurrenterna har och är otroligt nöjda med de möjligheter vi får med EOS, säger Tomas.

Många goda egenskaper

Den amorfa strukturen bildas när man smälter ner metall och sedan chockfryser den. Kylan gör då att det inte hinner bildas några kristaller vilket skapar en avsevärt förbättrad hållfasthet och elasticitet samt för utvalda legeringar mycket goda magnetiska egenskaper.

Summan av de olika egenskaperna gör att den amorfa metallen är särskilt intressant för applikationer inom bil- och flygindustrin såsom elektriska motorer men den används även inom klassisk industri, konsumentprodukter, ädelmetaller, klockor och lyxprodukter. Biokompatibla amorfa metaller kan dessutom användas som implantat i medicinska applikationer.

Ett viktigt samarbete

Samarbetet med EOS har varit en viktig del i Exmets accelerering och kommersialisering av verksamheten, då de är en ledande teknikleverantör på marknaden och öppnar upp för många nya möjligheter.

– Det är viktigt för oss att ha en nära relation med leverantören och få stöd att utveckla processen för att kunna göra det vi vill uppnå. Vi har ganska extrema ingångsbehov i vår lilla nisch, avslutar Tomas.

 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?