Som allt digitalt går utvecklingen inom systemintegration snabbt framåt. Området har gått från att fungera lite som en informationsväxel med egna programvaror, modeller och roller till att bli multifunktionellt och ett stöd för hela organisationen. Denna förändring har dels drivits på av molnplattformarna och ny teknologi, men framför allt av behovet av mer verksamhetsnära tillämpningar.
– Historiskt inom integration så har man bundit upp sig till en plattformsleverantör och området har fungerat som en central funktion som lätt kan bli en flaskhals när förändringsbehoven i verksamheten ökar. Med dagens teknik, molnet och nya arbetssätt kan man nu lösa både integrations- och applikationsbehov både snabbare och smartare. Integration finns i allt och viktigare än någonsin, det är en de facto-disciplin man måste ha på plats, säger Andreas Stenlund, CTO inom området Integration på Enfo.
”Krävs arkitektur och planering”
Med ständigt ökande mängder data att hantera så finns ett ökat behov av både applikationer och integrationer för att kunna realisera nya digitala tjänster. Det är vanligt idag att verksamheter använder en hybrid plattform vilket till exempel innebär en integrationsplattform i ett eget fysiskt datacenter i kombination med integrationstjänster i molnet. Tekniken skapar oanade möjligheter även om mångfalden skapar komplexitet. Här är integrationsförmågan, hur man arbetar och organiserar sig viktig. För att lyckas krävs både planering och struktur.
– Allra viktigast är att arbeta strukturerat med informationshantering och ha en samlad strategi för integration och applikation. Det är lätt att springa för snabbt. Man behöver bygga lösningar och funktioner som är hållbara på sikt. Att koka ihop något snabbt kan de flesta göra men för att få något på plats som går att vidareutveckla och är kostnadseffektivt krävs grundläggande arkitektur och planering, konstaterar Andreas Stenlund.
Föra ihop gammalt och nytt
Enfo har 20 års erfarenhet av systemintegration och över två miljoner tjänstetimmar inom området. Det innebär en databas av kunskap som gör att de kan hjälpa företag av alla storlekar att sätta sin strategi och lyckas med sin integration.
– Vi hjälper många större bolag, varav vissa har en hel del bagage. Där är det särskilt viktigt att ha struktur, kunna hantera den gamla tekniken och anamma den nya samt att göra det möjligt för verksamhet och IT att närma sig varandra. En lyckad strategi är avgörande där, säger Magnus Strömer, Head of integration på Enfo.
Förståelse utifrån erfarenhet
En av de största utmaningarna inom integration är samordningen. Idag kan medarbetare själva till och med göra viss integration, men för att kunna möta verksamhetens behov av utveckling krävs en övergripande kontroll över arbetet.
– Integration kan vara ganska komplext. Det handlar inte bara om att koppla ihop ett par trådar utan man behöver en förståelse både för verksamheten och applikationerna. Där kan vi luta oss mot våra tjugo år inom området och alla bolag vi hjälpt i Norden, stora som små, avslutar Magnus Strömer.
Läs mer om Enfo och integration