1515
Innehåll från dLaboratoryAnnons

Här är verktyget som hjälper elnätsbolag att minska störningar och spara stora pengar

Välfungerande elnät blir allt mer kritiskt i takt med att vårt samhälle blir mer digitaliserat och infrastruktur som elbilsladdning byggs ut. Elavbrott kostar elnätsbolagen stora pengar och i dag agerar de flesta aktörerna reaktivt genom felavhjälpning snarare än proaktivt. Det svenska bolaget Dlaboratory Sweden AB (publ) har tagit fram ett verktyg som analyserar och visualiserar elförsörjningsdata och förutser störningar innan de inträffar. Lösningen förbättrar leveranssäkerheten, bidrar till minskade kostnader för elnätsbolagen och reducerar elavbrotten med hela 25 procent. 

Clean tech-bolaget Dlaboratory Sweden AB, dLab, har sin grund i ett utvecklingsinitiativ på Lunds Tekniska Högskola i samband med stormen Gudrun. Man ville hitta verktyg, modeller och förhållningssätt som kunde minska störningar i elnätet genom att ta vara på information som redan fanns i systemet. Där började resan för bolagset som idag har en växande global marknad och erbjuder en lösning som hjälper elnätsbolag att förutse kommande störningar och avvikelser. 

– Vårt verktyg gör att man kan samla in data, analysera denna på ett kvalificerat sätt och sedan visualisera detta på ett pedagogiskt sätt. Det gör att användaren kan övervaka vad som sker i elsystemet och förutse störningar, berättar Erik Severin, vd på dLab. 

Läs mer om lösningen här 

Efterfrågat av branschen

Det som utmärker lösningen är att den är kunddriven och har sitt ursprung i en efterfrågan från branschen, förklarar Erik Severin. Med hjälp av olika applikationer samlas data in från strategiska platser i elnätet där de gör mest nytta. Informationen bearbetas och analyseras sedan så allt som avviker från normalen kan identifieras. Den stora mängden historiska data ger ett stort mervärde för lösningen. 

– All störningsdata sparas och kan sedan användas för att testa applikationer och utveckla mer kunskap. Våra applikationer är helt digitala och genom våra rapporter kan elnätsägare sedan hantera, agera och förebygga eventuella fel vi upptäcker. 

”Vi gör skillnad”

Historiskt har elnätsbolag arbetat mer reaktivt än proaktivt, menar Erik Severin. Fel åtgärdas helt enkelt när de uppstår. Med dLabs lösning får bolagen istället en möjlighet att ligga steget före – något som kan spara stora pengar. 

– Nu behöver man inte vänta på att fel ska uppstå. Kundnyttan vi beskriver är inte bara en teori. Vi kan se i vår statistik att bolag kan reducera elavbrott med hela 25 procent. Det ökar tillförlitligheten och minskar kostnaderna. Vi är väldigt stolta över att vi kan visa att vi gör skillnad. 

Nästa steg: internationalisering

Bolaget har vuxit snabbt och är nu en etablerad aktör med drygt 20 elnätskunder som har systemen i drift i både Sverige och Finland samt pågående leverans i Asien. Nästa steg är en internationalisering där Sydostasien och Nordamerika finns i sikte, utöver hemmamarknaden i Norden och även Europa. 

– Elförsörjningen ser likadan ut överallt så vår lösning fungerar var som helst i världen, det finns inga tekniska barriärer, konstaterar Erik Severin. 

– Vi ser en stor kundnytta i vår lösning, men också ett understöd till en samhällskritisk funktion. Vi blir allt mer beroende av el och vi kan bidra till effektivisering och minskade kostnader samtidigt som vi kan hjälpa med att se till att elnätet inte blir en flaskhals för den pågående och fortsatta omställningen till ett mer hållbart energisystem, avslutar han. 

Läs mer Dlaboratory här 

 

Mer från dLaboratory

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med dLaboratory och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?