1515
Annons
Innehåll från ComarchAnnons

Varför försäkringsbolag bör välja PaaS – inte SaaS

Under de senaste åren har digitalisering legat högt på agendan för de flesta branscher, inklusive finanssektorn. Digitala banklösningar har sporrats av snabbfotade och innovativa utmanare, men inom försäkringsbranschen har många företag hamnat på efterkälken. Detta börjar dock förändras.

Fler och fler försäkringsbolag investerar i modern teknik och portaler, drar nytta av automatisering och strävar efter fördelarna med artificiell intelligens. Denna ökande digitala mognad och djärvhet till trots återstår vissa utmaningar för att försäkringsbolagen ska nå sin fulla digitala potential. I spetsen för dessa finns de trögrörliga legacysystemen. 

Ett legacysystem är inte nödvändigtvis gammalt. Det bygger helt enkelt på föråldrad teknik som inte är anpassad till moderna krav eller möjligheter. Ofta är de inte anpassade för molnet, utan förlitar sig i stället på oflexibla infrastrukturer som kontinuerligt behöver patchas. Att ta de första stegen mot en mer strömlinjeformad arkitektur är emellertid lättare sagt än gjort – det kan vara både riskabelt och dyrt – och därför söker sig allt fler försäkringsbolag till modulära lösningar. Legacy kan då fasas ut steg för steg, samtidigt som kontinuiteten i kritiska system bibehålls. 

Passar SaaS för försäkringsbolag?

Men vad kommer härnäst? Även om företag inom många sektorer har valt någon variant av Software as a Service, är detta tillvägagångssätt inte nödvändigtvis det lämpligaste för försäkringssektorn. SaaS har många fördelar, såsom snabb driftsättning, möjligheter att påverka utformningen och tydlig prissättning utan riskfyllda investeringar. Modellen ser således ut att vara ett självklart val. Men vilka är då avigsidorna?

De flesta SaaS-lösningar erbjuder begränsade möjligheter att skräddarsy funktioner och upplägg, vilket gör dem till ett bristfälligt val för många företag med komplexa, modulära behov. Förutom att begränsningarna kan resultera i en arkitektur som inte kan möta företagets affärsbehov, kan tillgång till avancerade konfigurationsalternativ vara avgörande för att vara konkurrenskraftig på den globala marknaden.  

En annan avgörande avigsida är att de flesta SaaS-lösningar används i offentliga moln, eller i bästa fall i hybrida molnlösningar. Även om detta kan vara både produktivt och kostnadseffektivt innebär det att molninfrastrukturen delas mellan många kunder – uppgifterna är inte fysiskt isolerade, vilket kan vara oerhört problematiskt för finansiella aktörer. Så vilka valmöjligheter har finanssektorn egentligen när det gäller att använda molnet på ett säkert och flexibelt sätt?

Varför välja PaaS?

PaaS-lösningen - Platform as a Service - har inte riktigt nått samma popularitet som SaaS-modellerna har, men när det gäller finansmarknaden borde den nog göra det. PaaS gör det möjligt för företag att nyttja molnet utan externa leverantörer, vilket gör att molninfrastrukturen kan användas på alla sätt – och till alla syften. 

Medan SaaS-modellen erbjuder applikationer via nätet, erbjuder PaaS-lösningar en pålitlig datorplattform där såväl hårdvara som mjukvara finns i leverantörens infrastruktur. Detta möjliggör för företag att både utveckla och köra sina egna applikationer utan att tvingas underhålla en traditionell infrastruktur. Därmed blir krångliga uppdateringar och resurskrävande underhåll ett minne blott. Denna extremt flexibla modell banar väg för lägre kostnader, effektivare rutiner och färre IT-anställda, samtidigt som den öppnar för fler möjligheter att skapa nya affärsfunktioner, applikationer och processer.

Arbeta och lagra i det privata molnet

Med PaaS drar man enkelt nytta av automatiserad distribution och optimering av resurser, vilket sparar enorma mängder tid för de anställda. Således kan alla nya funktioner och åtgärder hanteras snabbare än någonsin – ännu en fördel med molninfrastruktur via PaaS.

PaaS möjliggör också att arbeta och lagra data i det privata molnet, vilket ger exklusiv tillgång till all information. Således blir PaaS ett mycket säkrare alternativ för försäkringsbolag än de flesta SaaS-modeller. Denna fullständiga kontroll ger aktörer flexibiliteten att enkelt anpassa varje funktionalitet till sina egna unika krav, utan att kompromissa med säkerheten. 

Att döma av detta står det klart att många företag kan dra stor nytta av att överväga en annan modell än SaaS, då både det offentliga och det privata alternativet kan kombineras i PaaS med goda resultat. 

Genom Comarchs partnerskap med Sthlm Fintech Week 2022 erbjuds en unik möjlighet att vinna biljetter till vårens evenemang 19-22 april, direkt från Sthlm Fintech Week. 

Läs mer om hur Comarchs PaaS-lösningar för försäkringsbranschen kan hjälpa er att skapa en säkrare och effektivare försäkringsverksamhet. 

Mer från Comarch

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Comarch och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?