1515
Innehåll från AconAnnons

Så kan ditt företag slippa stora IT-säkerhetskostnader

Daniel Cronström, Chief Information Security Officer på it-bolaget Acon.
Daniel Cronström, Chief Information Security Officer på it-bolaget Acon.

Tekniken som skyddar mot dataintrång, som exempelvis ransomware, utvecklas ständigt och blir allt säkrare. Men faktum är att hela nio av tio intrång sker på grund av den mänskliga faktorn. Intrång som kan bli väldigt kostsamma. För att skydda sig behövs med andra ord mer än teknik och mjukvara – nämligen en ökad medvetenhet, berättar Daniel Cronström, Chief Information Security Officer på it-bolaget Acon. 

Dataintrång kan påverka företag på flera olika sätt. Affärskritisk information kan stjälas eller skadas och i flera fall orsaka långa driftstopp som kan innebära stora kostnader. Att ha ett robust säkerhetsskydd är nödvändigt men då majoriteten av intrång sker när medarbetare öppnar farliga filer eller länkar är det desto viktigare att öka medvetenheten i sin organisation. 

– Den mänskliga faktorn är den absolut största fallgropen. Som företag kan man ha hur mycket tekniskt skydd som helst men om en medarbetare klickar på en dålig länk så hjälper inte det. Anledningen är att det är lättare att gå genom människor än teknik och det utnyttjas via exempelvis ransomware som skjutit i höjden under de senaste åren, säger Daniel Cronström, CISO på Acon. 

En icke-dömande kultur

Utöver det tekniska grundskyddet och regelbunden backup så att information kan återskapas efter intrång behöver man utbilda sina medarbetare kring riskerna, förklarar Daniel Cronström. Att skapa en icke-dömande kultur är en av nyckelfaktorerna. 

– Man måste se till att alla vet vad de ska vara uppmärksamma på och skapa en kultur av öppenhet. De flesta tycker att det är ganska pinsamt om de skulle råka klicka på en dålig länk och man måste säkerställa att alla känner att detta är okej att erkänna, annars blir skadan otroligt mycket större. Man behöver fokusera på att mitigera konsekvenserna istället för att bestraffa. 

När allt fler arbetar hemifrån blir företagen extra sårbara. När medarbetare sitter hemma tas fler risker när gränserna mellan privatliv och jobb suddas ut. 

– Man kanske sitter med sin privata dator och kopplar upp sig mot jobbet eller klickar på något man inte ska för att man inte har en kollega nära till hands att fråga. Har man inte en bra säkerhetshygien som företag innebär detta en stor risk och det är något man måste ta med i sin utbildning. 

Urberg ger unikt skalskydd

Acon hjälper sina kunder att ta ett helhetsgrepp kring säkerhetsfrågan. Företaget är helsvenskt och garanterar att all data stannar just i Sverige. Deras datacenter som finns i ett norrländskt urberg ger ett unikt skalskydd, förklarar Daniel Cronström. 

– Det blir inte ett bättre skalskydd än så. Vi försöker också arbeta tillsammans med svenska partners i största möjliga mån och har datan tryggt placerad inom landets gränser. Det behovet har vi sett öka, särskilt under instabila situationer som den nuvarande pandemin. 

Sedan ett drygt år tillbaka är Acon certifierade enligt ISO/IEC 27001; ett ramverk som bestämmer hur man ska arbeta med säkerhet. Detta ger en extra trygghet till bolagets kunder. 

– Certifieringen innebär att vi har ett strukturerat sätt att arbeta med säkerhet och det är en grund vi gärna delar med oss av till våra kunder. Det innebär en kvalitetsstämpel som ger trygghet och för allt fler aktörer har ISO-certifierade leverantörer till och med blivit ett krav, avslutar han.  

Läs mer om Acon här 

 

Mer från Acon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Acon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?