1515

Botar i fokus på Microsofts utvecklarfest

Artificiell intelligens och botar stod i centrum när Microsofts utvecklarkonferens Build inleddes. Men vd Satya Nadella bad inte om ursäkt för nazi-haveriet Tay på Twitter. Di Digital rapporterar från San Francisco.

En lärare från läkarutbildningen på Case Western Reserve University demonstrerade hur Hololens kan användas i utbildningen.
En lärare från läkarutbildningen på Case Western Reserve University demonstrerade hur Hololens kan användas i utbildningen.Foto:Eric Risberg

(Di Digital/San Francisco) Under den här veckan försöker Microsoft tjusa runt 5 000 utvecklare på konferensen Build. Den äger rum på Moscone Center i San Francisco, ett klassiskt tillhåll för utvecklarkonferenser där även Apple och Google har sina.

Microsofts vd Satya Nadella inledde konferensen med ett brandtal om teknikutvecklingen som en god kraft. Men mellan raderna kunde man tolka det som att han pratade om användarintegritet. En fråga som alltid är på tapeten, men som har varit hetare än vanligt den senaste tiden i USA, med FBIs krav på Apple om att hacka en mobil som tillhört en misstänkt terrorist.

Satya Nadella

Microsofts vd Satya Nadella Foto: Eric Risberg

Efter det förklädda brandtalet kom en rad uppdateringar och lanseringar för Windows 10. 270 miljoner människor använder numera operativsystemet, ett rejält kliv upp från siffran 200 miljoner som kommunicerades vid den senaste kvartalsrapporten. Då tappade visserligen produktkategorin där Windows 10 räknas in, ett par procent i intäkter.

Läs också: Microsoft tappade - men slog förväntningarna

I sommar kommer Microsoft med en uppdatering för Windows 10, som går under namnet Anniversary och innehåller 1 000 nya funktioner. Bland annat får Windows-appar och Microsofts webbläsare Edge stöd för Windows Hello, en funktion för att logga in med ditt ansikte. Även fingeravtrycksläsning ska bli tillgängligt.

Det pratades också mycket om utvecklarplattformen för Windows, Universal Windows Platform, som spänner över datorer, mobiler och surfplattor. Terry Myerson, chef för Windows på Microsoft, tryckte hårt på att det är en öppen plattform och ska vara ett ”hem för utvecklare”. Den har bland annat fått kritik från Epic Games vd Tim Sweeney för att stänga in utvecklare i Windows, utanför det öppna PC-ekosystemet.

Ett av de mer publikfriande ämnena under den inledande presentationen var botar som kan utföra olika uppdrag och ge förslag. Trots den nyliga kontroversen med Microsofts Twitter-bot Tay, som började skicka ut nazistiska budskap, drog bolaget på med fler botar. Satya Nadella berörde bara Tay kort, men bad inte om ursäkt på scen.

Han pratade istället om hur Microsoft vill införa botar i ”conversational platforms” - ett begrepp han lanserade under keynoten.

Bot

På scenen visades botar i Skype upp, där man ska kunna chatta och prata med Microsofts egen digitala assistent Cortana och integrera botar från andra aktörer i konversationen. Ett exempel var att Cortana bokade ett hotellrum genom kedjan Westins bot. Bokningen initierades av Cortana efter att hon hade fått i uppgift att lägga in en kalendernotering om en konferens.

”Botar är som nya applikationer som du istället konverserar med”, sa Satya Nadella.

Botar är som nya applikationer som du istället konverserar med.

Botar i Skype finns att testa från och med i dag i Windows, IOS, Android, Hololens samt Mac och pc.

Microsoft släpper också ett ramverk för utvecklare som vill skapa sina egna botar för Skype. Samt ytterligare ett ramverk där utvecklare kan bygga botar till olika konversationstjänster som Slack, Outlook, Line och Kik med flera.

Men det är inte bara Microsoft som vill visa upp sina botar. I veckan kom Facebook med nyheten om ett samarbete med flygbolaget KLM. Facebook-användare ska numera kunna checka in, få uppdateringar och chatta med KLM:s kundtjänst i Messenger-appen. 

1QWJjr16ME4

Det ryktas också att Facebook är på gång med att öppna upp Messenger för tredjeparts-botar. Något som förväntas släppas på bolagets utvecklarkonferens F8 om ett par veckor. Bland andra har även snabbväxande Slack släppt ett ramverk för utvecklare att ta fram botar i kommunikationsplattformen.

Läs även: "Boten är den nya appen"

Microsoft visade också upp sitt flaggskepp Hololens, glasögonen för förstärkt verklighet, under keynoten. I dagarna har utvecklarkit med Hololens börjat skickas ut och nu måste Microsoft övertyga utvecklarna om att välja dem framför till exempel VR-glasögonen Oculus Rift, som Facebook äger.

Hololens demo

En fråga som många ställer sig är hur Hololens ska användas. I spel är det enklare att tänka sig, men Microsoft har gjort en grej av att även visa upp utveckling inom andra områden. Under presentationen demonstrerade en professor och två lärare från en läkarutbildning hur man kan ta del av kroppens anatomi på nya sätt med hjälp av hologram. Just den presentationen tyckte dock vissa var en besvikelse och Mashable kallade den "en transport tillbaka till 80-talet".

Tidigare i veckan kom Microsoft ut med en video som visar hur man kan använda Hololens för att skapa hologram. Men någon ”holoportering” fick vi inte se live på scenen.

7d59O6cfaM0

Läs även: Post-härdsmälta - så försöker Satya Nadella ställa om Microsoft


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?