Hoppa till innehållet

Annons

Bostadskö-tjänsten växer – med hjälp av Tiktok

Nystartade Dibz samlar hundratals bostadsköer på en plattform. Under 2022 har bolaget skapat sig ett namn på bostadsmarknaden i storstäderna och tjugofaldigat omsättningen.

”Vi erbjuder den tjänst som vi själva behövde när vi letade boende”, säger vd:n Lovisa Qvarner.

Dibz medgrundare från vänster: Oliver Åsbacka, teknikchef, Lovisa Qvarner, vd, samt Richard Valleryd, operativ chef.
Dibz medgrundare från vänster: Oliver Åsbacka, teknikchef, Lovisa Qvarner, vd, samt Richard Valleryd, operativ chef.

I Sverige finns det hundratals olika bostadsköer. För 25 kronor i månaden låter Dibz sina kunder att samla, gå med i och sedan underhålla köplatser i olika bostadsköer, då många kräver regelbunden inloggning för att hålla platsen säker. Köer som inte är gratis måste medlemmarna dock själva betala för. 

Tjänsten lanserades 2021 och samma år investerade bland annat King-grundaren Sebastian Knutsson i bolaget genom en runda på 6,6 miljoner kronor. Investeringen gav Dibz möjligheten att under 2022 öka antalet prenumeranter från 4.000 till nästan 30.000. Omsättningen tjugofaldigades dessutom till 4,2 miljoner kronor.

”Med nuvarande kundbas har vi ackumulerat 8 miljoner i återkommande intäkter”, säger vd:n Lovisa Qvarner.

Dibz har på kort tid gjort sig ett namn i målgruppen, som har en medelålder 24 år, tack vare sin marknadsföring i sociala medier. 

”Sedan vi började marknadsföra oss märker vi att det är många fler i vår målgrupp som vet om problematiken med många bostadsköer och att vår tjänst finns”, säger vd Lovisa Qvarner.

Dibz är aktiva på bland annat Tiktok, Snapchat och Instagram. På sitt Tiktok-konto har Dibz sammanlagt 229 000 gillanden och många videor har setts av flera miljoner användare. För varje krona som investerats i marknadsföring uppger grundarna att 7 kronor genereras tillbaka till företaget.

”När du inser vilka lägenheter du skulle fått om du ställt dig i alla bostadsköer när du fyllde 16”, står det skrivet i en Tiktok-video som setts över fem miljoner gånger. Dibz tjänst har en åldersgräns på 16 år, vilket stämmer överens med minimimåldern för många svenska bostadsköer. 

Likt flera välkända startups, som Klarna och Budbee, började Dibz sin resa 2020 på SSE Business Labs, en inkubator på Handelshögskolan i Stockholm. Grundarna kommer alla från mindre städer och fick idén till företaget när de flyttade till Stockholm och hade svårt att hitta någonstans att bo.

”Vi erbjuder den tjänst som vi själva behövde när vi letade boende”, säger vd Lovisa Qvarner.

Innehåll från NutanixAnnons

Ökade molnkostnader en växande IT-utmaning, enligt ny undersökning från Nutanix

Datahanteringen blir mer komplex när molninstallationer diversifieras. I samband med detta har kostnadskontroll i molnet vuxit till en av de största utmaningarna för företag och organisationer.

Nutanix, en ledande aktör inom styrning av datacenter och hybrida moln, genomför årligen undersökningen Enterprise Cloud Index (ECI), som mäter företagens utveckling inom molnanvändning. Årets undersökning visar att en klar majoritet, 85 % av de tillfrågade, tycker att kostnadskontroll i molnet är en av de största utmaningarna för IT-avdelningen. En tredjedel (34 procent) svarade att det är en ”betydande” utmaning. Nästan hälften av de tillfrågade (46 procent) avser att flytta vissa applikationer till lokala datacenter under det kommande året.

– Organisationer brottas med den nuvarande hanteringen av applikationer- och databaser, där data finns i såväl edge-lösningar i olika moln och i datacenter.  Årets undersökning visar samma sak som vi hör från kunderna; att det finns ett behov på marknaden av en modell som hjälper till att bygga, driva, använda och styra ett hybridmultimoln med stöd för alla typer av applikationer, säger Mats Ericson, regionchef för Sverige, Danmark och Island på Nutanix. 

Under de senaste fem åren som ECI har genomförts har respondenternas attityd drastiskt gått mot användning av multipla IT-miljöer. 2018 svarade över hälften av de tillfrågade att de föreställde sig att de en dag uteslutande skulle köra alla workloads i antingen ett privat- eller offentligt moln. I stället för att arbeta för att konsolidera sig på en viss infrastruktur eller IT-driftsmodell, vilket verkade önskvärt 2018, ser de flesta företag nu nödvändigheten och fördelarna med att köra workloads i en kombination av offentliga moln, i datacentret och via edge computing.

Målet för organisationerna är nu att göra denna hybrida driftsmodell mer effektiv. Den växande mångfalden av molninstallationer skapar en enorm komplexitet i hanteringen av data i olika moln. Smarta verktyg som gör det möjligt för organisationer att tillhandahålla, flytta, hantera, övervaka och säkra applikationer och data från en enda konsol och på ett enhetligt sätt blir allt viktigare för IT. Nästan alla respondenter i undersökningen säger att de skulle ha nytta av att ha ett enda, enhetligt sätt för att hantera applikationer och data i olika IT-miljöer.   

Andra viktiga slutsatser från årets rapport är bland annat följande: 

De flesta organisationer använder mer än en typ av IT-infrastruktur, och nästan alla är överens om att det idealiska vore att ha en plattform som kan hantera alla på ett konsekvent sätt.

Data styr företagens infrastrukturbeslut med datasäkerhet, skydd och återställning som de viktigaste drivkrafterna.

Hållbarhet är nu en IT-prioritet. Nästan alla (92 procent) respondenter håller med om att hållbarhet är viktigare för deras organisation än för ett år sedan. 

Om du vill veta mer om rapporten och resultaten kan du ladda ner hela Nutanix Enterprise Cloud Index här.

 

 

 

 

Mer från Nutanix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nutanix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera