1515

Börsaktuella miljardbolaget Zound ökar sina intäkter med 33 procent

Trots intern turbulens och resurskrävande börsplaner fortsätter den svenska hårdvarusuccén Zound Industries att växa.

Zound Industries vd Pernilla Ekman.
Zound Industries vd Pernilla Ekman.Foto:Evelina Carborn

Zound Industries ökade sin omsättning till 1,86 miljarder kronor under 2018, enligt ett pressmeddelande. Därmed bekräftar hörlurs- och högtalarbolaget Di Digitals tidigare avslöjande.

Tillväxten under helåret uppgick således till 33 procent. Den största andelen av försäljningen, på 710 miljoner kronor, skedde under det fjärde och sista kvartalet.

“Jag är mycket nöjd med hur Zound utvecklas och över det goda momentum vi har i båda produktkategorier – hörlurar och högtalare - i samtliga regioner. Vår tillväxt hade inte varit möjlig utan det fantastiska arbete som alla medarbetare på Zound gör varje dag”, säger vd:n Pernilla Ekman i en skriftlig kommentar.

Zound Industries nämner ingenting om lönsamheten i pressmeddelandet, men ska enligt Di Digitals uppgifter fortsatt vara vinstdrivande. Under 2017 gjorde bolaget en vinst på 60 Mkr på en omsättning om 1,4 miljarder kronor.

Di Digital kunde nyligen avslöja att Zounds storägare Tommy Jacobson förbereder en snar exit i bolaget. Enligt flera källor har Zound anlitat Carnegie för att förbereda en börsnotering. 

Parallellt letar investmentbanken också efter en möjlig köpare, som skulle kunna vara ett utländskt hårdvarubolag eller en återförsäljare av Zounds produkter.

Läs mer: Zounds miljardnotering rycker närmare – så högt värderas bolaget 

Zounds ägarkrets önskar sig en värdering på minst 3 miljarder kronor vid en affär, enligt Di Digitals källor.

Det stora hindret för en börsnotering har varit licensavtalet med brittiska Marshall, men det är sedan oktober i fjol påskrivet för 15 år till. Ägarstriden med medgrundaren Konrad Bergström är också avstyrd sedan en tid tillbaka.

Bolaget bekräftar också att de första produkterna i samarbetet med sportjätten Adidas väntas lanseras under andra halvan av 2019.  

”Vi fortsätter att skala upp vår verksamhet och ser positivt på 2019, särskilt mot bakgrund av det förlängda licensavtalet med Marshall, samarbetet med Adidas och vår starka produktportfölj”, fortsätter Pernilla Ekman, vd på Zound Industries.

Läs mer: ”Uppköp av Zound mer troligt än notering” 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?