1515

Börsaktuella Klarna tar in nytt kapital – värderas till 93 miljarder kronor

Klarna tar in 5,7 miljarder kronor och bolagets värdering skjuter i höjden. Pengarna ska användas till expansion – främst i USA där både kundantalet och kreditförlusterna ökat kraftigt under det senaste året.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.Foto:Jack Mikrut

Det svenska betal- och kreditbolaget Klarna tar in 650 miljoner dollar, motsvarande nästan 5,7 miljarder kronor, i nytt kapital. 

Transaktionen värderar hela Klarna till hela 10,65 miljarder dollar eller 93 miljarder kronor. Det är en nästan dubbelt så hög summa som under hösten 2019 när bolaget senast fyllde på sin kassa.

Pengarna ska finansiera Klarnas vidare produktutveckling, utöka företagets geografiska närvaro och särskilt understödja tillväxten i USA, heter det.

Klarna har nyligen uppgett att USA snart kommer att bli företagets största marknad – före Sverige och Tyskland – och att en börsnotering troligtvis kommer att ske där inom ett till två år. 

Ungefär 1,2 miljoner amerikaner använder nu bolagets app varje månad, som möjliggör för konsumenter att delbetala varor oavsett vilken butik köpen kommer från, och bolaget har totalt över 9 miljoner kunder i landet.

Nya investerare i nyemissionen är det amerikanska riskkapitalbolaget Silver Lake, Singapores statliga fömögenhetsfond GIC, samt de internationella fondjättarna Blackrock och HMI Capital.

Den svenska mediekoncernen Bonnier köper också in sig i bolaget genom att förvärva existerande aktier, precis som amerikanska Technology Crossover Ventures och brittiska Merian Chrysalis.

Enligt egen utsago har företaget i dag runt 90 miljoner konsumenter i 17 olika länder och totalt 235 000 handelspartners, där Klarna integrerat sina betallösningar direkt i deras nätbutiker.

Expansionen har dock varit dyrbar för Klarna, som fram till i fjol varit lönsamt sedan start. Under det första halvåret 2020 omsatte bolaget 4,5 miljarder kronor, men noterade en förlust på drygt 550 miljoner kronor. Det kan bland annat härledas till kraftigt ökade kreditförluster.

Bland Klarnas nuvarande storägare utmärker sig riskkapitalbolagen Sequoia Capital, Dragoneer, Permira, Northzone samt Atomico, det kinesiska betalbolaget Ant Group, den danske miljardärden Anders Holch Povlsen och den australiska storbanken Commonwealth Bank of Australia. 

Klarna grundades 2005 i Stockholm av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson. Trion har fortfarande betydande ägarandelar kvar i företaget.

”Klarnas unika erbjudande, konsumenternas förtroende och vårt globala nätverk av handlare kommer att visa sig vara en utmärkt plattform för ytterligare tillväxt. Klarna-teamet är hedrade av att välkomna investerare i världsklass som valt att stödja vårt uppdrag att bli världens favoritsätt att handla”, säger vd:n Sebastian Siemiatkowski, i ett uttalande.

Läs mer: Klarna värvar ny finanschef inför börsnoteringen

 


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?