1515

Börsaktuella Klarna tar in nytt kapital – värderas till 93 miljarder kronor

Klarna tar in 5,7 miljarder kronor och bolagets värdering skjuter i höjden. Pengarna ska användas till expansion – främst i USA där både kundantalet och kreditförlusterna ökat kraftigt under det senaste året.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.Foto:Jack Mikrut

Det svenska betal- och kreditbolaget Klarna tar in 650 miljoner dollar, motsvarande nästan 5,7 miljarder kronor, i nytt kapital. 

Transaktionen värderar hela Klarna till hela 10,65 miljarder dollar eller 93 miljarder kronor. Det är en nästan dubbelt så hög summa som under hösten 2019 när bolaget senast fyllde på sin kassa.

Pengarna ska finansiera Klarnas vidare produktutveckling, utöka företagets geografiska närvaro och särskilt understödja tillväxten i USA, heter det.

Klarna har nyligen uppgett att USA snart kommer att bli företagets största marknad – före Sverige och Tyskland – och att en börsnotering troligtvis kommer att ske där inom ett till två år. 

Ungefär 1,2 miljoner amerikaner använder nu bolagets app varje månad, som möjliggör för konsumenter att delbetala varor oavsett vilken butik köpen kommer från, och bolaget har totalt över 9 miljoner kunder i landet.

Nya investerare i nyemissionen är det amerikanska riskkapitalbolaget Silver Lake, Singapores statliga fömögenhetsfond GIC, samt de internationella fondjättarna Blackrock och HMI Capital.

Den svenska mediekoncernen Bonnier köper också in sig i bolaget genom att förvärva existerande aktier, precis som amerikanska Technology Crossover Ventures och brittiska Merian Chrysalis.

Enligt egen utsago har företaget i dag runt 90 miljoner konsumenter i 17 olika länder och totalt 235 000 handelspartners, där Klarna integrerat sina betallösningar direkt i deras nätbutiker.

Expansionen har dock varit dyrbar för Klarna, som fram till i fjol varit lönsamt sedan start. Under det första halvåret 2020 omsatte bolaget 4,5 miljarder kronor, men noterade en förlust på drygt 550 miljoner kronor. Det kan bland annat härledas till kraftigt ökade kreditförluster.

Bland Klarnas nuvarande storägare utmärker sig riskkapitalbolagen Sequoia Capital, Dragoneer, Permira, Northzone samt Atomico, det kinesiska betalbolaget Ant Group, den danske miljardärden Anders Holch Povlsen och den australiska storbanken Commonwealth Bank of Australia. 

Klarna grundades 2005 i Stockholm av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson. Trion har fortfarande betydande ägarandelar kvar i företaget.

”Klarnas unika erbjudande, konsumenternas förtroende och vårt globala nätverk av handlare kommer att visa sig vara en utmärkt plattform för ytterligare tillväxt. Klarna-teamet är hedrade av att välkomna investerare i världsklass som valt att stödja vårt uppdrag att bli världens favoritsätt att handla”, säger vd:n Sebastian Siemiatkowski, i ett uttalande.

Läs mer: Klarna värvar ny finanschef inför börsnoteringen

 


Innehåll från ChessITAnnons

Med en CPQ får ni stöd på digitaliseringsresan

Medan det inte är någon nyhet att det senaste året kraftigt har drivit på den digitala utvecklingen, är det ännu svårt att överblicka hur det fortsatta digitaliseringsracet ser ut – och hur man som företag bör hantera det.

– Ju mer komplex digitalisering och automatisering, desto större erfarenhet och expertis behövs, konstaterar Christian Sjögren, medgrundare och utvecklingsansvarig för ChessIT.

Läs mer om effektivisering med CPQ  

– Att digitalisera tjänster kan förenklat beskrivas som att den kunskap och erfarenhet som krävs för att leverera tjänsten byggs in i ett systemstöd. Först samlas beslutsunderlaget in, och därefter beräknas vad som krävs för att leverera tjänsten. I många fall kan man effektivisera upp till 80 eller 90 procent, det ger en mycket god effekt till en rimlig insats, betonar Christian.

Satsa på en CPQ

Så vilken typ av funktionalitet bör man satsa på i sin digitalisering? Christian rekommenderar att satsa på en CPQ, vilken kan automatisera både komplexa och tidskrävande arbetsuppgifter. CPQ:ns regelmotorer och avancerade algoritmer gör att användarna kan halvera tiden som läggs på att beräkna och ta fram underlag och paketera dessa till erbjudanden.

– En central komponent i en CPQ är dokumentgeneratorn; denna används för att generera de dokument som behövs, exempelvis offerter, avtal och specifikationer. Kopplar man därtill samman sin CPQ med kringsystem som är intressenter av resultatet, exempelvis affärssystem, ekonomisystem och tidsrapporteringssystem, får man ett väsentligt mervärde. Resultatet blir ytterligare effektivisering och reducerade felmarginaler.

Så underlättar ni säljprocess och offerthantering  

Har många användningsområden

Christian förklarar att det vanligaste tillämpningsområdet för CPQ fortfarande är offert- och avtalsgenerering, men belyser flera övriga användningsområden, från kundkännedom och riskberäkning till hållbarhetsklassning och att finna optimala resurser utifrån behov. Att gå från kalkylering i Excel till en CPQ. ChessIT erbjuder en CPQ som täcker alla dessa områden – och fler än så.

– Vi har funktionalitet som många saknar. Det inkluderar stöd för tjänster och produkter, dynamisk prissättning, årliga prisjusteringar samt processtöd för att genomföra och godkänna ändringar i en konfiguration även efter påskriven affär. Det gör oss helt unika på marknaden.

En modern och flexibel produkt

CPQ:ns främsta fördel är dock att det är en modern och flexibel produkt som tillåter användarna att affärsutveckla sin verksamhet.

– Systemstöden behöver kunna hänga med i svängarna när verksamheten vidareutvecklas och anpassas till marknaden, inte minst för att nya tjänster ställer nya krav. Här hjälper vi gärna till, avslutar Christian.

Skala upp – utan att nyanställda  

Mer från ChessIT

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChessIT och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?