1515

Borde du köpa en Apple Watch? Nja.

Nästan tre månader efter USA-premiären släpps nu Apple Watch i Sverige. Men är klockan värd dina slantar? Di Digital har testat, och vi är inte övertygade.

"Jag behöver inte en Apple Watch. Det är den bestående känslan efter en knapp vecka med Apples nya klocka runt armen", skriver Di Digitals Daniel Goldberg.
"Jag behöver inte en Apple Watch. Det är den bestående känslan efter en knapp vecka med Apples nya klocka runt armen", skriver Di Digitals Daniel Goldberg.Foto:Jonatan Bylars

Jag behöver inte en Apple Watch. Det är den bestående känslan efter en knapp vecka med Apples nya armbandsur runt armen. Och det är oroväckande.

Apples prylar har annars en sällsam förmåga att göra sig oumbärliga. På jobbet skulle jag inte klara mig en dag utan min Macbook Air. När jag packar för en resa är det min Ipad Mini som åker ned först i väskan. Glömmer jag min Iphone på väg till jobbet så hoppar jag direkt av tunnelbanan och vänder tillbaka. Kombinationen av genomarbetad hårdvara, utsökt design och Apples ekosystem av appar och tjänster är svår att stå emot, ännu svårare att lämna när man väl låtit sig omfamnas.

Men Apple Watch? Nja. Faktum är att jag redan nu, någon timme efter lunch, längtar till att få komma hem från jobbet för att knäppa loss det plastiga och lite lätt svettiga armbandet från handleden.

Apple Watch Sport i aluminium kostar från 3 995 kronor och uppåt. Foto: Apple

Problemet är inte klockan i sig, för det är svårt att klaga på hur Apple Watch fungerar och ser ut. Liksom alla Appleprodukter är det en välbyggt, genomtänkt liten pryl. Skärmen är skarp och ljusstark, höljet i metall ger en betryggande tyngd och känsla av kvalitet. Den försiktiga knackningen när klockan vill säga mig något är bedårande. Pekskärmen funkar nästan felfritt, trots sin ringa storlek. Det enda klagomålet jag har är batteritiden. Apple Watch behöver laddas mer eller mindre varje dygn. Det är alldeles för ofta, och det leder till enorm irritation när man glömmer bort det och klockan klappar ihop vid lunch dagen därpå.

Problemet är att den, tja, inte gör så mycket. Åtminstone inte än. Klockan påminner när jag får ett nytt mejl eller en nytt omnämnande på Twitter. Den räknar steg och uppmanar mig med jämna mellanrum att resa mig ur kontorsstolen. Om jag talar tydligt och det inte är för högljutt omkring mig går det alldeles utmärkt att boka in ett möte eller svara på ett sms med röststyrningstjänsten Siri. Och visst är det lite coolt att beställa en Uber från handleden.

Problemet är inte klockan i sig, för det är svårt att klaga på hur Apple Watch ser ut och fungerar. Problemet är att den, tja, inte gör så mycket.

Men ingenting av det känns särskilt revolutionerande. Ingenting förändrar min tillvaro eller mitt beteende nämnvärt. Och allt går att göra både bättre och enklare på min Iphone.

Visst, det är nog så att jag fingrar lite mindre på mobilen när jag har en Apple Watch runt handleden. Å andra sidan: När någon nämner mig på Twitter vill jag gärna kunna svara, och då behöver jag ändå fiska upp min Iphone ur fickan. Samma sak med filer jag vill öppna eller länkar jag vill klicka på – inget av det går att göra i klockan.

Det gäller även de tredjeparts-appar jag testar. De flesta som finns ute så här långt – och det är faktiskt förvånansvärt många – är i praktiken nedbantade Iphone-appar som helt enkelt transplanterar vissa funktioner från mobiltelefonen till klockan. Svenskutvecklade Lifesum låter dig mata in måltidsinfo direkt på handleden och påminner då och då om att det är viktigt att dricka vatten. Dj-appen Pacemaker mixar automatiskt din musik och låter dig lägga ljudeffekter ovanpå. Gott så, men killer features? Inte på lång väg.


Apple Watch i rostfritt stål kostar från 6 495 kronor och uppåt. Foto: Apple

Betyder det att Apple Watch är en dålig pryl? Nej, absolut inte. Apple Watch är en fantastisk pryl, men också en pryl som än så länge saknar ett tydligt användningsområde.

Så ska du köpa en? Det beror på. Som Apples första helt nya produkt på nästan fem år är Apple Watch naturligtvis oerhört intressant. Den ger en tydlig fingervisning om hur världens mest inflytelserika teknikföretag, och därmed också hemelektronikbranschen i stort, tror att framtiden kommer att se ut. Får det dig att bli nyfiken? Slå till, för all del.

Vill du däremot ha en pryl som du faktiskt kommer att använda? Då kan du lika gott vänta. Sin vana trogen lär Apple presentera en ny och uppdaterad klocka inom ett år, med lägre pris och bättre funktioner. Tills dess kanske bolagets enorma ekosystem av utvecklare kommit en bit längre på vägen med att lista ut hur klockans killer feature ska se ut.

Apple Watch är en fantastisk pryl, men också en pryl som än så länge saknar ett tydligt användningsområde.

För som alltid är det utvecklarnas insatser som till slut kommer avgöra ödet för Apple Watch, precis som lanseringen av App Store var det som befäste Iphones position på mobilmarknadens topp. Det vet naturligtvis Apple, och gör nu allt i sin makt för att uppmuntra utvecklare världen över att satsa resurser och tankekraft på den nya klockan.

Exakt vad det blir som gör för Apple Watch vad Angry Birds och Instagram gjorde för Iphone återstår dock att se.

Vilket leder oss till ett annat sätt att se på saken: Är du själv en utvecklare? Sitter du på en idé som kommer att ta Apple Watch-ägare världen över med storm? Då har det nog aldrig funnits ett bättre tillfälle än nu att sätta igång och koda...


Oklara försäljningssiffror

Apple har inte släppt några officiella försäljningssiffror för Apple Watch, vilket fått många att undra hur väl den egentligen tagits emot av marknaden.

En vida spridd uppskattning från analysföretaget Slice gör gällande att Apple sålt ungefär 3 miljoner klockor så här långt. Försäljningen ska ha fallit dramatiskt efter de första dagarna i handeln och därefter legat stadigt på mycket låga nivåer, enligt analysföretaget.

Siffrorna har dock ifrågasatts då det är oklart om de även räknar in försäljning i butik eller enbart förbeställningar över webben.


Sverigelansering den 17 juli

Lyxmodellen Apple Watch Edition i 18 karats guld kostar från 110 000 kronor och uppåt. Foto: Apple

Idag, fredag, är det säljstart för Apple Watch i Sverige. Det nästan tre månader efter lanseringen i USA den 24 april i år.

Klockan säljs i tre huvudsakliga modeller. De är funktionsmässigt identiska men skiljer sig åt i form och storlek.

Apple Watch Sport kostar från 3 995 kronor,  standardmodellen med stålarmband från 6 500 kronor och lyxmodellen Apple Watch Edition, i 18 karats guld, från 110 000 kronor.


Läs även: Svenska utvecklare hyllas av Apple

Lyssna även på: Digitalpodden – klockrena appar 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?