Elsparkcyklar är ett flitigt debatterad ämne – både vad gäller transportformen i sig men också hur kommunerna hanterar detta relativt nya fenomen. Befintliga regelverk, som kom till långt innan de delade elsparkcyklarna blev en vanlig syn på gatorna, har skapat mycket huvudbry för kommunerna. Man har därför vänt sig till regeringen för att få klarhet i vad som gäller, men beskedet därifrån har hittills varit att de får klara sig med dagens lagstiftning – och testa hur den kan appliceras. Och de har de gjort.
För någon vecka sedan beslutade till exempel Malmö att införa fasta elscooter-parkeringsplatser i hela staden med ett mellanrum av 200–300 meter. Detta kombineras med ett så kallat flexibelt maxtak, vilket innebär att varje elsparkcykel måste nyttjas minst tre gånger per dygn för att motivera sin existens på Malmös gator. Nu tar det förmodligen några år innan den lösningen kan bli verklighet – men beslutet har ändå väckt stor ilska hos de aktiva bolagen i staden. Även i Stockholm blev det stormigt efter en kaotisk sommar då det som mest fanns 23.000 elsparkcyklar på gatorna. Det fick staden att kraftigt reducera antalet fordon till 12.000 och utkräva en en årlig avgift på 1.400 kronor per fordon.
Sveriges näst största stad, Göteborg, har inte heller nått hela vägen fram. Ett maxtak, som bara är marginellt högre än i Malmö trots att det skiljer nästan en kvarts miljon invånare mellan de båda städerna, har, enligt elscooter-bolagen, lett till att det bara finns elsparkcyklar i de mest centrala delarna av staden.
Oavsett hur man valt att göra har ingen hittat en lösning som både kommun och elscooter-bolagen varit nöjd med. Förrän nu. Genom att kombinera fasta obligatoriska parkeringsplatser med hög täthet i de centrala delarna med friflytande parkering i ytterstaden verkar Borås ha hittat modellen.
”Satsningen från Borås stad är den bästa lösning vi hittills har sett som säkerställer tillgången till ett smidigt och hållbart sätt att förflytta sig i staden i harmoni med omgivande miljön och de lokala förutsättningarna. Kombination av dedikerade obligatoriska parkeringsplatser med hög täthet i innerstaden och friflytande parkering i ytterstaden där både densiteten och parkeringsutmaningen är betydligt lägre är unik och gör att satsningen ligger i framkant”, säger Tiers Sverigechef August Svedenstedt i en kommentar till Dagens industri.
I centrala Borås kommer 48 fasta parkeringsplatser med ett mellanrum på cirka 75 meter att ställas ut. Genom att använda sig av så kallade geostaket kommer det inte vara möjligt att parkera på några andra ytor än de angivna parkeringsytorna i innerstaden. Den höga densiteten av parkeringsplatser gör att det aldrig är mer än en minuts promenad till närmaste elsparkcykel. I ytterstaden däremot är det fritt fram att parkera var som helst. Det kommer heller inte att finnas något maxtak.
”Det här är ett ganska nytt trafikslag som har haft inkörningsproblem, och jag tror att parkeringsplatserna i centrum är ett bra steg för göra elsparkcyklarna till en allt mer välfungerande del i transportsystemet”, säger Tom Andersson (MP), kommunalråd med ansvar för trafikfrågor i Borås i en kommentar.