1515

Boom för startups inom e-hälsa – får 50 EU-miljoner

Tillsammans med Region Skåne och en rad nordiska aktörer satsar EU 50 miljoner kronor på att göra Skåne till en världsledande region inom uppkopplad hälsa. Pengarna ska komma minst 100 nordiska startupbolag till del.

Marianne Larsson på Innovation Skåne, som kommer att driva projektet.
Marianne Larsson på Innovation Skåne, som kommer att driva projektet.

Den europeiska regionala utvecklingsfonden Interreg har sagt ja till projektet New Industry Accelerator, ett projekt med en budget på 50 miljoner kronor. Pengarna ska gå till att hjälpa minst 100 nordiska startups att växa och skapa minst 700 nya jobb inom området uppkopplad hälsa.

Om ett bolag har en idé men inte tekniken så kan vi hjälpa dem

”Nu får vi resurser för att hjälpa startups med teknik, att hitta rätt kunder på nya marknader men också möjlighet att hjälpa till med vägledning i regulatoriska frågor som följer med den nya tekniken”, säger Marianne Larsson, innovationschef på Innovation Skåne som kommer att driva projektet.

Konkret innebär New Industry Accelerator bland annat att man bygger ett Connectivity Garage i Lund där bolag kan få hjälp med allt från att bygga prototyper till design och teknikutveckling. 

”Om ett bolag har en idé men inte tekniken så kan vi hjälpa dem med det de behöver för att ta fram den och göra de tester som krävs”, säger Marianne Larsson.

Läs mer: Min Doktor sluter avtal med Trygg-Hansa

I Silicon Valley sätter man också upp ett program där bolag kan få hjälp att anpassa produkter till marknaden.

Uppkopplad hälsa har vuxit kraftigt de senast åren. Enligt en rapport från analysföretaget Research and Markets tidigare i år kommer den globala marknaden för uppkopplad digital hälsa att vara värd 115 miljarder dollar år 2025.

Av de minst 100 startups som ska få hjälp att ta fram prototyper och hitta kunder på kritiska marknader räknar Marianne Larsson med att 20 företag blir internationella snabbväxare.

”Det klassiska är att startups letar kapital för att kunna bygga prototyper och utveckla teknik och där ska vi fungera som ett smörjmedel. Mycket av våra pengar kommer att gå till resurser för att hjälpa bolag med teknologi och hjälpmedel som företagen snabbt kan komma ut internationellt”, säger hon.

New Industry Accelerator blir ingen klassisk accelerator eller inkubator. Marianne Larsson vill hellre se det som ett komplement.

”Vi ska ta ett helhetsgrepp på en snabbt växande jätteindustri och göra Norden till en ledande region i världen”, säger hon.

Projektet leds av Innovation Skåne i samarbete med Oslo Medtech i Norge, Cobis i Danmark och Sahlgrenska Science Park, Smile Incubator och Invest in Skåne från Sverige. Projektet löper över tre år.

Läs mer: Genombrott för vårdbolaget Visiba i Stockholm


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?