Hoppa till innehållet

Annons

Bonnier säljer Toca Boca

Efter en utdragen förhandlingsprocess säljer Bonnier slutligen sitt succébolag Toca Boca. Köpare är den kanadensiska leksaksjätten Spin Master. 

Toca Boca gör pedagogiska appar för barn.
Toca Boca gör pedagogiska appar för barn.

Redan i augusti i fjol kunde Di Digital avslöja att Bonnier anlitat en amerikansk investmentbank för att sälja framgångssagan Toca Boca, som utvecklar pedagogiska appar för barn.

Uppgiften bekräftades då delvis av Ulrika Saxon, affärsområdeschef och vd för Bonnier Growth Media och ledamot i Toca Bocas styrelse. Hon betonade dock att man letade efter nya affärspartners, som ville investera i bolaget och bli delägare.

Enligt Di Digitals källor skulle huvudspåret dock hela tiden ha varit att sälja hela bolaget på ett bräde. Samtal om delägande var främst ett första steg i processen, enligt Di:s källor.

Nu meddelar Bonnier att processen är klar. Toca Boca säljs till Spin Master, ett börsnoterat kanadensiskt leksaksföretag med en omsättning på över 1 miljard dollar år 2015, som äger bland annat den klassiska byggleksaken Meccano. Spin Master börsnoterades i juli 2015.

Varken Bonnier eller Spin Master vill uppge någon köpesumma på Toca Boca. Venture Capital-källor har tidigare spekulerat i att Toca Boca vid en affär kan värderas till över en halv miljard kronor, givet att bolagets framtid bedöms som god.  

”Vi har lovat köparen som ju är ett noterat bolag att inte offentliggöra prislappen. Men jag kan säga att det är en signifikant summa som vi är väldigt nöjda med”, säger Ulrika Saxon, vd på Bonnier Growth Media, till Di Digital. 

Affären ska fullbordas den 2 maj, uppger Spin Master i ett pressmeddelande. 

"Försäljningen ger oss resurser som kan investeras i nya Bonnier-satsningar på digitala produkter och tjänster", säger Ulrika Saxon vidare.

Hon bekräftar även Di Digitals uppgifter att försäljningen har skötts av Raine, en så kallad merchant bank med fokus på teknik, media och telekom. Bolaget har kontor i New York, Los Angeles, San Francisco, London och Shanghai.

I slutet av förra året återstod flera budgivare på Toca Boca och förhoppningen var att bli klara med affären redan före årsskiftet.

Ulrika Saxon är vd på Bonnier Growth Media och styrelseledamot i Toca Boca. Foto: Evelina Carborn.

Toca Boca har annars utvecklats till ett riktigt succébolag. Sedan starten 2011 har man lanserat ett trettiotal internationella barnappar till plattformar som Apple, Amazon och Google. De har sammanlagt laddats ned över 140 miljoner gånger. 

Toca Boca ska nu bredda sig och bygger två nya affärsben. Det ena är fysiska produkter, det vill säga merchandising och licensiering. Det andra är rörlig bild, framförallt på den nordamerikanska marknaden som är Toca Bocas viktigaste marknad.

Försäljningen ger oss resurser som kan investeras i nya Bonnier-satsningar på digitala produkter.

"Det är därför strategiskt rätt för bolaget ta in en partner eller nya ägare som har sitt fokus just där och kan erbjuda de bästa förutsättningarna för fortsatt tillväxt", säger Ulrika Saxon till Di Digital. 

”Det är med visst vemod vi lämnar ägandet i Toca Boca, men vi är övertygade om att tidpunkten är väl vald för både Bonnier och bolaget. Vi är stolta över den resa vi gjort och över de värden som vi har skapat tillsammans", säger Ulrika Saxon.

Toca Boca har kontor i Stockholm, San Francisco och New York.

Under 2014 växte nettoomsättningen för Toca Boca AB med 28 procent till 82,1 miljoner kronor och rörelseresultatet landade på 11 miljoner kronor. Bolaget delade ut knappt 11 miljoner kronor i koncernbidrag till Tidnings AB Marieberg inom Bonnier AB. Resultatet landade dock på blygsamma 290.000 kronor.

Toca Boca har länge varit ett högprioriterat bolag inom Bonnier, med många nyckelpersoner i styrelsen. Ordförande i Toca Boca är Jonas von Hedenberg, investeringschef på Bonnier Growth Media. Andra ledamöter är Jonas Bonnier, tidigare koncernchef för Bonnier AB, Ulrika Saxon och Oscar Höglund, en av medgrundarna till Youtubenätverket United Screens, med Bonnier som delägare.

Vd för Toca Boca är Björn Jeffery, med bas i San Francisco. Vid slutet av 2014 hade Toca Boca 23 anställda. Enligt uppgift har bolaget närmare 75 anställda idag.

"Vi har haft förmånen att ha full uppbackning av Bonnier sedan dag ett, och deras värderingar inom entreprenörskap och självbestämmande har varit en förutsättning för att vi skulle växa och lyckas", skriver Toca Bocas vd Björn Jeffery i en kommentar. 

Bonnier AB äger även Dagens industri.


Läs även: 

Kommentar: En affär där alla är vinnare – utom grundarna 

Leksakstillverkaren Spin Master köper Toca Boca av Bonnier. Det är en affär där alla, utom grundarna, kommer ut som vinnare, skriver Di Digitals Viktor Ström


Historien om Toca Boca: Så skapade Bonnier sitt digitala guldägg

Bonniers satsning på digitala medier mynnade ut i en tillverkare av digitala leksaker. Drygt 30 titlar och över 140 miljoner nedladdningar senare säljer mediekoncernen sin digitala framgångssaga. 


Toca Bocas grundare: "Jag är lättad"

Toca Bocas grundare och vd Björn Jeffery stannar kvar i bolaget efter försäljningen, säger han till Di Digital. 


Storaffären ger Bonnier Growth "ökad aptit"

Försäljningen av Toca Boca spär på investeringsviljan hos Bonnier Growth Media. Bolaget har tidigare investerat cirka 100 Mkr om året i digitala tillväxtbolag, säger Ulrika Saxon, vd för Bonnier Growth Media.

 


Innehåll från LitiumAnnons

Rapport: digitala satsningar en konkurrensfördel i B2B

Nyligen presenterade Litium för sjunde året i rad sin undersökning Nordic Digital Commerce in B2B. Studien baseras på svar från 920 personer från nordiska bolag och visar att digitaliseringen av handeln inom B2B fortsätter att växa stadigt, med tydliga fördelar för både företag och kunder.

– Företag som inte följer digitaliseringstrenden riskerar att erbjuda en sämre kundupplevelse och tappa kunder över tid, säger Malin Bodolla hos Litium.

Pandemin orsakade en kraftig ökning av digitala investeringar inom de flesta branscher. Inom B2B har utvecklingen haft en något långsammare takt, men Litiums granskning visar att över hälften av de tillfrågade B2B-bolagen antingen har påbörjat – eller accelererat – sin försäljning i digitala kanaler. Rapporten visar att det trots lågkonjunktur är få som bromsar ner: 72 procent anger att deras investeringar är oförändrade och endast 4 procent anger att de avser minska sina investeringar inom digital handel. 13 procent planerar istället att öka sina investeringar. 

– Trenden mot digitalisering inom B2B-försäljning fortsätter stadigt att växa och förväntas inte bromsa in. Det blir därför viktigt för produktbolag att hitta de verktyg som faktiskt gör skillnad för deras effektivitet och kundupplevelse, konstaterar Malin Bodolla.

Hon förklarar vidare att digitaliseringsresan ofta påbörjas med syfte att förenkla intern administration och intern effektivisering, men pekar på att årets studie visar ytterligare fördelar med digitala investeringar: 

– Ökad digitalisering av handeln resulterar ofta i att kunden får en bättre upplevelse och relation till företaget, exempelvis genom self-service-tjänster eller enkel tillgång till viktig information när de själva behöver det. 

Ökad fokus på kundinsikter och kunskapsutbyte

Detta menar Malin Bodolla går i linje med en mer övergripande trend, där ett större antal B2B-företag lägger mer tid och resurser på att öka insikterna kring kundresan och kartlägga kundernas behov. Tidigare skedde sådana åtgärder mer ad-hoc men allt fler bolag har nu detta som en del i ett systematiskt arbetssätt.

– I mitt tycke är detta ett genombrott: trots tuffare tider ser vi att ett ökande antal företag gör en extra insats för att förstå kundernas behov och vanor i sin kundresa för att använda dessa insikter som grund för att anpassa sitt erbjudande. Att på detta sätt arbeta med ett tydligt fokus på kundinsikter säkerställer att bolagens investeringar kommer att gagna både det egna företaget och kunderna. 

Årets undersökning visar också på en ökad vilja att dela kunskap om utmaningar och resultat, vilket i sin tur bottnar i ökad erfarenhet av det digitala såväl som en vilja att både diskutera och förstå utmaningar. 

– Litium har alltid haft en uttalad målsättning om ökat kunskapsutbyte på marknaden och jag är otroligt glad över att så många tar initiativ för att dela insikter, lärdomar och erfarenheter! I år har vi fått så många idéer, öppna kommentarer och tips att vi kunde göra ett helt kapitel kring respondenternas tips och råd till andra företag – det kommer att gynna oss alla över tid. 

Balans mellan kostnadskontroll och investeringar 

Det är viktigt att sikta på en balans mellan kostnadskontroll och investeringar, speciellt i tider av lågkonjunktur, betonar Malin Bodolla. Det handlar om att göra välavvägda prioriteringar och satsa på investeringar som faktiskt gör skillnad, till exempel genom att öka effektiviteten eller förbättra kundupplevelsen.

– Man kanske inte kan göra allt man vill, därför är det viktigt att ha en tydlig strategi och förståelse för sin kunds behov och förändringar över tid. Med hänsyn till att kunder idag ställer allt högre och mer föränderliga krav är det avgörande att påbörja detta arbete så tidigt som möjligt. Det handlar om att vara flexibel och snabb att agera när nya möjligheter dyker upp. 

Det Malin Bodolla säger är relevant även i fråga om att rekrytera och behålla medarbetare. På samma sätt som konsumenter kräver digitaliserade processer och tjänster, förväntar sig arbetsmarknaden bästa tänkbara verktyg för att vara effektiv. 

– Man vinner långsiktigt på att förbereda sig nu för en framtida högkonjunktur. Genom att göra nödvändigt grundarbete nu blir man redo när marknaden vänder. Fundera över vad som är viktigast för just er och se till att börja agera. De som inte satsar kommer att ha svårt att komma ikapp de som redan kommit igång, avslutar hon.

Läs Litiums rapport här 

 

Mer från Litium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Litium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera