1515
Annons

Bolt värderas till 76 miljarder – sneglar mot börsen

Estländska Bolt, som tillhandahåller såväl taxitjänster som matleveranser, tar in 711 miljoner dollar – 6,45 miljarder kronor. 

Finansieringsrundan leds av Sequoia Capital och Fidelity. 

Bolts grundare Markus och Martin Villig.
Bolts grundare Markus och Martin Villig.

Bolt grundades 2013 i Estland av Markus Villig och har på senare tid blivit en betydande konkurrent till Uber på bland annat nyckelmarknader såsom London och Paris. Kapitalanskaffningen innebär att bolaget värderas till 76 miljarder kronor, eller 8,4 miljarder dollar – upp från 4,8 miljarder dollar för 5 månader sedan. 

På senaste har mobilitetsbolaget breddat verksamheten med elsparkcyklar, elcyklar, bildelning och mat- och livsmedelsleveranser. Den sistnämnda tjänsten heter Bolt Market och innebär livsmedelsleveranser på 15 minuter från så kallade ”dark stores”. Tjänsten lanserades i Estland i fjol, finns nu i 10 av Bolts 45 länder och växer snabbt.

”Det nya kapitalet hjälper oss att accelerera expansionen snabbt under 2022 eftersom vi planerar att ha hundratals butiker i drift i slutet av året”, skriver Bolt i ett pressmeddelande.

Strategin gör att han ser sitt bolag som en ”superapp” – med många tjänster i en. 

”Vi har utvecklat produkter som erbjuder bättre och mer prisvärda alternativ för nästan alla ändamål än att äga bil privat. Vi är fast beslutna om att arbeta med städer för att hjälpa människor att göra övergången till alternativa mobilitetstjänster som taxiappar och transport via lätta fordon med syftet att omvandla stadsområden till hållbara utrymmen med människor i fokus”, säger Bolts vd och grundare Markus Villig i ett uttalande.

Han uppger även att en börsnotering är trolig i framtiden.

”På lång sikt? Troligtvis, ja, vi kommer bli ett publikt bolag”, säger han till CNBC och tillägger att ”det är inget brådskande för oss för tillfället.”

Läs mer: Svensk tech i topp – men Europa växer snabbare

Bolt framhåller ofta att man har en mer kostnadseffektiv affärsmodell än Uber. Det hindrade inte Bolt från att redovisa en förlust på knappt 45 miljoner euro 2020, enligt den senaste årsredovisningen, skriver CNBC. Det var en minskning mot 2019 då förlusten uppgick till 85,5 miljoner euro. 

Omsättningen steg med 75 procent 2020 till 221,4 miljoner euro.

Enligt grundaren Markus Villig dubblade Bolts taxiapp sin omsättning under 2021.

Bolt uppger sig idag ha 100 miljoner kunder i 45 länder i över 400 städer i Europa och Afrika.


Innehåll från GetacceptAnnons

Här är årets 5 trender som kommer att boosta din digitala försäljning

Medan världen av pandemiska skäl gått i dvala, snurrar den digitala utvecklingen snabbare än någonsin. De flesta tycker att denna digitala revolution är positiv, även om det såklart kan vara svårt att ibland hänga med i svängarna. Allting pekar dock på att den digitala snurran kommer fortsätta spinna och redan inom tre år kommer 80% av all B2B-försäljning att ske digitalt. Nu är det hög tid att som företag börja anpassa sig därefter.

Hur ska man då veta hur man ska förhålla sig för att lyckas i denna förändring? Det digitala sälj- och e-signeringsverktyget GetAccept listar här de 5 största digitala trenderna att ta fasta på för att lyckas med sin försäljning 2022. 

1. Bästa köpupplevelsen

B2B-köpprocessen har förändrats markant de senaste åren. I stil med B2C-köpprocessen så ser man tendenser till ett ökat intresse för digitala kanaler. B2B-köpare förväntar sig en liknande kundupplevelse som de är vana vid som privata konsumenter. Enligt Gartner lägger B2B-köpare cirka 17% av sin tid på att prata med potentiella leverantörer, och tar ungefär 60% av besluten helt själva genom att göra research och läsa rekommendationer. För att förstå det nya köpbeteendet behöver vi först bena ut vem köparen faktiskt är, vilket såklart kan vara svårt att tyda då stor del av kundresan sker innan kontakt med säljaren. I och med att köpprocessen har blivit mer digital, och med fler intressenter involverade, behöver också arbetssättet förändras. För att få rätsida på detta har konceptet digitala säljrum blivit en del av räddningen. Vilket i korta drag är en digital microsajt där man kan samla allt som är kopplat till en specifik affär och få en större förståelse för kundens köpprocess. De som kan erbjuda den bästa digital köpupplevelsen kommer stå som vinnare framöver!

2. AI-automatisering 

AI skrämmer många säljare med risken att bli utbytt. Men AI kan som tur är inte ersätta människan, då den saknar empati och förmågan att kontrollera kunddialoger utanför det digitala säljrummet. Något AI faktiskt kan göra för säljchefer är att bidra till intern coachning av medarbetare. När alltmer arbete sker digitalt behövs nya verktyg för att kunna ta del av alla säljmöten – men också för att följa och utvärdera säljarnas utveckling. Med hjälp av AI kan man analysera hur kunder beter sig i möten och på så vis sätta mål och följa upp på ett sätt som inte varit möjligt tidigare!

3. Sälj med video

Video är ett kommunikationsmedel som används alltmer och Facebook spår bland annat att större delen av deras innehåll kommer att vara i videoformat inom ett par år. Vidare har video blivit ett av de populäraste sätten att ta till sig information på nätet. Genom att arbeta aktivt med video i säljprocessen kan du föra fram ett kraftfullare och mer levande budskap jämfört med ett mejl eller en PDF och vara personlig på ett sätt som får er att sticka ut i bruset. Videotrenden kan helt enkelt öka sannolikheten till en affär om videon bifogas tillsammans med era säljdokument. 

4. Sälj på rekommendation

Idag betygsätter vi ofta de produkter och tjänster vi tar del av: taxiresor, matupplevelser och produkter utvärderas löpande. Säljbranschen har ännu inte tagit steget in i denna kultur, men det finns mycket här att hämta. Kundens omdöme om dig kan faktiskt ses som ett sätt att sälja in dig själv till nya potentiella kunder, utan att behöva göra hela jobbet själv. Tills vidare kan du passa på att be dina kunder rekommendera dig på LinkedIn. Vilket blir ett kvitto och som stärker ditt eget varumärke.

5. Digitala säljrum

Det digitala säljrummet, som nämndes redan under den första trenden, är inte längre något som undantagsvis används i säljprocesser. I en verklighet där alla branscher arbetar mer eller mindre digitalt, blir det digitala säljrummet avgörande för om du ska ro i hamn dina affärer eller inte. Detta trendiga koncept är alltså ett digitalt delat utrymme, där du samlar alla komponenter som rör en affär. Via ett digitalt säljrum kan säljare interagera, kommunicera och förhandla med potentiella köpare. I realtid. Det digitala säljrummet skapar med andra ord en unik och personlig köpupplevelse genom att erbjuda ett gemensamt ställe där allt försäljnings- och presentationsmaterial, offerter och kundcase med mera samlas med enkel åtkomst för både säljare och köpare.  

På så sätt kan alla parallella dialoger och långa emailtrådar mellan olika personer i en säljprocess, under och mellan möten, reduceras och effektiviseras.

Läs mer om digitala säljrum här (på engelska) 

Lär mer om GetAccept och hur de förbättrar den digitala köpupplevelsen 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?