Hoppa till innehållet

Annons

Bolåneutmanaren gav ut ett enda lån – till egna vd:n

Bolåneutmanaren Bofink skulle basera sina lånebeslut på algoritmer och AI och vara ”lika säker som din bank”.

Men sedan bolaget fick tillstånd att ställa ut bostadskrediter 2019 har bara ett enda lån beviljats – till bolagets egen vd.

Joachim Ronneback Thomson grundade Bofink, som nu får sitt tillstånd indraget.
Joachim Ronneback Thomson grundade Bofink, som nu får sitt tillstånd indraget.Foto: Jonas Eng

Finansinspektionen drar tillbaka tillståndet för Bofink att hantera bostadskrediter, skriver tillsynsmyndigheten på onsdagsmorgonen.

Enligt FI har Bofink under en sexmånadersperiod, då en översyn genomförts, inte bedrivit någon bostadskreditverksamhet. Sedan bolaget fick tillståndet 2019 och fram till att FI:s utredning – som inleddes under våren 2023 – har bolaget bara gett ut en enda kredit. Den ska vara på 2.000 kronor och vara utställd till bolagets vd, i sig i strid med lagen.

”FI bedömer inte att den verksamhet som bedrivits är tillräckligt regelbunden för att bolaget ska anses ha drivit verksamhet enligt lagen. FI anser inte heller att de planer för verksamhetsuppstart som Bofink har presenterat är tillräckligt konkreta för att en varning ska vara tillräcklig”, skriver FI.

I maj 2023 ska bolaget ha lämnat ytterligare två krediter till en kredittagare på motsvarande 100.000 kronor. Den personen ska inte ha någon koppling till bolagsledningen.

”Så sent som den 11 september 2023 fanns ingen information på bolagets webbplats om att det går att ansöka om bostadskrediter hos bolaget”, skriver FI och konstaterar att det inte lever upp till kravet på yrkesmässighet och att de nya krediterna som lämnades 2023 inte ”medför att den tillståndspliktiga verksamheten har inletts”.

FI noterar vidare i sin granskning att Bofink inte haft någon nettoomsättning under åren 2020, 2021 eller 2022. Under 2022 ska heller inte några anställda ha funnits i bolaget.

Trots den uppenbara bristen på affärer har Bofink själva svarat FI att de är gång på ny finansiering, skriver FI:

”Bolaget uppger att det nu är i slutfasen av förhandlingar om extern finansiering till bolåneverksamheten /.../ Bolaget anför att det skulle vara ytterst olyckligt med en försämrad konkurrens på svenska bolånemarknaden om tillståndet återkallas.”

Att tolka av FI:s formuleringar kan fler bolåneutmanare nu stå på tur att få sina tillstånd indragna. Det finns tydligt uttryckt i lagen att ”det normalt inte bör förekomma tillstånd som under en lång tid i praktiken inte nyttjas”.

Bofink uppmärksammandes vid starten för sitt namnstarka ägarled, där bland annat Spotify-veteranen Sophia Bendz, Ernströmgruppens ordförande Fabian Hielte, den tidigare landslagsspelaren i fotboll Fredrik Ljungberg och investeraren Joen Bonnier fanns med.

Di söker Joachim Ronneback Thomson.

Innehåll från DinteroAnnons

Bytte betalningslösning – sparar 250 000 per år

Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör.
Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör.

Henrik Hulaas, chef för Glas och Interiör, ser många fördelar med att använda Dintero Checkout.

– Lösningen fungerar bra och är rimlig, och Dintero är väldigt bra på support och kunduppföljning, säger han.

Det är bråda dagar för de anställda i nätbutiken Glas och Interiör, som erbjuder hela 20 000 varulinjer. Nätbutiken etablerades 2006, och sedan dess har både varuutbudet och kundunderlaget vuxit betydligt.

En bra betalningslösning är en förutsättning för det medelstora företaget. Men det har under alla år varit en utmaning att hitta en leverantör som erbjuder en bra teknisk lösning och bra support till rimligt pris.

– Vi har fått uppleva överraskande många dåliga betalningslösningar, både avseende tekniken och supporten. När vi skulle byta leverantör förra året pratade jag därför med flera kollegor i branschen. Det var då jag fick Dintero rekommenderat, berättar Hulaas.

Det här är Dintero – läs mer.  

Därför är de nöjda med Dintero Checkout

Glas och Interiör har haft enbart goda erfarenheter av Dintero, enligt Hulaas.

– Plattformen är användarvänlig och har alla betalningslösningar som våra kunder efterfrågar. Vi kommer snabbt i kontakt med supporten när vi behöver, och dessutom har de väldigt bra priser.

Lönsamt för företaget

Han räknar med att Glas och Interiör sparar ungefär 250 000 kronor om året genom att använda Checkout-lösningen. Det är pengar som går direkt in i företagets resultat.

Nu har Hulaas planer på att utöka samarbetet med Dintero genom att bygga upp en kundklubb.

– Det är ju väldigt värdefullt att samarbeta med någon som vet vad vi behöver och som vi kan lita på. Dessutom är det praktiskt att ha allt samlat på en plattform.

Förtroende och långsiktiga kundrelationer

Techföretaget Dintero är byggt på erfarenheterna från Dsafe (det första företaget som Daro Navaratnam startade), en tydlig affärsfilosofi och en god idé.

– Vi såg att de minsta kunderna betalade ganska mycket för sin betalningslösning jämfört med stora företag och tänkte att det inte borde vara så, säger Daro Navaratnam, CEO och CO-Founder på Dintero.

Dintero har utvecklat en plattform med målet att få bort komplexiteten i betalningsbranschen. För kunderna innebär det att lösningen ger flexibilitet, men även en samlad plats för alla deras behov.

Tillstånd från Finansinpsektionen

I dag har Dintero 16 anställda som jobbar med utveckling och försäljning. I november förra året nådda företaget en ny milstolpe när de fick tillstånd från Finansinspektionen. 

– Det är ett stort förtroende som kommer att göra det möjligt för oss att förenkla kundernas betalningsresa ännu mer, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Magnus Gleditsch, Growth Manager hos Dintero.
Magnus Gleditsch, Growth Manager hos Dintero.

Företaget utvecklar och förbättrar sina betalnings- och omnikanallösningar kontinuerligt - och vidareutvecklar hela tiden för att förenkla vardagen för sina kunder.

– Vårt mål är sund tillväxt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi lovar våra kunder och följa upp bra med råd och support, berättar Magnus.

Plattform som gör betalning enkelt

Kunderna efterfrågar ständigt större flexibilitet och fler betalningsalternativ.

Dintero Checkout erbjuder många betalningslösningar, som Swish, Apple Pay, Klarna, Visa/MasterCard, Vipps, MobilePay, faktura, delbetaling och QR-kod. Checkout-plattformen är användarvänlig och gör det möjligt att skräddarsy betalningslösningen så att den passar företagets behov, oavsett storlek.

 

 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera