1515

Bolåneutmanare driver på bankernas digitalisering: "Det är klart att vi påverkas"

Uppstickarna erbjuder låga räntor och tar upp kampen med storbankerna om svenska bolånekunder. Nu riktas bankchefernas blickar mot de digitaliserade bolånen.

Nordeas vd Casper von Koskull (tv), Swedbanks vd Birgitte Bonnesen (mitten) och Handelsbankens vd Anders Bouvin (th).
Nordeas vd Casper von Koskull (tv), Swedbanks vd Birgitte Bonnesen (mitten) och Handelsbankens vd Anders Bouvin (th).Foto:TT

De senaste månaderna har storbankerna utmanats på bred front av en rad fintech-bolag som vill ha en del av bolåne-kakan.

Bolag som Hypoteket, Enkla och Stabelo har redan fått intresseanmälningar från tusentals kunder till sina digitala bolåneerbjudanden. Nu verkar även bankcheferna att få upp ögonen för utmanarna.

Läs mer: Enkla: ”Vi fortsätter enligt plan efter mötet med FI” 

Under en presskonferens i samband med onsdagens kvartalsrapport flaggade Handelsbankens vd Anders Bouvin för att banken måste digitalisera för att få ner kostnaderna och därmed kunna effektivisera.

Enligt vd:n kostar bara administrationen av bolån en halv miljard kronor varje år för Handelsbanken. 

Bouvin konstaterade även att "det hänt en hel del" på marknaden där mindre institut tagit en större andel av nyutlåningen under de senaste kvartalen.

Läs mer: Avanza ökar i bolånebolaget Stabelo 

"Konkurrensen har skärpts ytterligare och det är något som har pågått under en period. Men vår nyutlåning är mer eller mindre i linje med vår marknadsandel", sade han.

Även Nordea tog upp frågan om en ökad konkurrens i branschen under onsdagens presentation av bankens delårsrapport.

"Jag tror att vi kommer att gå igenom en period där vi kommer att se vad nya konkurrenter gör. Men vi har visat att vi kan spela med", sade vd Casper von Koskull.

Läs mer: Kunderna rusar till nya billiga bolån – miljarder i potten 

Under torsdagen presenterade Swedbank sin rapport och även där togs frågan om de nya bolånekonkurrenterna upp.  

"Vi följer de här nya jättenoggrant, hur de tänker och vad de gör. Det är kul när det kommer in något nytt, så det är många aspekter av det här. Det är klart att vi påverkas på så sätt att vi måste hela tiden måste granska oss själva, vårt erbjudande och vår prissättning", sade vd Birgitte Bonnesen.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?