1515

Bolåneoptimeraren: ”Vi är helt ensamma om det här”

Robotrådgivarna strider om att tjäna mest pengar åt sina kunder. Men Bofink algoritmer har fokuserat på ett problem grundarna ser är större – att sänka skulden. 

Joachim Ronneback Thomson är en av grundarna bakom Bofink och talare på Di:s fintechevent.
Joachim Ronneback Thomson är en av grundarna bakom Bofink och talare på Di:s fintechevent.Foto:Jonas Eng.

Det är trångt bland robotrådgivarna på den svenska fintechscenen. Det började med uppstickare som Opti, Primepilot och Sigma Stocks. Sen vaknade nischbankerna, varav Nordnet är en. Nu har även storbankerna börjat skruva på sig. Och mestadels handlar algoritmerna om hur och var kunderna ska placera sitt sparkapital för att öka värdet mest.

På scenen på Di:s Fintechevent kliver Bofinks vd och medgrundare upp, men det är inte tillgångsplaceringar han är intresserad av, istället är det svenskarnas största skuld – bolånet. 

”Genomsnittssvensken har en månadslön i besparingar. Det är netto 20 000 kronor. På skuldsidan ligger det genomsnittliga bolånet på 2 miljoner kronor”, säger Joachim Ronneback Thomson från scenen. 

Läs även: KTH-bolaget Bofink vill optimera ditt bolån 

Fintechbolaget Bofink föddes på KTH 2015 då grundarna Joachim Ronneback Thomson och Petter Aronsson tog fram en algoritm med hjälp av en av universitetets främsta professorer inom optimeringsmatematik. 

”För två år sedan började vi med att göra en algoritm som avsåg rörlig och fast ränta. Nu har vi byggt fyra algoritmer till”, säger Joachim Ronneback Thomson.

För två veckor sedan släppte Bofink sin app som han beskriver som en hälsokoll på användarens bolån. Enligt Joachim Ronneback Thomson har appen redan 9 000 användare och växer med 300 personer dagligen. 

”Om en vecka släpps den på Android”, säger han.

Med hjälp av bank-id plockar Bofink till sig informationen från banken och analyserar lånets ränta, bindningstid, belåningsgrad och amortering. Med hjälp av bolagets algoritmer ger Bofink användaren ett betyg och genom sina samarbetspartners Boolio och Mitt Bolån kan bolaget erbjuda lösningar på hur användaren ska förbättra sin lånebild.

Det är också just genom sina samarbetspartners som Bofink tjänar sina pengar. 

Läs även: Tuva Palm: Nordnets nya robot ska sköta bolån 

Joachim Ronneback Thomson tror att han kommer kunna locka till sig samarbeten med storbankerna framöver, mycket på grund av att Bofink erbjuder något mer än bara ett svar på vilken rörlig ränta som är bäst. 

”De andra uppstickarna svarar egentligen bara på konkurrenskraftig ens boränta är. Bankerna har inte velat vara med på samarbeten med de andra eftersom det bara har handlat om att pressa den rörliga räntan. Vi tar ett helhetstänk.”

Bofink har tagit fram en plattform för tilltänkta samarbetspartners och hoppas att den kommer kunna locka bankerna. 

”På det viset kommer bankerna både kunna hitta nya kunder och få fler kunder att stanna kvar med dem”, säger Joachim Ronneback Thomson. 

Redan nu har Nordnet flaggat för att även dess robotrådgivare ska ta hand om bolån. Men trots det och andra aktörer känner sig Bofinks grundare långt ifrån övriga AI-tjänster på marknaden.

”Vi är helt ensamma på skuldsidan och det fokuset är viktigt för oss. Tidigare hade vi ett antal andra lån som exempelvis Blankolån men nu fokuserar vi på enbart bolån. Man kan vara bra på mycket men inte bäst på allt.”

Läs även: Schibsteds bolåne-startup gör en pivot – utmanar storbankerna 


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?