1515

”Bolån nästa steg för startups”

Om fem år kommer det inte bara vara storbankerna som erbjuder bolån. Det säger Johan Lundberg, vd för riskkapitalbolaget NFT Ventures.

Johan Lundberg, vd NFT Ventures.
Johan Lundberg, vd NFT Ventures.

Stockholm har vuxit fram som en av de hetaste städerna inom Fintech. Bolag som Klarna och Izettle har tagit ledartröjan, inte bara i Sverige utan i världen.

”Sverige ligger kanske 3-4 år före i dag, det är något vi behöver ta till vara på”, sa Johan Lundberg, partner på NFT Ventures på Dagens industris konferens Fintech.

Hans har flera förklaringar till att just Stockholm blivit en så starkt lysande stjärna i Fintech-sektorn. Hög andel användare av internetbank, innovationsarv och höga anställningskostnader som tvingat fram effektivitet är tre av förklaringarna. Dessutom har de starka inhemska bankerna, och avsaknaden av amerikanska och brittiska banker, varit gynnsamt.

”Stockholms position i dag är mycket tack vare de stora bankerna. De stora bankerna har jobbat mycket med kostnader kontra intäkter och blivit bra på att driva innovation”, sa Johan Lundberg.

”Amerikanska och engelska banker är ett sänke som drar ned innovationen. Vi är därför väldigt glada att de hållit sig borta från Norden. Om jag öppnar ett konto på Bank of America i New York och åker till San Francisco och vill ta ut pengar så är det en mardröm. Deras banksystem är inte lika utvecklat som här”.

NFT Ventures har bland annat investerat i lån- och finansbolag som Toborrow, Betalo och Tessin. Johan Lundberg ser mängder av nya områden där startups kommer att kunna utmana bankerna framåt. Lönekonton och sparande är två intressanta områden.

”Det finns runt 500 bankprodukter så det finns mycket att gräva i. Vi frågar oss om bankrevolutionen har startat? Men nej, vi har inte sett någonting ännu. Vi har bara sett ett litet skrap på ytan”.

Ett särskilt intressant område för nya finansstartups är den lukrativa bolånemarknaden som ligger öppen för startupbolagen, enligt Johan Lundberg.

 ”Jag tror att vi kommer att se bolåneförmedlarna hitta finansiering och börja låna ut pengar, det ligger inte så långt fram.”

Den stora tröskeln för att erbjuda bolån är naturligtvis att det krävs en helt annan finansieringsstorlek jämfört med mindre finansstartups då bolåneaktörer behöver tillgång till stora mängder kapital. Men Johan Lundberg tror att inte att det kommer att stoppa nya bolag för att ge sig in på bolånemarknaden.

”Ge det fem år så kommer vi se att de bolag som vi idag talar om som startups kommer att ge ut bostadsobligationer och erbjuda bolån.”

Vad är det som behöver hända innan det här tar fart?

”Det jag tror att startupbolagen måste göra är att fortsätta bygga upp en historik där de kan visa att de tagit rätt beslut mot sina kunder. De bygger idag kundrelationer, kunddata och kunskap om kreditbetygsättning. Om de gör det rätt kan jag inte se varför till exempel Lendo skulle kunna ge ut egna lån i framtiden.”


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?