1515

Bolagets ai-dosor varnar för strömavbrott ute i obygden

Luleåbolaget Exeris ai-system har koll på vår viktigaste livlina – elnätet. Nu plockar bolaget in 50 miljoner kronor från nytillkomna investerare som Industrifonden, Brightly Ventures och Treac. Även Partner Invest Norr utökar sitt ägande i bolaget. 

Magnus Karlsson har varit med om strömavbrott ett otal gånger. Till slut gjorde han något åt saken.
Magnus Karlsson har varit med om strömavbrott ett otal gånger. Till slut gjorde han något åt saken.

Här finns det ingen artificiell intelligens, ai, inbyggt som internet har, vilket gör det svårt att veta status på nätets alla delar, som på många håll finns på avlägsna platser.

För Magnus Karlsson blev problemet reellt när han skulle duscha i bostaden tre kilometer utanför Luleå.

”Det var en sommar då jag hade massor med strömavbrott. En gång försvann vattnet också, och då frågade jag elbolaget vad som pågick. De förklarade att de visste att det fanns problem, men att de inte kunde hitta felet.”

Här föddes själva grundidén till Exeris system. Bakom bolaget står Magnus Karlsson och kollegorna Elisabeth Söderström Johansson och Stefan Burström, som alla hade lång erfarenhet från Ericsson när de slog sina påsar ihop. Egentligen var det tänkt att Exeri skulle syssla med någonting annat, men när Magnus Karlsson berättade om sina upplevelser förstod de att elnätet, till skillnad från telekomnätet, var så pass oövervakat.

”Vi kom från telekomvärlden där de har hjärnkoll på hur nätet funkar och det är ju är digitalt i sig”, förklarar Magnus Karlsson.  

2018 lanserades Exeris digitala övervakningssystem ”Smart Grid Surveillance”, där nätägarna får en komplett lägesbild av själva elnätet, alltså de trådar vi ser i luften. 

På elstolparna monteras så kallade linjeagenter upp, små ai-dosor som mäter en rad parametrar. 

”De mäter fysikaliska fenomen i luften, men även temperatur och fuktighet”, förklarar Magnus Karlsson.

Informationen skickas till en central ai-enhet som bearbetar information för hela nätet och avgör om det är ett problem eller inte. Detta presenteras sedan för användaren, som då få en exakt bild av var problemet finns.

Kommunikationstäckningen löser Exeri med hubbar ute i terrängen, som säkerställer att informationen når elbolagens driftcentraler.

”Ute i obygden kan vi inte förlita oss på att det finns något kommunikationsnät. Det har varit viktigt för oss att bygga en egen säker kommunikationslösning. Ett problem som finns världen över, även om Sverige nu ska bli bättre på det, är att om elnätet går ned så dör stora delar av mobilnätet också”, förklarar Magnus Karlsson. 

Vilka är de vanligaste orsakerna till att strömmen går?

”Ett vanligt problem är att träd lägger sig på linan vilket orsakar kortslutning eller jordslutning. Sommartid ställer åskan till med problem, men det finns också intermittenta fel som isolatorer som spruckit vilket orsakar ett kortvarigt strömavbrott.”

Exeri räknar med att avbrottstiden halveras med systemet då personalen kan användas på ett mer effektivt sätt. 

Idag har Exeri 11 installationer i Sverige med kunder såsom Eon, Öresundskraft, Gotlands Energi och Skellefteå Kraft. Den senaste är även delägare i bolaget. Det pågår även en uppbyggnad utomlands, som ännu är hemlig. Med den nya injektionen på 50 miljoner kronor planerar bolaget att satsa ännu mer på nya marknader. Sverige har ett av världens bästa elnät, menar Magnus Karlsson, men även för svenska elnätsägare är Exeris tjänst en bra affär. 

”I andra länder ser vi en ännu större potential. Vi tittar på Europa, och självfallet även Nordamerika och Australien, där vi redan fått förfrågningar utan marknadsföring. I Australien har de till exempel stora problem med skogsbränder, och många av dem är orsakade av elnätet. Det gör att vi kommer bidra mycket till minskandet av koldioxidutsläppet.  Där har man egentligen inga felsökningsmöjligheter under torrperioderna. När det blir ett strömavbrott får man helt enkelt gå längs ledningarna för att hitta problemet”, förklarar Magnus Karlsson.

Vi blir alltmer beroende av el, menar Magnus Karlsson. och därmed blir Exeris system ännu mer viktigt. 

”Om några år kommer vi inte acceptera att strömmen gått under natten, för då är inte elbilen laddad på morgonen när man ska åka till jobbet”, avslutar han. 

 


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?