1515
Annons

Bolag grundade av kvinnor får 1 procent av riskkapitalet

Riskkapitalet fortsätter att flöda in i den svenska techsektorn, men alla får inte ta del av pengarna. Under 2018 investerades knappt 1 procent av drygt 13,6 miljarder kronor i bolag enbart grundade av kvinnor, visar Di Digitals granskning.

Grafik: Mats Jerndahl
Grafik: Mats Jerndahl
Kvinnor får fortsatt en mycket liten del av riskkapitalmiljarderna.
Kvinnor får fortsatt en mycket liten del av riskkapitalmiljarderna.

Få investeringar i techbranschen i Sverige går till kvinnliga entreprenörer och i många fall får de nöja sig med lägre investeringsbelopp. Det visar Di Digitals granskning av könsbalansen inom svenskt riskkapital, som görs för tredje året i rad.

Den här gången har vi granskat totalt 1 083 investeringar i 815 techbolag som registrerats i databasen Nordic Tech List under 2018. 

Hela 85 procent av antalet investeringar gick till bolag med enbart män som grundare, 11 procent till bolag med blandade grundarteam och endast 4 procent till bolag startade av bara kvinnor. 

Utvecklingen har därmed inte gått framåt, då fördelningen var i princip densamma under 2017.

Läs förra årets granskning: Kvinnors bolag får mindre än 1 procent av riskkapitalet 

Men sett till kapital får kvinnor en något större del av kakan. Av de dryga 13,6 miljarder kronor som investerades i bolagen i fjol har 84 procent gått till bolag med manliga grundare, 15 procent till blandade team och mindre än 1 procent (0,99 procent) till bolag med enbart kvinnliga grundare. 

Det innebär en liten förändring jämfört med föregående år, främst när det gäller kapital till mixade grundarteam som ökade med 4 procentenheter på ett år.

Grafik: Mats Jerndahl
Grafik: Mats Jerndahl

Enligt färsk statistik från myndigheten Tillväxtanalys startas i snitt var tredje företag i Sverige av kvinnor. En siffra som inte märkbart har rört på sig under de senaste decennierna. När det gäller kvinnor techbranschen går det att härleda en del av den gruppen till det område Tillväxtanalys benämner som ”information och kommunikation”, där runt 20 procent av egenföretagarna är kvinnor.

Di Digital har även undersökt hur de några av de mest inflytelserika riskkapitalbolagen i Sverige har investerat sina pengar under 2018. Creandum, som bland annat var tidig investerare i det svenska techundret Spotify samt betalbolaget Izettle, gjorde fem investeringar i Sverige i fjol. Fyra i bolag grundade av enbart män och en i ett blandat grundarteam.

Det kommer att ta tid innan vi får en kvinnlig Daniel Ek.

Carl Fritjofsson, partner på Creandum, tycker att det är dystra siffror som granskningen visar. 

”Men jag tror att man måste vara tålmodig och de här förändringarna sker inte i en handvändning. Det kommer att ta tid innan vi får en kvinnlig Daniel Ek (Spotifys grundare, reds.anm), men det kommer att hända”, säger Carl Fritjofsson.

Carl Fritjofsson är partner på Creandum och håller i riskkapitalbolagets mångfaldsarbete.
Carl Fritjofsson är partner på Creandum och håller i riskkapitalbolagets mångfaldsarbete.Foto:JOHAN KNOBE

Gällande Creandums investeringar säger han att riskkapitalbolaget under de senaste två åren proaktivt har drivit frågan om mångfald. Man går igenom ett par tusen bolag per år och väldigt få landar i en investering, men Carl Fritjofsson hoppas att förändringar i tidigare skeden kommer att göra skillnad.

”Vi har skapat ett ramverk kring hur vi ska agera, både som firma och i ekosystemet. Till exempel mäter vi mångfald i vår egen pipeline av grundare hos alla tusentals bolag vi träffar och i Creandums portföljbolag samt driver frågan aktivt på styrelsenivå. Det tar lång tid att förändra trenderna, men vi förstår den roll vi har i branschen och driver frågan aktivt”, säger Carl Fritjofsson. 

Dock ingår bara en kvinna i investeringsteamet på Creandum av åtta personer.

”Det räcker inte och vi vill ha mer mångfald internt. Vi försöker också lyfta fram de kvinnor Creandum har investerat i för att visa att det finns fantastiska förebilder redan idag som inte är medelålders vita män”, säger Carl Fritjofsson.

Den andra stora aktören Northzone, som har investerat i bolag som Spotify och Klarna, gjorde sex investeringar i svenska bolag i fjol, varav fem är med i Nordic Tech List. Fyra av dem var i bolag med enbart manliga grundare och två i blandade grundarteam.

Marta Sjögren är partner på riskkapitalbolaget Northzone.
Marta Sjögren är partner på riskkapitalbolaget Northzone.

”Vi har inte gjort så många investeringar i Sverige i år och därför kan bilden bli lite skev. 24 procent av våra investeringar 2018 gick till bolag med minst en kvinnlig medgrundare”, säger Marta Sjögren, en av två kvinnliga partners av nio på Northzone.

Hon tror att fler kvinnliga investerare kan göra skillnad och har sett en förändring i det flöde av bolag som kommer in till Northzone de senaste åren. Till exempel att fler kvinnor startar bolag i mer mansdominerade branscher som fintech, utvecklarverktyg och Saas-tjänster (software as a service). Men även att femtech, healthtech och digitala terapitjänster börjar växa som investeringsområden och attraherar fler kvinnor.

Marta Sjögren uppskattar andelen kvinnliga entreprenörer hon träffar till runt 20 procent. När hon började i riskkapitalbranschen för tio år sedan träffade hon inte mer än fem kvinnor per år. Hon tycker att hon i dag ser fler bolag grundade av kvinnor som får såddinvesteringar.

”Det är spännande för det innebär att de kommer till oss om 12-18 månader när de söker en A-runda”, säger hon.

Läs också: De startar accelerator för kvinnliga entreprenörer

Marta Sjögren är chockad över siffrorna i Di Digitals granskning och tror, liksom Carl Fritjofsson på Creandum, att förändringarna tar tid och måste ske tidigare i cykeln. Hon pratar också med kvinnor om att de ska söka större investeringsbelopp, för att komma längre innan det är dags att jaga nya pengar.

”Män pratar ofta om tvåsiffriga miljonbelopp i såddinvesteringsfasen, medan kvinnor knappt söker hälften eller en ens tredjedel i samma fas”, säger Marta Sjögren.

En aktör som har lyckats bättre med fördelningen av kapital mellan könen är investeringsbolaget Chalmers Ventures. 33 procent av fondens pengar gick till bolag med mixade grundarteam, men bara ett kvinnligt grundat bolag fick en investering. Det av totalt 27 investeringar under 2018.

Linnéa Lindau är vd på investeringsbolaget Chalmers Ventures.
Linnéa Lindau är vd på investeringsbolaget Chalmers Ventures.

”Sedan förra året har vi bland annat antagit en jämställdhetsstrategi och när det gäller teamens sammansättning tror vi på att man når störst framgång med mixade team. Vårt mål är att den siffran ska bli 100 procent, säger Linnéa Lindau, vd för Chalmers Ventures.

Hon säger att fördelningen av investeringar är lite som börsvärden som kan variera på kort sikt och få kortsiktiga positiva resultat.

”Men vi hoppas att arbetet vi gör nu inte bara leder till omedelbara kortsiktiga effekter, utan även ger resultat långsiktigt, säger Linnéa Lindau.

Fotnot: Granskningen är baserad på alla investeringar registrerade i databasen Nordic Tech List under 2018, som bygger på siffror från Bolagsverket samt uppgifter från svenska riskkapitalbolag. Endast investeringar på över 100 000 kronor i onoterade techbolag är inkluderade och omräknade från euro till kronor med Riksbankens genomsnittliga växelkurs för 2018.

Läs även: En tiondel av Almis pengar till kvinnliga grundare: ”För få som söker”

Så ser det ut i USA och Storbritannien:
Blickar man ut i världen och tittar på USA och Storbritannien råder det liknande förhållanden. En rapport från British Business Bank visar att 89 procent av riskkapitalet i Storbritannien gick till bolag grundade av män under 2017. 

I USA är motsvarande siffra för förra året 76 procent, enligt analysföretaget Pitch Book och organisationen All Raise. Där gick 2,2 procent till kvinnliga grundare och totalt 12 procent till blandade samt kvinnliga grundarteam (resterande del gick till bolag med okänd fördelning av grundare).

Missa inte Di Digitals event Female Founders – Läs mer och boka biljett här

Finanskändisar går in i Kry-grundarens haussade olja: ”Vi är redan inne på nästa runda”

Josefin Landgårds bolag Mantle verkar inte ha inte lidit någon större skada av Läkemedelsverkets beslut att förbjuda deras cannabisolja. Den nya hudvårdsserien går som på räls och grundarna har siktet internationellt.

Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina Lönnkvist
Josefin Landgård har grundat Mantle tillsammans med Stina LönnkvistFoto:Josefine Stenersen

Mantles medgrundare och vd Josefin Landgård, som också var med och startade vårdgivaren Kry 2014, har precis avslutat sitt måndagsmöte med teamet på fem personer. Snart ska de bli åtta. 

Bolagets försäljning av en ny hudvårdsserie som innehåller så kallad cannabidiol-olja, CBD-olja förkortat, har gått som tåget sedan den lanserades i december 2020. 

Från att bolagets intäkter helt stannade av, på grund av att Läkemedelsverket förbjöd försäljningen av den CBD-oljan i mars i fjol, är Mantle nu på banan igen. Under 2021 beräknar man att omsätta 10 miljoner kronor.

”Vi visste att det skulle komma utmaningar med Mantle, som det gör när man är i en ny bransch. Men det är också det som gör att det finns stor potential”, säger Josefin Landgård, och hänvisar även till Krys resa.

Läkemedelsverkets beslut utgick från att oljan kan uppfattas som ett läkemedel, vilket i så fall inte är godkänt i Sverige. Mantle har överklagat till Förvaltningsrätten, men ärendet har inte prövats än.

”Vi är övertygade om att vi ska vinna i frågan, för vi har rätt i sak. Sedan är Sverige bara en marknad, så det är egentligen inte så viktigt. Vi vill använda den svenska marknaden för att bevisa vårt case, men nu har hudvårdsprodukterna tagit sådan fart att det inte är så viktigt längre”, menar Josefin Landgård.

Istället fick bolaget gå ut och be om förtroende från investerare, då de saknade försäljningssiffror att visa upp. Och det gick bra. I november i fjol tog Mantle in en investering på 12 miljoner kronor. Något som grundarna Josefin Landgård och Stina Lönnkvist då valde att inte kommunicera. 

Läs också: Kry-grundaren talar ut om vd-bytet: ”Fick feedback om att jag var gravid” 

Bland de nya ägarna återfinns Oriflame-ägarna Anna af Jochnick och Helene af Jochnick. Även Voi-grundaren Fredrik Hjelm har investerat, via bolaget Semjorka, samt investmentbolaget Ernström & Co som ägs av familjen Hielte-Hobohm och som också är delägare i bolag som Apotea och nyligen i Na-kd. Även Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, och Johan Karlsson, vd på Slättö, står på ägarlistan. 

Även bolagets tidigare investerare Cristina Stenbeck, Susanna Campbell, Sophia Bendz och Emilia de Poret har lagt in pengar i den nya rundan. 

”De investerare vi har fått in nu är både starka strategiskt och kapitalstarka, vilket innebär att de kan skjuta till kapital i många rundor framöver. Det är inte alla affärsänglar som har möjlighet att vara med hur länge som helst”, säger Josefin Landgård.

CBD-oljan säljs fortfarande på andra marknader och för hudvårdsserien tittar nu Mantle på att börja sälja produkterna i Danmark och Storbritannien. Danmark för att det ligger nära Sverige och det finns en överlapp i skandinavisk kultur och influencers som är de som främst sprider marknadsföringen av produkterna. 

Storbritannien har en mer mogen CBD-marknad, men ännu ingen större spelare som har fått fäste, menar Josefin Landgård.

”Nu har vi galna tillväxtsiffror och vill resa pengar snart igen. Vi diskuterar just nu med brittiska riskkapitalister”, säger Josefin Landgård.

Men att lansera hudvård tar tid. Det är långa ledtider från att ha formulerat en produkt tills att den finns på marknaden. Hudvårdsserien skulle ha lanserats i Sverige förra sommaren, men förpackningarna som produceras i Italien blev försenade på grund av pandemin.

”Vi släppte produkterna 17 december och det blev direkt en hype. Men det är roligt att se att de också konverterar bra i försäljningen”, säger Josefin Landgård.

Förutom på Mantles egna sida säljs hudvården genom bland annat Lyko, Bangerhead och Kicks.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera