Hoppa till innehållet

Annons

Bokskaparna Solentro expanderar i Europa

Omkring 135 000 personer använder i dag Solentro för att skapa sina egna böcker. Nu väntar en expansion på ytterligare tre marknader i Europa.

Hampus (tv) och Tobias Schildfat, grundare av Solentro.
Hampus (tv) och Tobias Schildfat, grundare av Solentro.Foto:Fredrik Norrlid

Solentro grundades 2008 med idén om att låta användarna tillverka sina egna böcker, i så lite som ett enda exemplar.

Affärsidén kom när bröderna Tobias och Hampus Schildfat ville göra en inbunden bok till sin pappas födelsedag där vänner, släktingar och arbetskamrater kunde bidra med text och bild. De upptäckte då att det inte var så lätt att göra en bok i ett exemplar.

... har man gjort en bok en gång så gör man det ofta en gång till

I dag har tjänsten drygt 135 000 användare som gör allt från fotoböcker i ett exemplar till egenutgivna böcker med något större upplaga.

”I Sverige har vi kopplat på bokhandlare på tjänsten som gör att man kan ge ut sin egen bok som automatiskt trycks upp när någon beställer den”, säger Hampus Schildfat.

Läs mer: Ebay köper Malmöbolaget Expertmaker

Solentro har kunder i fler än 30 länder. Sverige är fortfarande den enskilt största marknaden, men sammantaget säljer företaget mer utomlands än i Sverige.

”USA har växt bra och är vår näst största marknad, men det finns bra potential i Europa också. Vi har ett bra inflöde av nya kunder och återköpsgraden är hög – har man gjort en bok en gång så gör man det ofta en gång till”, säger Tobias Schildfat.

Tjänsten finns i dag på sju språk och i höst lanseras Solentro på italienska, franska och nederländska.

”Det innebär att vi är etablerade på samtliga betydande marknader i Västeuropa och Nordamerika”, säger Tobias Schildfat.

Solentro omsatte 5,9 miljoner kronor under 2015 och gjorde ett resultat efter finansiella poster på 1 Mkr. Enligt Bolagsverket har Solentro tagit in totalt 1,5 Mkr i nyemissioner.

”Att fortsätta växa i Sverige är viktigt, men ett resultat av framgångarna utomlands gör att vi lägger mer och mer krut på den internationella marknaden”, säger Hampus Schildfat.

Läs mer: Malmöbolag antaget till Y Combinator

Solentro är inte ensamma om att erbjuda fotoböcker och egenutgivning, men enligt grundarna är man tämligen ensamma om att erbjuda användaren att skapa vilken bok som helst.

”När vi kom in på marknaden konkurrerade vi med en hög kvalitet på den tryckta produkten. Idag har tryckkvaliteten höjts hos samtliga aktörer, vilket är bra för branschen, och i dag vinner vi kunder främst med användarvänlighet istället”, säger Tobias Schildfat.

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera