1515

Bokföringstjänsten fyller på kassan – ger bort ”lagerbolag” till företagare

Bokföringstjänsten Wint fyller på kassan och breddar tjänsten.
”Det är dags att gå till marknaden på riktigt”, säger vd Daniel Johansson.

Wints vd Daniel Johansson (mitten) flankerad av delägarna Alexander Hars och Lena Apler.
Wints vd Daniel Johansson (mitten) flankerad av delägarna Alexander Hars och Lena Apler.

Det Göteborgsbaserade investmentbolaget Ernström & C:o står kvar som huvudägare när bokföringstjänsten Wint fyller på kassan med 30 miljoner kronor. Samtidigt ökar både finansmannen Per Josefsson och e-handelsprofilen Alexander Hars sitt ägande väsentligt. 

Vd Daniel Johansson uppger att hälften av kapitaltillskottet ska gå till att utveckla tjänsten. Resten ska gå till satsningar på försäljning, marknadsföring och affärsutveckling.

”Bokföring är grunden vi står på, men vi utvecklar fler tjänster för småföretagare som lån och krediter, smarta avtal, interaktiva försäkringar och pensionstjänster. Målet är att bli en one-stop-shop för småföretagarnas administration”, säger han.

En ny tjänst som Wint erbjuder går ut på att ge bort ”lagerbolag”, det vill säga aktiebolag utan innehåll till företagare som vill öka ambitionerna med sin verksamhet.

”Wint är ett nytänkande saas-bolag som är unikt positionerade genom sin kompletta helhetslösning inom bokföring och ekonomi. Vi är imponerade av deras produkt, arbetssätt och kompetens”, säger Per Josefsson.

Vi har satsat på det vi är bäst på, nämligen fastighetsmäklare, konsulter och tjänstebolag.

Även Pageros Bengt Nilsson och Collectorgrundaren Lena Apler är kvar som delägare. Tillskottet innebär att Wint tagit in totalt 115 Mkr i riskkapital sedan starten.

Wint grundades 2011 som en traditionell redovisningsbyrå, men har på senare år digitaliserat produkten. Daniel Johansson anslöt 2014 och tog fyra år senare över som vd efter grundaren Björn Elfgren, som idag är styrelseledamot.

”Sedan jag tog över har vi fasat ut kunder inom områden som restaurang och bygg och istället satsat på det vi är bäst på, nämligen fastighetsmäklare, konsulter och tjänstebolag. Vi har även lagt ner en del av våra lokala kontor och kraftsamlat i Göteborg”, säger Daniel Johansson.

Han spår att bolaget omsätter cirka 70 Mkr i år, vilket skulle innebära en tillväxt på cirka 20 procent. Förlusten väntas landa på 6 Mkr, vilket är något bättre än 2020. 

”Ambitionen är att omsätta 90 miljoner kronor 2022. Följande år ska vi omsätta mer än 100 miljoner kronor och gå med vinst”, säger han.

Wint finns endast i Sverige och har inga omedelbara planer på att expandera utomlands.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?