1515

Bokföringsappen satsar med digitala juristen: ”Kunden får allt”

Bokföringsappen Wrebit erbjuder en gratistjänst som syftar till att förenkla vardagen för egenföretagare. Nu går bolaget in i en gemensam satsning med den digitala juristen Lexly för att ge kunderna en helhetslösning.

”Vi har börjat utvidga vår modell för vi vill bli en 'one stop shop' för egenföretagare”, säger Wrebits sälj- och kommunikationschef Björn Kapstö. 

Wrebits ledningsgrupp från vänster: Marknadschef Evelina Parheden, sälj- och kommunikationschef Björn Kapstö, utvecklingschef Alexander Westerling Utvecklingschef och vd David Wengbrand.
Wrebits ledningsgrupp från vänster: Marknadschef Evelina Parheden, sälj- och kommunikationschef Björn Kapstö, utvecklingschef Alexander Westerling Utvecklingschef och vd David Wengbrand.Foto:Press

Wrebits app bokför automatiskt fotograferade kvitton, skapar fakturor och sammanställer resultat- och balansräkningar. Med hjälp av ai, artificiell intelligens, vet appen exempelvis när användarens moms ska in – och skickar då en pushnotis. Den automatiserade processen omfattar även upprättandet av bokslut. Sälj- och kommunikationschef Björn Kapstö betonar dock att endast delar av tjänsten styrs av ai.

”Det ska inte bara vara människor och inte bara ai. Mixen är väldigt viktig”, säger han.

Idén uppstod när en av grundarna arbetade på en större redovisningsfirma och märkte hur egenföretagare ofta släpade in hela kassar med kvitton när det var dags att redovisa. Ibland överskred redovisningskostnaden egenföretagarens omsättning. 

Samtidigt ansåg grundarna att bokföringsprogrammen som fanns tillgängliga på marknaden var alltför stora och komplexa.

”Vi såg även att programmen inte var så roliga och användarvänliga. Den gruppen som vi siktar in oss på befinner sig i mellanskiktet mellan konsument och näringsidkare. De förstår inte varför de inte kan arbeta i ett program som är lika roligt som Spotify. Därför ville vi att Wrebit skulle vara kul”, berättar sälj- och kommunikationschef Björn Kapstö.

Egenföretagare som är i behov av ytterligare hjälp kan boka in expertrådgivning mot en avgift. 

”Vi har märkt att nästan alla behöver hjälp någon gång, oavsett hur enkelt vi gör programmet. I och med att det är en app har vi en närhet till kunden som gör att vår ai ser när företaget har en utmaning. Då kan vi vara proaktiva, skicka en pushnotis och erbjuda redovisningshjälp. Vi blir som ett Kry för redovisningsbranschen. Vi är lite som en tjatig mamma som säger till när något behöver göras.”

Björn Kapstö menar att skillnaden mellan Wrebit och traditionella redovisningsfirmor påminner om skillnaden mellan nätläkare och fysiska vårdmottagningar.

”Du slipper sitta i ett väntrum i flera timmar. Hos oss kan man sitta var som helst och få hjälp direkt – och den som hjälper dig får upp din bokföring i realtid.”

Wrebits prissättning för expertrådgivningen påminner om Ubers system – om det är högt tryck blir minutpriserna en aning högre. Den egenföretagaren som däremot är tidigt ute kan däremot komma undan med en lägre avgift.

”Vi vill åstadkomma en beteendeförändring hos kunden – att man faktiskt bokför direkt när affärshändelsen sker.”

Nu bygger Wrebit ut tjänsten genom en gemensam satsning med legal tech-bolaget Lexly, som tidigare gick under namnet Avtal24. Syftet är att egenföretagare aldrig ska behöva lämna Wrebits app, utan kunna få både ekonomisk och juridisk hjälp där.

”Vi har börjat utvidga vår modell för vi vill bli en 'one stop shop' för egenföretagare. Nu när Lexlys jurister gör intåg i vår app kan vi ge egenföretagarna all hjälp de behöver. Kunderna får nu allt i appen”, berättar Björn Kapstö.

Satsningen bygger på en teknisk design som ska identifiera när egenföretagarna är i behov av hjälp.

”Våra kunder har ofta hur mycket som helst att göra. Nu kan de även få hjälp att veta vilka avtal de behöver. Man kan säga att vi håller egenföretagarna i handen”, säger Björn Kapstö.

Att Wrebit fortfarande befinner sig i startgroparna framgår tydligt av de senaste boksluten. Bolaget redovisade en nettoomsättning på 477 000 kronor för räkenskapsåret 2020 – en marginell ökning jämfört med de 449 000 kronor som redovisades 2019. Vidare gjorde bolaget förluster på nästan 5,5 miljoner kronor 2020 och drygt 5,3 miljoner kronor 2019.

Lexly har haft stadigt ökande intäkter under de senaste åren. Omsättningen landade på drygt 60 miljoner kronor 2020 och 34 miljoner 2019.

Läs mer: Digitala juristen Lexly växer snabbt – tar in 175 miljoner 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?