1515
Annons

Bokföringsappen satsar med digitala juristen: ”Kunden får allt”

Bokföringsappen Wrebit erbjuder en gratistjänst som syftar till att förenkla vardagen för egenföretagare. Nu går bolaget in i en gemensam satsning med den digitala juristen Lexly för att ge kunderna en helhetslösning.

”Vi har börjat utvidga vår modell för vi vill bli en 'one stop shop' för egenföretagare”, säger Wrebits sälj- och kommunikationschef Björn Kapstö. 

Wrebits ledningsgrupp från vänster: Marknadschef Evelina Parheden, sälj- och kommunikationschef Björn Kapstö, utvecklingschef Alexander Westerling Utvecklingschef och vd David Wengbrand.
Wrebits ledningsgrupp från vänster: Marknadschef Evelina Parheden, sälj- och kommunikationschef Björn Kapstö, utvecklingschef Alexander Westerling Utvecklingschef och vd David Wengbrand.Foto:Press

Wrebits app bokför automatiskt fotograferade kvitton, skapar fakturor och sammanställer resultat- och balansräkningar. Med hjälp av ai, artificiell intelligens, vet appen exempelvis när användarens moms ska in – och skickar då en pushnotis. Den automatiserade processen omfattar även upprättandet av bokslut. Sälj- och kommunikationschef Björn Kapstö betonar dock att endast delar av tjänsten styrs av ai.

”Det ska inte bara vara människor och inte bara ai. Mixen är väldigt viktig”, säger han.

Idén uppstod när en av grundarna arbetade på en större redovisningsfirma och märkte hur egenföretagare ofta släpade in hela kassar med kvitton när det var dags att redovisa. Ibland överskred redovisningskostnaden egenföretagarens omsättning. 

Samtidigt ansåg grundarna att bokföringsprogrammen som fanns tillgängliga på marknaden var alltför stora och komplexa.

”Vi såg även att programmen inte var så roliga och användarvänliga. Den gruppen som vi siktar in oss på befinner sig i mellanskiktet mellan konsument och näringsidkare. De förstår inte varför de inte kan arbeta i ett program som är lika roligt som Spotify. Därför ville vi att Wrebit skulle vara kul”, berättar sälj- och kommunikationschef Björn Kapstö.

Egenföretagare som är i behov av ytterligare hjälp kan boka in expertrådgivning mot en avgift. 

”Vi har märkt att nästan alla behöver hjälp någon gång, oavsett hur enkelt vi gör programmet. I och med att det är en app har vi en närhet till kunden som gör att vår ai ser när företaget har en utmaning. Då kan vi vara proaktiva, skicka en pushnotis och erbjuda redovisningshjälp. Vi blir som ett Kry för redovisningsbranschen. Vi är lite som en tjatig mamma som säger till när något behöver göras.”

Björn Kapstö menar att skillnaden mellan Wrebit och traditionella redovisningsfirmor påminner om skillnaden mellan nätläkare och fysiska vårdmottagningar.

”Du slipper sitta i ett väntrum i flera timmar. Hos oss kan man sitta var som helst och få hjälp direkt – och den som hjälper dig får upp din bokföring i realtid.”

Wrebits prissättning för expertrådgivningen påminner om Ubers system – om det är högt tryck blir minutpriserna en aning högre. Den egenföretagaren som däremot är tidigt ute kan däremot komma undan med en lägre avgift.

”Vi vill åstadkomma en beteendeförändring hos kunden – att man faktiskt bokför direkt när affärshändelsen sker.”

Nu bygger Wrebit ut tjänsten genom en gemensam satsning med legal tech-bolaget Lexly, som tidigare gick under namnet Avtal24. Syftet är att egenföretagare aldrig ska behöva lämna Wrebits app, utan kunna få både ekonomisk och juridisk hjälp där.

”Vi har börjat utvidga vår modell för vi vill bli en 'one stop shop' för egenföretagare. Nu när Lexlys jurister gör intåg i vår app kan vi ge egenföretagarna all hjälp de behöver. Kunderna får nu allt i appen”, berättar Björn Kapstö.

Satsningen bygger på en teknisk design som ska identifiera när egenföretagarna är i behov av hjälp.

”Våra kunder har ofta hur mycket som helst att göra. Nu kan de även få hjälp att veta vilka avtal de behöver. Man kan säga att vi håller egenföretagarna i handen”, säger Björn Kapstö.

Att Wrebit fortfarande befinner sig i startgroparna framgår tydligt av de senaste boksluten. Bolaget redovisade en nettoomsättning på 477 000 kronor för räkenskapsåret 2020 – en marginell ökning jämfört med de 449 000 kronor som redovisades 2019. Vidare gjorde bolaget förluster på nästan 5,5 miljoner kronor 2020 och drygt 5,3 miljoner kronor 2019.

Lexly har haft stadigt ökande intäkter under de senaste åren. Omsättningen landade på drygt 60 miljoner kronor 2020 och 34 miljoner 2019.

Läs mer: Digitala juristen Lexly växer snabbt – tar in 175 miljoner 

Innehåll från SEBAnnons

Här hyllas nytänkare och pionjärer inom hållbart entreprenörskap

Rafael Bermejo, från stiftelsen IFS, har i mer än ett kvarts sekel delat ut utmärkelsen Årets Nybyggare till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Nu firas han själv som en av pristagarna vid The Next Awards, SEB:s tävling för att hylla hållbart entreprenörskap.

– Det känns fantastiskt. Det är faktiskt första gången som vi får ett pris för vårt arbete. Vi är bara en katalysator för massor av extremt, hårt arbetande, kreativa och duktiga människor som kommer från andra länder. Jag ser priset som ett sätt att hedra dem också, sade Rafael Bermejo vid prisutdelningen i september.

Priset The Next Awards instiftades 2021 med syftet att hylla nytänkare och pionjärer som kan skapa en bestående positiv förändring.

– Under mer än 165 år har SEB stöttat entreprenörskap i alla dess former. Det är en del av vår historia och grunden för välstånd och sysselsättning. Syftet med The Next Awards är att fira de entreprenörer som har utmärkt sig under de senaste tolv månaderna, att få se deras glädje smitta av sig och inspirera andra, sade SEB:s vd Johan Torgeby under finalen.

Priset delas ut i tre kategorier: ”New Ideas” som hyllar nytänkande idéer och initiativ, ”Transformation” som lyfter fram företag som gjort en betydande förändring och det tredje priset ”Community” går till föreningar och organisationer som gör skillnad genom att lösa olika samhällsproblem.

Det är i den sistnämnda kategorin som Rafael Bermejo och stiftelsen IFS belönas med en utmärkelse, som förutom äran består av en prischeck på 250 000 kronor, som vid finalen överlämnades av Johan Torgeby.

Biogummi från restprodukter i skogen

Vinnare i kategorin New Ideas blev Henrik Otendal, vd för företaget Reselo, som har utvecklat ett biogummi baserat på restprodukter från skogsindustrin.

– Vi använder rester som man i dag bara eldar upp och gör ett gummi av dessa. Det kan ersätta syntetiskt, fossilbaserat gummi i allt från skor till kläder och träningsutrustning, berättar han.

Som vinnare får Reselo en plats i SEB:s tillväxtprogram Greenhouse med skräddarsydd rådgivning anpassad till företaget.

– Att driva en startup är en ständig kamp för att komma igenom bruset och få kunder. Det här priset här ger oss extra synlighet och hjälper oss med det, säger Henrik Otendal.

Pristagarna i The Next Awards.
Pristagarna i The Next Awards.

Självrengörande golv för djurhållning

Priset i kategorin Transformation gick till företaget Moving Floor, som representerades av systrarna Peg Söderberg, vd, och Katja Lindvall, vice vd. Företaget utvecklar ett självrengörande system för djurhållning, som i dag exporteras över hela världen. De kallar sig själva för Sveriges långsammaste startupbolag. Idén väcktes redan 1996 av deras far Tommy Lindvall, som insåg att om djuren inte kan förflytta sig från sin gödsel måste golvet förflytta sig under djuren.

– Vi gör automatisk rengöring för lantbrukets djur vilket minskar gårdarnas klimatutsläpp och ger friskare djur genom minskad antibiotikaanvändning, säger Katja Lindvall.

Är du intresserad av att delta? Här kan du ansöka till The Next Awards 2023.   

 

Mer från SEB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEB och ej en artikel av Dagens industri

Björn Ulvaeus köper Aviciis rättigheter

Legendaren Björn Ulvaeus och EQT-grundaren Conni Jonssons Pophouse fortsätter satsningen på musikkataloger och köper Aviciis musikrättigheter från familjen Bergling.

Foto:Alexandra Bengtsson
Foto:Joey Abrait
Foto:Alexandra Bengtsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera