Bokföringsapp växer med nya miljoner: ”Stark kundtillströmning”
Göteborgsbolaget Bokio har 170.000 företagare registrerade i sin digitala bokföringstjänst. Nu tar bolaget in 35 miljoner kronor i nytt kapital.
Ida Hansson Brusewitz
Text
Viktor Stensson, vd för Bokio.
Bokio grundades 2015 för att förenkla för entreprenörer och deras bokföring. I tjänsterna ingår företagskonto, hantering av utlägg, löner, fakturor med mera.
Tidigare var bokföringsappen gratis, men idag finns prenumerationer på olika prisnivåer som ger olika tillgång till Bokios tjänster, som mer automatisering.
För två veckor sedan började Bokio ta betalt för fler tjänster, vilket genererade kritik från vissa användare på bland annat Twitter. Enligt bolaget har bokföringstjänsten nu drygt 7.000 betalande användare.
Bokio nådde nyligen 60.000 aktiva månatliga användare och 170.000 registrerade företagare. Nu tar bolaget in 35 miljoner kronor från bland annat Svea Ekonomi, Creandum och Inbox Capital för att fortsätta tillväxtresan.
”Kapitalet kommer hjälpa oss att ytterligare accelerera utvecklingen av produkten, men även att ta nya marknadsandelar”, säger Viktor Stensson, vd för Bokio, i ett uttalande.
”Bokio är ett av Sveriges mest spännande fintechbolag. Det har kommit långt med automationen av bokföring och kombinationen med finansiella tjänster är extremt spännande. Vi ser verkligen fram emot nästa fas tillsammans med bolaget”, säger Johan Brenner, general partner på Creandum i ett pressmeddelande.
Bokio omsatte 6,2 miljoner kronor med en förlust på 30 Mkr under senaste räkenskapsåret 2019.
Innehåll från QNAPAnnons
Vikten av support över tid – investera smart i IT-utrustning av sällanköpsnatur
Produkter med utgången support som havererar. De flesta IT-avdelningar har någon gång varit där, trots att de arbetar aktivt med att byta ut produkter innan tillverkaren slutar stödja produkten. Problematiken är stor inom konsumentprodukter, där bland annat EU under hösten 2022 tvingat tillverkare av mobiltelefoner att tillhandahålla uppdateringar för operativsystem i tre år från lansering, och säkerhetsuppdateringar i fem år.
Argumentet från EU är enkelt att förstå. Hårdvaran i en modern mobiltelefon kommer inte vara utdaterad efter tre år, varför det inte ska vara tillåtet att överge en fullt fungerande modell för att kunna sälja en nyare. Parallellen till världen med IT-utrustning för företag är också lätt att dra – företag bygger in sig i ett ekorrhjul där fullt fungerande produkter kasseras efter så lite som ett par år till förmån för nya när supportavtal går ut.
När det kommer till utrustning bakom kulisserna i ett företag är det däremot ofta svårare att rättfärdiga uppgraderingar vartannat år. Enheter som exempelvis nätverkslagring (NAS) må ha prislappar som skalar från motsvarande en modern mobiltelefon till en sportbil beroende på användningsområde, men gemensamt för enheterna är att de hanterar det moderna företagets ovärderliga data. Att kunna förlänga support-, garanti- och servicecyklerna bortom de normala två–tre åren till fem år representerar en dubblering i den tid investeringen tillåts skapa värde.
Det är precis så QNAParbetar med både hård- och mjukvara. Tack vare ett tätt samarbete med leverantörer av processorer och annan hårdvara väljs ett antal enheter årligen ut för att klara av bruk dygnet runt i minst fem år. Den senaste modellen med long-term availability, garanterad tillgänglighet över tid är TS-1655. Förutom att vara extra rejält dimensionerad gällande kylning garanteras enheten mjukvaruuppdateringar i över fem års tid, i ett program som inte är helt olikt Linux-distributionen Ubuntus LTS-utgåvor.
Enheter med garanterad support över fem år är heller inte förbehållna företagsenheter. I QNAP:s sortiment finns enklare hemenheter såväl som rackmonterad nätverkslagring i enterprise-klass som ingår i programmet. QNAP TS-1655 är trots sina 16 lagringsplatser prissatt som två–tre moderna mobiltelefoner, och stödjer dessutom kritiska virtualiseringslösningar för företagsbruk likt VMWare, Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver och Veeam Ready.
Fem år är dock lång tid, speciellt för en IT-avdelning. Även om hårdvaran, i TS-1655:s fall en åttakärnig Intel Atom C5125-processor, kommer räcka till i flera år krävs skalbarhet inför framtiden. Därför ser QNAP till att enheten stödjer upp till 128 GB DDR4-minne och inte mindre än tre stycken PCI Express 3.0 x4-portar för att kunna möta framtidens utmaningar. Ditt företag kanske inte har användning för AI-stödd analys av bildmaterial som lagras på enheterna idag – men om behovet uppstår om några år krävs inte en helt ny enhet, utan endast ett expansionskort.
Detsamma gäller snabbare nätverkskort eller om bolaget mot förmodan växer ur antalet lagringsplatser. Det är enkelt att sätta expansionsplatserna i arbete med exempelvis ytterligare två M.2-enheter för fler SSD-enheter eller nätverkskort med stöd för 25 Gbps. Dessutom garanteras mjukvaruuppdateringar och tillgänglighet av hårdvara vid serviceärenden under hela femårsperioden – vilket minskar huvudbry för IT-avdelningen.