1515
Annons

Bodil Sidén lämnar Uber

Bodil Sidén, Ubers talesperson i Norden och tidigare vice ordförande i Moderata ungdomsförbundet, ska bli kommunikationskonsult. ”Politiken går mycket långsammare än innovationen”, säger hon.

Bodil Sidén. Sedan 2016 har hon varit Ubers talesperson i Norden.
Bodil Sidén. Sedan 2016 har hon varit Ubers talesperson i Norden.Foto:Privat.

Bodil Sidén, Ubers talesperson i Norden, lämnar sitt uppdrag efter två år.

Nu ansluter hon till konsultbolaget Bellbird, där JKL-grundaren Anders Kempe är vd.

”Jag började på Uber efter att jag hade lämnat Moderaterna på grund av närmandet till Sverigedemokraterna. Efter att ha slagits för öppenhet var det fantastiskt att få jobba på Uber, där integrationen sker i praktiken. Många av förarna kommer från andra länder”, säger Bodil Sidén.

Varför lämnar du Uber?

”Möjligheten att börja på Bellbird kom upp och jag tycker det känna spännande att få jobba som konsult, med flera olika typer av bolag.”

Bodil Sidén, som under en tid var pressekreterare i Fredrik Reinfeldts (M) regering, säger att hon ser fram emot att hjälpa startupbolag navigera det politiska landskapet.

”Om man tittar på var samhällsförbättringen sker i dag så är det inte i politiken, utan i de snabbväxande företagen. Det är mycket som händer: Voi förändrar transportsektorn, Tiptapp gör det med återvinning och Karma hittar lösningar för matsvinn.”

Att hjälpa dem i politiska processer?  

”Ja, men i dag behöver man också en samlad strategi. Allt från politiska processer till marknad och branding. De som lyckas med det kommer också långt.”

Vad har du får råd till bolag som stöter på politiska hinder?

”I Sverige reglerar man alltid i lagboken. Om det inte står i lagboken befinner man sig i en gråzon. Den som är innovativ stöter ofta på problem i lagar som skrevs före digitaliseringen. Men gör man saker på rätt sätt kan man undvika att sånt händer. Det handlar om ett samarbete och att upprätta en dialog i god tid. Politiken går mycket långsammare än vad innovation gör.”

Läs mer: Ubers självkörande Volvo såg offret före dödsolyckan – väjde inte 

Hur skulle du beskriva Ubers utveckling under tiden du var där?

”Det handlar nog inte så mycket om mig. Men det har varit väldigt kul att jobba på en av världens största startups. När jag började hade Uber bara funnits i sex år. De har gått från att vara ’everyone’s private driver’ till att jobba med multimobilitet: elcyklar, elscootrar och bilar.”

Under första halvåret 2017 avlöste skandalerna varandra för den dåvarande vd:n Travis Kalanick. Hur var den perioden?

”Det hände sjukt mycket exakt det halvåret. Sedan började Dara (Khosrowshahi, red:s anm) och han har varit tydlig med att Uber ska göra allting rätt.”

”Jag hoppas få jobba med företag som Uber även i rollen som rådgivare, men det ska också bli kul att jobba med svenska företag. Att jobba nära företagsledningen gör det lättare att arbeta strategiskt.”

Läs mer: Uber svartlistade svenska poliser – spårades via appen 

Rättelse: En tidigare version av texten uppgav att Bodil Sidén hade varit pressekreterare åt dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Det stämmer inte.


Innehåll från Mpya DigitalAnnons

Mjukvaruutveckling med betoning på ”mjuk”

När Anton Gunnarsson hos Mpya Digital tog steget in i karriären inom mjukvaruutveckling, låg hans fokus på de tekniska aspekterna. Idag har han nått nya insikter och är övertygad om att betoningen bör ligga någon helt annan stans. 

När Anton började sin karriär var han den första att kasta sig över alla böcker om kodning och programmering, och han lyssnade noga på alla som predikade om testutveckling och andra nymodigheter om teknik och kod. 

– Jag var insnöad i tekniken. Visst, jag lärde mig massor, men ju mer jag jobbar med utveckling  inser jag att den sociala delen av vårt yrke är vad som verkligen betyder något. Det är trots allt i interaktionen med andra som de flesta nya idéer uppstår, understryker Anton, som är Web Developer hos Mpya Digital. 

Tyvärr är det inte helt lätt att skapa miljöer som främjar just det. Brist på tillit och trygghet är något som ofta kan saknas. Men vad är det som gör att man känner sig trygg? Antons övertygelse är att det handlar om att våga vara sårbar och våga prata om känslor. Men som det ser ut idag är det mycket enklare att argumentera om tekniska detaljer än att vara uppriktig med hur man känner. 

– Vilket kanske inte förvånar någon. Men det som förvånar i alla fall mig är att så få ser kraften i att prata om hur man känner eller hur man mår. Att det leder till en bättre miljö för kreativ utveckling och innovativ kod. 

Han tycker att det är dags att vi vågar prata mer om hur det är att vara människa i en tekniktung bransch; hur man ska göra för att må bra och hur man hittar modet att bli den bästa versionen av sig själv, istället för att bara prata om teknik och programmering. 

– Men att använda empati och sårbarhet för att hjälpa sig själv och andra är inte bara utelämnande, det är också skrämmande. Jag vet, för jag jobbar med det varje dag! Men att prata om riktiga känslor och mjuka värden gör att vi bygger förtroende och förståelse för varandra. Vilket i sin tur gör att den där tryggheten växer. Tryggheten att vara sig själv. Tryggheten som gör att vi blir modiga och vågar leda oss själva och andra. Och på köpet växer vi som människor och som team, inte bara som utvecklare. I ordet mjukvaruutveckling finns ordet ”mjuk”. Jag tycker vi ska våga ta fasta på det, avslutar han bestämt. 

Läs mer om Mpya här 

 

Mer från Mpya Digital

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mpya Digital och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?