1515

BMW:s bildelningstjänst lägger ner i Sverige

Den tyska biljätten BMW:s bildelningstjänst Drivenow lägger ner i Stockholm. Under sina tre år i drift gjorde bolaget en samlad förlust på drygt 69 miljoner kronor.

Drivenows vd Fredrik Ellsäter i samband med lanseringen i Sverige 2015.
Drivenows vd Fredrik Ellsäter i samband med lanseringen i Sverige 2015.Foto:Jonas Eng (Di)

Många stora biltillverkare har vallfärdat in på den växande marknaden för bildelningstjänster i världen. En av aktörerna är Drivenow, helägt av tyska BMW, som lanserade i Sverige under hösten 2015. 

Knappt tre år senare väljer bolaget dock att trycka ner bromsen och helt och hållet lägga ner i Stockholm. Fram till den 31 oktober i år ska Drivenow successivt fasa ut sin bilflotta från gatorna.

”Lägre än förväntat intresse och nyttjande av kunder i Stockholm jämfört med andra Drivenow-städer, samt höjda kostnader för trängselskatt och parkering, har lett att vi inte lyckats nå de mål som krävs för att hålla igång Drivenow i Stockholm”, skriver bolaget på sin hemsida. 

Läs mer: Tysk bildelningstjänst utmanar i Stockholm 

Di Digital har tagit del av Drivenows årsredovisningar sedan starten. Där framgår att den samlade omsättningen har uppgått till knappt 38 miljoner kronor, varav merparten av intäkterna faktiskt kom under 2017, med stora förluster på drygt 69 Mkr.

Företaget kommer fortfarande att bedriva sin verksamhet i andra europeiska städer, så som Berlin, Wien, Köpenhamn, London och San Francisco. 

Drivenows modell skiljer sig något åt från många andra konkurrenter på bildelningsmarknaden. Med en avancerad mobilapp kan man boka ett fordon i ett område utan att behöva ta sig till en specifik hyrstation. Efter att kunden betalat en mindre anslutningsavgift tas hyrtaxan ut för de timmar och minuter som bilen används.

Läs mer: Kartläggning: Uppförsbacke för bildelningstjänsterna i Sverige 


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?