Annons

Blq stänger ny fond – bygger techbolag genom förvärv

Musikproducenten ”Shellback” är en av de färgstarka nya investerarna när riskkapitalfonden Blq Invest gör en första stängning av en ny fond som ska fyllas med 800 miljoner kronor. 

Målet är att bygga techbolag genom förvärv, och höja blicken från Sverige till övriga Norden och Tyskland.

Från vänster: Musikproducenten Johan ”Shellback” Schuster och Blq Invests tre ursprungliga partners: Erik Halvord, Bodil Sidén och Kamjar Hajabdolahi.
Från vänster: Musikproducenten Johan ”Shellback” Schuster och Blq Invests tre ursprungliga partners: Erik Halvord, Bodil Sidén och Kamjar Hajabdolahi.Foto:Daniel Roos, pressbild.

”Vi ska fortsätta satsa på mjukvarubolag på företagsmarknaden, inte minst inom digital infrastruktur. Men vi ska skala upp och i större utsträckning hjälpa våra portföljbolag växa genom förvärv”, säger fondens grundare Kamjar Hajabdolahi.

Han var tidigare vd för startup-inkubatorn och investeraren Serendipity. Men 2019 gick Kamjar Hajabdolahi vidare för att starta det egna riskkapitalbolaget Blq invest tillsammans med sin Serendipity-kollega Erik Halvord och Bodil Sidén, tidigare kommunikationschef på Uber i Norden. Namnet uttalas ”black”, och står för ”Building legacy quota” (på svenska ”bygga varaktighet”).

Blq Invest stängde sin första fond på nivån 200 miljoner i november 2020, vilket Di Digital rapporterat om. Sedan starten har man investerat i sex bolag, bland annat plattformen Cinode, som riktar sig till konsulter, fraktförenklaren Ingrid, med grundaren Piotr Zaleski, och Quickchannel, som hjälper företag och organisationer att skapa innehåll och nå ut genom interaktiv live-streaming.

”Inga i teamet kommer från investeringsbranschen. Alla har erfarenhet av att bygga bolag.”

I december i fjol gjorde man sin sista investering ur den första fonden då man startade det egna proptechbolaget Hydda ihop med Vasakronan, även det något Di Digital berättat om. Bolaget bildades i princip genom att köpa och slå ihop tre bolag: Homemaker, ett digitalt system för bostäder och kommersiella fastigheter, Elbilio, en mobilitetslösning som gör det enkelt att dela elbilar, elscootrar och olika typer av cyklar och Parkando, en digital parkeringsoperatör.

”Hydda är ett exempel på hur vi ska jobba med vår nya fond. Vi ska jobba förvärvsdrivet och vi gillar mjukvarubolag med bra kassaflöden och en produkt som är 'sticky', det vill säga redan är en integrerad del av kundernas affär”, säger Kamjar Hajabdolahi. 

Blqs andra fond, Blq II, tar nu in 280 miljoner kronor i en ”första stängning”. Målet är att den ska innehålla 800 Mkr när den stänger helt. Går allt i hamn har Blq i så fall dragit in en miljard i investerbart kapital sedan starten 2019

Att ”stänga” fonder i olika etapper är vanligt bland riskkapitalbolag. Det krävs oftast för att man ska kunna börja prata offentligt om fonden och investera ur den. 

”Summan hänger samman med att vi har planerade investeringar på 250 miljoner kronor den närmaste tiden. Den första sker i ett bolag inom återvinning, och offentliggörs mycket snart”, säger Kamjar Hajabdolahi. 

Vitamin Wells medgrundare Martin Randel var med i första fonden. Men bland de nya investerarna kan nämnas hans medgrundare Johannes Arver och Jonas Pettersson, samt fastighetsprofilen Simon de Chateau. Även musikproducenten Johan ”Shellback” Schuster är med och satsar. Han är känd för att tillsammans med Max Martin ha skrivit hitsinglar för artister som Britney Spears och Usher.

”Det är alltid kul när framgångsrika personer från andra branscher uppmärksammar vårt koncept och sätt att bygga bolag”, säger Kamjar Hajabdolahi.

Några investerare som även var med i förra vändan är investeringsbolaget Coeli, Noel Abdayem, entreprenören bakom The Humble Co som tillverkar hållbara tandborstar i bambu, och Lars Backsell, medgrundare av kontraktstillverkaren Recipharm som han var med och köpte ut från börsen för runt 25 miljarder kronor i fjol.

I samband med skapandet av den nya fonden får Blq invest tre nya partners, alla med en bakgrund som bolagsbyggare. De är Karin Bjerde, (som varit med och byggt upp edtechbolaget Kognity), Gabriel Lundberg (med en bakgrund på Einride och Spotify) och John Engholm (en jurist som grundat och sålt ”leagaltech”-bolaget Insiderlog). 

Dessa tre ska, ihop med Insiderlogs vd Mazdak Shiasi, stötta portföljbolagen operationellt och bland annat hjälpa dem skala upp, bygga varumärke, rekrytera och bygga oumbärliga produkter – eller med ”scale, storytelling, stickiness och team”, som Blq uttrycker det. 

”Vi har inga investment managers. Inga i teamet kommer från investeringsbranschen alls. Alla har erfarenhet av att bygga bolag”, säger Kamjar Hajabdolahi.

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera