1515

Bloglovin lånar 30 miljoner – skjuter på nyemission

Bloglovins nätverk av bloggare och influencers skulle lockat 100 miljoner kronor i riskkapital. I stället lånar det förlusttyngda bolaget pengar av sina ägare.

Bloglovins grundare Mattias Swenson (tv) och bolagets vd Giordano Contestabile.
Bloglovins grundare Mattias Swenson (tv) och bolagets vd Giordano Contestabile.Bild:Axel Öberg

Bloglovin (NTL) har kommit långt sedan sajten Blogkoll såg ljuset för tio år sedan.

Hittills har bolaget tagit in totalt 100 miljoner kronor i riskkapital. För fem år sedan fick Bloglovin amerikanska investerare och snart därefter var det dags att flytta till New York.

Ambitionen har varit att bygga ett modernt medieföretag, ett sorts Vice ”fast inriktade på kvinnor som letar inspiration inom mode, mat, resor och inredning”, som Bloglovins grundare Mattias Swenson har beskrivit det.

Läs mer: Bloglovin' och Tictails grundare om livet efter Sverige

I fjol, då Bloglovin tog in 35 Mkr i kapital, var målet att senare ta in ytterligare 100 Mkr för att göda bolagets tillväxt.

Ett knappt år senare står det klart att Bloglovin inte har nått fram. Sedan i höstas har Bloglovin lånat 30 Mkr av sina ägare, enligt handlingar Di Digital har tagit del av.

Lånen kommer i form av konvertibler, vilket innebär att långivarna kan välja konvertera pengarna till rabatterade aktier innan lånen löper ut. Om Bloglovin säljs, börsnoteras eller går i konkurs får långivarna tillbaka dubbelt så mycket som de har lånat ut.

Di Digital har sökt storägaren Northzone (NTL). Bloglovins grundare Mattias Swenson vill inte kommentera bolagets finansiering.

Under sitt senast redovisade räkenskapsår, 2015, omsatte Bloglovin drygt 13 Mkr. Samtidigt drogs man med sammanlagt 35 Mkr i förluster.

Under våren 2016 lockade Bloglovins nätverk 10 miljoner besökare i månaden och 750 000 anslutna bloggar, enligt bolaget själva.

”Suget för influencer marketing ökar explosionsartat bland varumärken och mediabyråer och trenden pekar på att det kommer att byggas några influencer marketing-plattformar som blir miljardbolag. Vi planerar att bli ett av dem”, säger Mattias Swenson i en skriftlig kommentar.

Många techbolag har den senaste tiden valt att låna pengar i stället för att emittera nya aktier och därmed späda ut den befintliga ägarkretsen. De kändaste svenska exemplen är musikjättarna Soundcloud (NTL) och Spotify (NTL).

Läs mer: Spotify tar jättelån – fyller på med 8 miljarder


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?