1515

Blogg: Två personer och 20 år som skapade Pokémon-succén

Pokémon Go kom inte från ingenstans. Här är de två nyckelpersonerna som kämpat i många år för framgången. 

Foto:TT

Trots att tusentals svenskar redan börjat spela är det först idag som den globala spelsuccén Pokémon Go lanseras i Sverige. Det som ser ut som en hypersnabb framgång från ingenstans har i själva verket varit en 20 år lång resa med två knutpunkter i form av John Hanke och Satoshi Tajiri.

John Hanke är bland annat ansvarig för att ha skapat tekniken bakom det som senare blev Google Maps och Google Street View (genom det egna bolaget Keyhole som köptes upp av Google), nu aktuell som grundare av Niantic, det bolag som skapat Pokémon Go och förlagan Ingress (ett augmented reality-spel för Android).

Utan honom skulle många av de saker vi ser som självklara i mobilen idag se annorlunda ut. Och spelet Pokémon Go är delvis baserat på tekniken från Google Maps.

Satoshi Tajiri är spelkreatören som pitchade Pokémon för Nintendo på 1990-talet och som sedan utvecklade idén som anställd hos det stora spelföretaget.

Det tog 15 år mellan att han fick idén till spelet och att det blev verklighet hos Nintendo i början av 1990-talet. Det har sedan dess varit en stor succé i många år, och i sommar ser vi alltså ännu en ny Pokémon-generation ta plats och dessutom radera ut de flesta tillväxtrekord som finns i form av nedladdningar och spridning för mobilspel.

Hur har spelet kunna bli en så snabb succé? Kanske finns svaret i spelidén, som inte bara bygger på att ”levla” utan på själva upplevelsen i sig.

"Spelet är tänkt att facilitera verkliga upplevelser. Belöningen är uppmuntran och möjligheter att gå ut och ha nya upplevelser, inte att nå slutet och besegra bossen", säger John Hanke till Business Insider.

Enligt John Hanke hade Niantic tre mål med spelet från början:

  • Motion utan att spelarna ska känna någon press, snarare belöningar.
  • Att se världen med nya ögon och hitta nya intressanta saker i sin omgivning (därav att spelets Pokémon Stops och Gyms är knutna till historiska landmärken och konstföremål)
  • Att fungera som en ”isbrytare” och få människor att knyta kontakter med varandra. Vissa utmaningar i spelet går bara att lyckas med om man är flera spelare som jobbar tillsammans.

Att döma av intresset och antalet spelare verkar John Hankes idéer och teknik tillsammans med Satoshi Tajiris spelvärld sätta en ny standard för hur speldesign och augmented reality kan fungera.

Här är två uppmärksammade Facebook-inlägg av Roger James Hamilton som beskriver Hankes och Tajiris kreativa resa på var sitt håll. 


Det här är ett blogginlägg av Fredrik Wass. Följ honom här.


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?