1515

Blogg: Nördarna kirrar biffen åt köttindustrin

När vi börjar odla kött istället för att döda det först kommer vi att ompröva vår relation till både djur och protein. Och vårt middagsbord kommer att förändras för alltid.

Köttbiprodukt. Våra barnbarn kommer inte att tro oss när vi berättar.
Köttbiprodukt. Våra barnbarn kommer inte att tro oss när vi berättar.Foto:Wikipedia / Adaw project

Vad blir det till middag pappa? Vad vill ni ha? Oxfilé med gåslever. Hummer. Blåfenad tonfisk. ”Djungel-kött” (gorilla, elefant, mm).

Varför inte unna sig det bästa och mest intressanta? Det kostar ju inte mer. I vart fall den dag vi börjar producera kött genom att odla det istället för att slakta djur.

Egentligen är det inget konstigt. Sjukvården har odlat både det ena och det andra ganska länge och det är den kunskapen som nu börjar omsättas i diverse djurderivat. Inom några år kommer vi att börja producera läder och skinn i labben (alla kan få krokodilskor). Redan om en cirka 4-5 år kommer de första ätbara produkterna till marknaden om man får tro experterna.

Man kan önska att det skulle gå snabbare. Köttindustrin är inte direkt någon vacker syn. Alldeles bortsett från att vi använder hälften av världens arealer till att odla mat till djur (biomassan av de domesticerade djuren är dubbelt så hög som för människan) är köttindustrin en av de största bovarna vad gäller växthusgaser, antibiotikaresistens och minskad tillgång på färskvatten.

Men allt detta kanske vi slipper i framtiden. Faktum är att hela tillverkningsprocessen mer kommer att likna ett mikrobryggeri där den nye tidens kötthantverkare iförd vit rock (utan blodspår) och med ett doktorsdiplom på väggen håller liv i sina cellodlingar likt en hipster sin surdeg. Hur många biffar kan man få ut ur en ko? Ingen vet. Men vad ska vi kalla det? Slakteri? Känns lite daterat, faktiskt.

I stort är detta bara goda nyheter, framför allt för att det minskar lidandet hos djuren. Som kalvar som hålls i järnbrist för att köttet ska bli vitt. Som grisar som inte kan vända sig i sina kättar. Som hajar som får fenorna avskurna och sedan kastas tillbaka i havet.

Den nya tidens kötthantverkare håller liv i sina cellodlingar likt en hipster sin surdeg. 

Istället kan vi vända blad och förhoppningsvis framöver tillverka köttprotein betydligt effektivare än idag, till glädje för dem som både tycker att det är gott och de som faktiskt skulle behöva förstärka sin kost.

Men vad är det vi då kommer att efterfråga den dagen man inte behöver sluta äta kött av etiska skäl utan bara av hälsomässiga? För det kostar ju inte mer för en oxfilé-cell att dela sig än för en komage-cell. Faktum är att det blir lite samma ekonomi som i en 3D-printer där kilopriset mer eller mindre är detsamma oavsett om du printar en raketmotor eller en plastsmurf.

Detta faktum kommer att inbjuda till lite experimenterande. Vad är godast? Valkött får komma tillbaka på menyn, antagligen tillsammans med oväntade uppstickare (sengångare lär exempelvis knappast få muskelfibrerna förstörda av snabba adrenalinruscher). Och om man kan odla vilket kött/läder/skinn man vill så är det ju plötsligt möjligt att gå i päls av snöleopard och äta panda-kind dagarna i ända.

På menyn lär också hamna en ny form av etisk diskussion. I sin enklaste form blir ju allt OK eftersom inget djur kommer till skada och en gamla tidens slaktare blir nog mer att likna vid en bödel i allmänhetens blick.

Själv kommer jag dock att hålla mig undan de restauranger i mindre nogräknade länder där odlat människokött står på menyn.

Johan Jörgensen

@johanjorgensen


Detta är ett inlägg från bloggen Internet of food. Följ den här!


Innehåll från MicrosoftAnnons

Därför är AI och molntjänster nästa steg för finansvärlden

Medan AI överlag anses vara framtiden är det fortfarande förhållandevis få företag som nyttjar AI till fullo i praktiken. Finansbranschen i synnerhet är i behov av applicerade AI-lösningar, inte minst för att driva den gröna utvecklingen, bygga digitala tjänster, göra riskanalyser och motverka bedrägerier. Så vad står i vägen? För att svara på den och andra aktuella frågor arrangerar Microsoft och DI ett webbinarium om den digitala utvecklingen för finansiella tjänster, såväl som finansbranschens framtidsutsikter och möjligheter.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium 

Medan de unga fintechbolagen rusar framåt inom digitaliseringen kämpar många traditionella aktörer med att hänga med i nya lösningar och tekniker. Regulatoriska villkor blir allt mer komplexa, samtidigt som konsumenternas krav och förväntningar förändras. Sammantaget ställer detta mycket höga krav på flexibilitet, en ordentlig utmaning inte minst då många finansiella aktörer sitter på trögrörliga och utdaterade legacysystem och en gigantisk infrastruktur. 

– Därtill kommer ständigt nya affärsmodeller och pandemin sätter tryck på att bankerna blir mer digitala i relationen med kunderna, samtidigt som antalet bedrägerier ökar lavinartat. Kombinerat innebär detta en komplex lägesbild som förutsätter snabbrörlighet och prediktivt arbete. För att möjliggöra detta och bibehålla sin konkurrenskraft behöver finansvärlden våga ta sig till nästa nivå, en utveckling som kommer att vara i fokus under webbinariet, säger Annica Wallenbro Stojcevski, affärsområdeschef inom Cloud & AI hos Microsoft, som också ansvarar för bolagets molnplattform.

Läs mer om Financial Services Sweden 

Ett första – avgörande – steg i detta arbete menar Annica är att i större utsträckning använda sig av molnet. Många ser emellertid fortfarande molntjänster som en risk snarare än en möjlighet – ett centralt exempel är säkerheten, som ofta felaktigt uppfattas som bristande.

– Därför bygger vi in säkerhet som en absolut grundbult i allt vi utvecklar. Microsoft är ett av de bolag, oavsett bransch, som satsar mest på säkerhet i hela världen; det inkluderar både fysisk säkerhet kring våra datacenter och avancerad cybersecurity som i realtid detekterar anomalier och brister.

Dessa brister kan sedan blixtsnabbt åtgärdas genom globala uppdateringar direkt i Microsofts molnplattform. Som om detta inte vore nog erbjuder plattformen också verktyg och stöd för full regelefterlevnad, oavsett vilka länder eller vilken bransch man är verksam i. Plattformen har dessutom överlägset flest ISO-certifieringar inom branschen, vilket innebär att företag kan känna sig helt trygga i att göra övergången till molnet. Denna aspekt är avgörande för den hårt reglerade finansbranschen. 

– Vårt moln är dessutom specifikt anpassat för finanssektorns specifika krav; den samlar alla tjänster från våra portföljer såväl som branschspecifika lösningar just för den finansiella sektorn. Det fungerar lite som ett startpaket i molnet för aktörer inom området, betonar Annica.

Här kan du läsa mer om Microsoft Cloud for Financial Services 

En av de största vinsterna med övergången till molnet, är de synergieffekter som erbjuds av AI och avancerad dataanalys. Möjligheten att automatisera allt från kundtjänst till rådgivning och andra interna operationella processer blir en enorm konkurrensfördel för finansvärlden, som dagligen hanterar otroligt mycket data. Detta aktualiseras i synnerhet när det handlar om riskbedömning och bedrägerisituationer; med AI och maskininlärning detekteras snabbt alla anomalier i säkerhetsflödet, vilket möjliggör avancerad analys och prediktion. 

– Som vi kommer att återknyta till under webbinariet lägger AI grunden för att på ett bättre sätt kunna kombinera digitala tjänster med personligt tilltal och bemötande av kundens behov, för en säkrare och bättre service och rådgivning. I förlängningen handlar det om att knyta samman hela kundresan inom den finansiella världen och därmed få insikt i hur kunderna beter sig genom hela flödet. Först då kan man erbjuda de personifierade tjänster och den kundnärhet som kunderna förväntar sig idag, avslutar Annica.

Anmäl dig till Microsofts och DI:s webbinarium här 

Mer från Microsoft

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Microsoft och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?