1515

Blogg: Nej, Jimmie Åkesson avgår inte

En noggrant utformad bluffartikel sprids just nu med påståendet att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avgår. Men källan är en två veckor gammal webbsida och partiets pressavdelning har inte hört talas om uppgifterna.

Foto:Skärmdump

Detta är ett inlägg från 404-bloggen, där Jack Werner skriver om digitala medier, digital kommunikation och källkritik. Följ honom på digital.di.se/404bloggen.


Någon försöker lura oss.

Den 11 oktober köpte någon domänen newsnet.nu. Det enda som kan sägas om den på rak arm är att den på ett renommésnyltande sätt liknar den mer bekanta viralsajten newsner.com, och att domänens köpare enligt en whois-sökning kallar sig Simon. 

I dag, vid middagstid, publicerades på newsnet.nu en artikel med rubriken "Nu är det klart: Jimmie Åkesson avgår från Sverigedemokraterna". I artikeln påstås det att beslutet fattades vid ett extrainsatt styrelsemöte i dag och att gruppledaren Mattias Karlsson kandiderar som ny partiledare. Som bevis visas ett skärmdumpat mejl från SD-pressekreteraren Henrik Vinge upp.

Själva artikeln är bättre gjord än många andra liknande bluffar, med bevis och formuleringar som liknar de man är vana vid att läsa i medierna. Men den rymmer också många tveksamheter. Vi kan gå igenom några av dem i listform.

  • Varför skulle en okänd sajt registrerad för drygt två veckor sedan vara först med en så dramatisk nyhetshändelse?
  • Artikeln är enligt byline skriven av en Cecilia Karlsson, men bilden av Cecilia föreställer i själva verket skådespelaren Odette Annable.

Källa till bilden jag jämför med är finska MTV.

  • I det skärmdumpade mejlet från Henrik Vinge är hans mejladress h.vinge@sd.se, men i denna tweet från september uppger Vinge att hans mejladress är en annan.

Om det nu fortfarande finns någon som undrar så har jag pratat med Sverigedemokraternas pressavdelning. Där känner man inte till påståendet om att Jimmie Åkesson skulle avgå. Newsnet.nu:s artikel har sedan den publicerades fått 1700 interaktioner på Facebook, och börjar i skrivande stund twittras så smått. Inte någon jordskredsviralitet, alltså.

Men det finns en till spännande aspekt av denna bluff. Sin huvudsakliga spridning har artikeln nämligen fått efter att ha publicerats av Facebooksidan "Jerry", som har nästan 380 000 gillare.

Denna Facebooksida verkar vara en klassisk klickbetesfrossare, som mestadels lägger upp korta och slagkraftiga videoklipp för att nå ut så brett som möjligt och maximera sitt följarantal. Den som gör lite research noterar snabbt att "Jerry" dock postade en länk till sajten newsnet.nu redan den 13 oktober – alltså bara dagen efter att sajten köptes. 

Som profilbild har också "Jerry" en bild av en skäggig man, som den bluffpålästa känner igen som Tom McMaster: mannen bakom den storslagna hittapåbloggaren "A Gay Girl in Damascus"

Kontentan är alltså att en gigantisk Facebooksida med en känd internetbluffmakare som profilbild, som tidigare lagt ut en länk till en sajt så tidigt efter dess tillkomst att man kan misstänka inblandning i den, nu sprider en snyggt putsad lögn som är lätt att dementera men som troligen hinner göra många upprörda dessförinnan.

Jag anar doften av ett uppsåt, annat än bara rent klickfiske. Vari det uppsåtet kan tänkas ligga vet jag inte än. Men den här lögnen är lite mer spännande än många andra. 


Detta är ett inlägg från 404-bloggen, där Jack Werner skriver om digitala medier, digital kommunikation och källkritik. Följ honom på digital.di.se/404bloggen.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?