1515

Blogg: Matsystemet rasar! Kan tekniken rädda det?

Varför har vi inte haft ett food-tech ekosystem tidigare? Plötsligt händer det, som man brukar säga, skriver Johan Jörgensen. 

Dagens höjdpunkt – menyn presenteras!
Dagens höjdpunkt – menyn presenteras!

I tisdags samlade vi det svenska ekosystemet kring foodtech på SUP46 för första gången (arrangerat av undertecknat tillsammans med riskkapitalbolaget D-Ax och Axfoundation). Drygt 200 personer lade en hel eftermiddag mitt på bästa sändningstid under den mest stressiga delen av året på att diskutera mat och teknik. Fantastiskt!

Kort sammanfattning:

Sverige och hållbarhet verkar gå extremt väl ihop. Det 20-tal som presenterade olika lösningar var alla mer eller mindre inne på att lösningarna på problemen med dagens matsystem någonstans tar utgångspunkt i hållbarhet. Hållbarhet är en hygienfaktor, men också en affärsmöjlighet där Sverige ligger långt framme. 

David Jackson från engelska Winnow Solutions pekade på de ännu oorganiserade möjligheterna i den globala marknad på 1 biljon dollar (årligen) som handlar om släng av mat.

Regeringens start-up ansvariga, Marie Wall, berättade om den kommande livsmedelsstrategin och bad om input. Hållbarhet, Marie! 

En intressant fråga som diskuterades var vem som äger kunden i framtiden. Idag tror vi att det är butiken, men den som organiserar erbjudanden, hanterar preferenser, eller känner till folks blodvärden kommer antagligen att vända upp och ner på butikernas makt i framtiden. I vart fall om man får tro bolag som Ipiit, Werlabs och Phoodster. 

Simon Schmincke, från riskkapitalbolaget Creandum, pekade på deras stora intresse för bolag som omorganiserar värdekedjorna i matsektorn. Gustaf Brandberg från Gullspång Invest pekade på att Mat.se (där de är investerade) mycket väl kan tänka sig att ta med andras paket när de ändå levererar mat hem till folk.

Att matbolaget tar med sig posten, istället för att Posten tar med sig maten, om ni förstår. 

Last mile - dvs den sista sträckan hem till folk är ett problem som för övrigt många arbetar med. Låsbolaget Glue har ju inlett ett samarbete med ICA där matdistributören kan komma in i bostaden och ställa in varorna i kylen/frysen, vilket är önskvärt för att det ska hålla.

Simon Schmincke från Creandum – som tidigare varit USA-chef på matkasseföretaget Hello Fresh – berättade i livliga ordalag om vad som kan hända med en låda mat som lämnats utomhus i Texas lite för länge...

Christopher Slim från iFoodbag visade sedan upp deras nya papperspåse som kan hålla kyla upp till 24 timmar. Till en kostnad av några kronor. De annonserade nyligen att de fått en beställning på Kenya på flera miljoner. Dollar.  

Det går bra för svenska startups inom food tech... 

Kvällen avslutades med att vi åt mat gjord på kasserade produkter från Hemköp City, tillagade av Sopköket (notera namnet) på kognitiva recept från IBMs superdator Chef Watson.

Man matar alltså in de ingredienser som finns tillgängliga och sedan tar datorn fram recepten. Det blir helt galet, men fantastiska smakupplevelser. Aldrig förr har kasserad mat smakat så gott. Zucchinikakan var magisk!

Tror bestämt att det var första gången i världshistorien någon gjorde en festmåltid baserad på sopor och en (ganska kraftfull) dator. Men knappast sista.

Sedan häromdagen finns det även en meetupgrupp för dem som vill engagera sig vidare: http://www.meetup.com/SthlmFoodTech/ 

Yours Truly äter sig igenom framtiden efter ett lyckat foodtech-event.

Johan Jörgensen

@johanjorgensen


Det här är ett inlägg från bloggen Internet of food. Följ den här!

 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?