Hoppa till innehållet

Annons

Blogg: En svensk internetpionjär är död

Utan eldsjälar som Annica Tiger hade det svenska internetundret kanske aldrig blivit av, skriver Fredrik Wass.

Annica Tiger
Annica TigerFoto:Lotta Holmström

Detta är ett blogginlägg av Fredrik Wass. Följ honom på http://digital.di.se/blogg/wass-utblick


Under flera år kunde hon lägga flera timmar varje dag på att gratis hjälpa entusiastiska svenskar som tagit sina första stapplande steg i html-kodens och sajtbyggandets värld. Annica Tiger var en av de tidiga internetpionjärerna i Sverige och hennes HTML-skola har sannolikt använts av tusentals svenskar.

Hon drevs av sitt eget intresse för den digitala världen, men också i stor utsträckning för att hjälpa andra, något som blev tydligt ikväll när meddelandet om hennes bortgång spreds i olika sociala medier. Det räckte att jag nämnde de tråkiga nyheterna i en Twitteruppdatering för att flera av mina följare skulle svara och berätta om hur de själva fått hjälp av någon av Annica Tigers guider när de lärt sig HTML. Hon var som mest aktiv med HTML-skolan 1996-2001 och hon omskrevs en del i svensk branschpress.

I den här relativt nya artikeln hos Internetmuseum skriver hon själv om hur det var ”back in the days” och hur det kom sig att hon slutade vara lika aktiv på nätet från 2004 och framåt. Tyvärr drabbades även Annica Tiger av det vi idag ser som vardag i sociala medier - hatiska påhopp. Något som gjorde att hon tyvärr drog sig undan.

"Tyvärr fanns det redan då en mörk sida på nätet. Jag fick ta emot hat och hot via mejlen. Jag undrar om det berodde på att jag var tjej och aktiv på nätet, och att det provocerade vissa killar. Hatet gjorde att jag tappade intresset och slutade vara aktiv på nätet. 2004 slutade jag göra hemsidor.” skriver hon själv i artikeln.

Jag träffade bara Annica Tiger flyktigt vid några bloggträffar, men många från den tidiga svenska internetrörelsen kände henne väl, och när nyheten om hennes bortgång kom ikväll blev det tydligt att hon haft en viktig roll för många i att kunna skapa sin egen närvaro på nätet.

Utan eldsjälar som Annica Tiger har jag svårt att se hur det kunnat bli något svenskt internetunder, även om steget från enkla html-guider 1996 till avancerade digitala tjänster 2015 kan tyckas långt. Tack för allt Annica.


Detta är ett blogginlägg av Fredrik Wass. Följ honom på http://digital.di.se/blogg/wass-utblick

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera