1515
Annons

Blogg: Elementärt min käre Chef Watson!

Hur kan vi minska matsvinnet? Ja, fråga hellre tech-folket än någon annan. Nästa fredag, den 3e juni, är det dags för datorn att utmana mänskligheten på nytt.

Det är inte alltid så här rent i köket under tillagningen, men efter så ska det inte finnas något kvar.
Det är inte alltid så här rent i köket under tillagningen, men efter så ska det inte finnas något kvar.

Trogna läsare av den här spalten kunde nyligen läsa om det event vi höll om food-tech häromveckan, där undertecknad stod som arrangör och Di Digital som partner och där ett av inslagen var att vi lagade mat på sopor med hjälp av IBMs superdator Chef Watson.

Nu är det dags att ta det hela till nästa nivå. På fredag den 3e juni kommer därför Chef Watson tillsammans med tre kockar från Sopköket att utmana tre av Sveriges främsta kockar: Paul Svensson, Stefan Eriksson och Ulrika Brydling i matlagning. Det är något helt annat än schack eller jeopardy!

Konceptet är enkelt. Två team - stjärnkockarna i den ena ringhörnan, Sopköket och Chef Watson i den andra. Varsin exakt likadan kasse med kasserade varor från Hemköp. En och en halv timme i varsitt exakt likadant kök på stora scenen i Kungsträdgården i Stockholm, mitt under världens största matfestival - Smaka på Stockholm. Allt i kassen måste vara slut och en oväldig jury som blint smakar på rätterna.

 

Upp emot 40% av all mat slängs i våra västerländska samhällen, ett närmast bisarrt slöseri.

 

Personligen tror jag att stjärnkockarna kommer att åstadkomma högre smakmässiga toppar, men att Watson sopar hem det hela på bredden av utbudet.

Men det finns en komponent i det hela som är intressant för mänskligheten även om stjärnkockarna ror hem segern.

Chef Watson är en mycket smart elektronhjärna av den sort som av IBM kallas cognitive computing, men som går under konceptet artificiell intelligens hos det stora flertalet av oss. I den har man laddat in 10.000 recept med ingredienser analyserade ner på molekylärnivå. Genom en så djupgående förståelse för vad som passar ihop är det tanken att nya smakkombinationer ska kunna sättas samman av datorn. Sedan måste förstås en kock laga rätten, men kreativiteten tryter som bekant ibland. 

Det är extra intressant när man betänker att upp emot 40% av all mat slängs i våra västerländska samhällen, vilket är ett närmast bisarrt slöseri. Mycket av detta kasseras för att vi helt enkelt inte vet vad vi ska göra med det. In på scenen kliver då tech-sektorn. Genom att förstå vad vi kan göra med de där sista vad-det-nu-är-vi-har-kvar kan vi helt enkelt minska matsvinnet och på köpet äta bättre och godare.

Extra roligt blir det givetvis när den här typen av system kommer att samexistera med butikers inventarielistor och IT-system som håller koll på utgångsdatum. Dags att förädla lite creme fraîche, rotselleri, lax och hallonsylt? Jag är helt säker på att det går att kombinera. På något sätt...

Kungsträdgården, Stora Scenen, Fredag den 3e juni kl 9.15-11.00. 

PS. Den som är intresserad av food-tech är också välkomna på det event vi kör på eftermiddagen samma dag tillsammans med Business Region Stockholm ch London Food Tech Week på temat Restaurant Tech. Anmäl på: http://www.meetup.com/SthlmFoodTech/

Johan Jörgensen

@johanjorgensen


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?