1515
Annons

Blogg: Därför sitter svenskar på 4chan och fejkar bombhot

Ett anonymt hot mot Lunds universitet har rört upp himmel och jord, och i ett gäng trådar på 4chan sitter några svenskar och flinar nonchalant inför röran. 404-bloggen beskriver varför anonyma svenskar på nätet inte bryr sig om vad deras skämt kostar samhället.

En svensk tråd på 4chans /int/-forum, och Aftonbladets löpsedel just nu.
En svensk tråd på 4chans /int/-forum, och Aftonbladets löpsedel just nu.Foto:Skärmdumpar

I augusti 2015 införde University of Oxfords ordlista på nätet, OxfordDictionaries.com, ett nytt ord: swatting. Det definieras som ”the action or practice of making a hoax call to the emergency services in an attempt to bring about the dispatch of a large number of armed police officers to a particular address”. 

TiW-BVPCbZk

I en tid då varannan tonåring har en Youtube- eller Twitchkanal där hen spelar datorspel med en webbkamera riktad mot sitt ansikte är det inte konstigt att swatting växt fram som det nya, elakare svaret på busringningar. Lockelsen för ett gäng synkronicerade busfrön på nätet, som i realtid kan se det våldsamma resultatet av deras låtsade larmsamtal då beväpnade poliser bryter sig in och tvingar deras offer lägga sig ner på marken, är helt enkelt för stor. Inte minst eftersom den är i princip fullständigt riskfri.

I samhällets ögon är detta en obegriplig arrogans. Skattepengar slösas, poliser med viktiga samhällsuppgifter distraheras och oskyldiga människor hotas med vapen och behandlas som terrorister. Svaret från busringarna? Intet mer än ett hånleende.

Vid midnatt i natt skrev någon till mig på den anonyma bildbrädan 4chans underforum /int/, för internationella möten och samtal. ”JACK WERNER DIN HANREJ”, skrev den anoyma postaren i en av de återkommande Sverigetrådarna. Om du inte vet vad ”hanrej” betyder är det inte konstigt, det är en antikvarisk förolämpning som 4chans svenska användare plockat upp som motsvarighet till engelskans ”beta” eller ”cuckold” för att beskriva töntiga och veka män. Postaren fortsatte: ”SKRIV PÅ TWITTER ATT DU VET VEM SOM LIGGER BAKOM DETTA”

Ja, ja. Jag ser dig.

Det postaren syftade på var det hot som via den anonyma bekännelseappen Jodel, som blivit särskilt populär bland svenska studenter, inkommit till Lunds universitet. "Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon", skrev en anonym person i en ord-för-ord-översatt version av hotet som en skolskjutare skrev på 4chan innan han den 1 oktober dödade nio personer på Umpqua Community College i Oregon, USA.

Stämningen på 4chan var berusad när den anonyma postaren kallade mig hanrej, för man hade nämligen då sedan bara några timmar konstaterat att hotet mot Lunds universitet på Jodel var placerat där av någon från just 4chans /int/-forum. Tidigare på söndagseftermiddagen hade en postare uppmanat andra att ladda ner Jodel och publicera anspelningar på det morbida massmordsinternskämt som uppstått efter skolskjutningen i Oregon (eller som postaren på sin ogenomträngliga 4chanslang skrev: ”skriv episka r9k jagjags”). En annan person berättade efter uppmaningen att hen ”skrev en svensk version av ’Some of you guys are alright, don’t go to X tomorrow’”.

Det fejkade bombhotet fick verkan. Lunds universitet stängde på måndagen, och Sverigetrådarna på 4chan briserade i extas. Den anonyma personen som hotade universitetet döptes raskt till ”jodelanon”, och hyllades för att ha rört upp himmel och jord. Vad som följde var den sedvanliga dansen mellan en oförstående vuxenvärld och äppelpallarslynglarna på 4chan: kvällstidningar som försöker vrida huvudet kring vad 4chan är och användare där som sarkasmerar över att Säpo nu är efter dem.

Upphetsningen mattades av något när det visade sig att Jodel samarbetar med polisen för att hitta personen bakom hotet, och tidvis skymtade något som till och med skulle kunna tolkas som ånger bakom de flera lagren av ironi och referenser som varenda samtal på 4chan bygger på. ”Jag hoppas att jodelanon mår bra nu och inte oroar sönder sig”, skriver en person och fortsätter: ”det var ju bara ett överdrivet skämt säpo, han tänkte sig säkert ju inte för”. Kanske menar postaren vad hen skriver, kanske inte. Inget går att veta utanför denna täta väv av skämt, dubbelskämt och internskämt.

Kostnaden för att ta tomt hot på allvar är alltid mindre än kostnaden för att avfärda ett allvarligt menat dito. Därför ska och kommer polismakten och seriösa aktörer fortsätta ta hot som dessa på allvar, trots att det möjliggör för skämt på samhället bekostnad. Att det alltid sker utan några konsekvenser för skämtaren själv är dock inte alltid sant – Jodels samarbete med polisen den här gången kan betyda att skämtet den här gången även slår tillbaka mot 4chan-användaren.

Utanför 4chan pågår samhället helt enkelt som vanligt. Tonen och idévärlden på det anonyma forumet är direkt beroende av att känna sig utanför, bortanför, ovanför resten av samhället. Distansen mellan forumets användare och den riktiga världen är till och med en del av sajtens självbild. 4chananvändare beskriver ofta sig själva som patetiska och vilt porrkonsumerande pojkar som aldrig vågat prata med en flicka, med undantag för när de ropar till mamma att hon ska blanda mer O’boy.

För fem-sex år sedan hade jag gett 4chananvändarna helt rätt i att de rör sig i en annan, för oss vanliga människor okänd värld. Men nu är det inte så längre. Initierade genomgångar av till exempel Aftonbladets Viktor Adolfsson och Erik Carlsson visar att till och med tidningarna, dessa klassiska piltavlor för nätets subversiva flamsklass, börjat anställa folk som fattar hur 4chan fungerar. Snart kommer den kunskapen vara ännu mer representerad i riksmedia och på andra samhällsviktiga nivåer.

Och kanske skymtar här en sorts förklaring till arrogansen i så kallad swatting och 4chans fejkade bombhot mot universitetet i Lund – och varför dess dagar faktiskt kanske är räknade.


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?