1515
Annons

Blogg: Än är allt inte hopplöst förlorat

En ny undersökning har tittat på svenska folkets inställning till en rad konspirationsteorier och vidskepligheter. 404-bloggen ögnar igenom några konstiga frågeställningar och hittar lite välbehövlig uppmuntring. 

Dåliga tider för konspirationsteoretiker.
Dåliga tider för konspirationsteoretiker.Foto:CC BY 2.0 emigh på Flickr

Detta är ett inlägg från 404-bloggen, där Jack Werner skriver om digitala medier, digital kommunikation och källkritik. Följ honom på digital.di.se/404bloggen.


Det har sett mörkt ut på 404-bloggen, sedan den kom igång för en månad sedan.

Främlingsfientliga personer sitter och mäter ålder på flyktingbarn med ett partytricksverktyg, polariseringen mellan de som tror och de som inte tror på konspirationer är gigantisk och vi är psykologiskt hårdkodade att inte bry oss om att något som upprör oss är osant

Det är med andra ord på tiden att vi får lite goda nyheter till livs. Och tänk, just sådana presenterade i dagarna föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF).

Som reaktion på att de ofta får frågan om hur vidskepliga och konspirationstroende svenska folket är, och då lika ofta saknat ett bra svar, har de nämligen låtit Demoskop fråga sin onlinepanel om vad de tror på. Totalt 1 113 svarade på frågorna, och resultatet är ett spännande litet spektra av föreställningar. Läs hela undersökningen här.

Innan vi går in på undersökningens slutsatser bör det nämnas något om dess trovärdighet. För det första vet vi inte hur svarsfrekvensen ser ut (forskaren i vetenskapsteori Christopher Kullenberg har ställt frågan öppet på Twitter men utan att än så länge få något svar), vilket kan betyda att vi inte riktigt vet hur pålitliga siffrorna är. För det andra är, som Rasmus Fleischer påpekar, vissa av frågorna illa ställda vilket betyder att dess svar blir mer eller mindre värdelösa. För det tredje delas de svarande upp i politiska kategorier, men där måste – som Anton Säll framhåller – underlaget vara så litet att det knappast kan vara representativt.

En annan liten brasklapp är att undersökningen är ganska kraftigt färgad av VoF:s närmast militanta motstånd mot allt pseudovetenskapligt – inklusive religion – och oproportionerligt stora irritation på biodynamik och Waldorf.

Att svenska folket inte delar den sistnämnda vreden illustreras tydligt av att hela 39 respektive 47 procent har svarat med en axelryckning på påståenden om biodynamik och Waldorf:

Undersökningen är delad på kors och tvärs, där de svarande redovisas i ålder, utbildningsnivå och partipolitiska sympatier. Kristdemokrater tror på helbrägdagörelse, Miljöpartister på biodynamisk odling, kvinnor tror att spöken finns och män tror att raser finns. Men eftersom dessa skillnader alltså ofta är små ska vi inte fördjupa oss i det.

Hellre vill jag peka på ett par muntra grafer. Siffrorna som går i blåskala nedan har svarat att de i varierande grad instämmer i påståendet till vänster.

Andelen personer som tror att den vetenskapligt belagda globala uppvärmningen, och att den lika vetenskapligt belagt är orsakad av människan, är en lögn är närmast minimal. Det handlar om 4-7 procent. Det här är inte den bild man får av att surfa runt på nätets mörkare sidor. Där ges istället intrycket att allt fler tvivlar på den globala uppvärmningen, att folk genomskådat lögnerna, att ingen bryr sig om vad forskarna säger. Med stöd i denna undersökning kan vi konstatera att så inte är fallet.

Samma intryck ges av hur de svarande reagerade på ett antal, av VoF bedömda som ”vanligt förekommande”, konspirationsteorier. Folk tror helt enkelt inte på dem. Det ska dock nämnas att många av de konspirationsteorier som de svarande fått ta ställning till är de ”ofarliga”, de klassiska gamla teorierna som nuförtiden mest nämns i sitcoms när någon ska framstå som en foliehatt. Påståendena att 9/11 i själva verket var amerikanska regeringens verk, att Estonia i själva verket sänktes medvetet eller att månlandningen arrangerades i en filmstudio är liksom så etablerat foliehattiga att ingen vill ta i dem med tång.

De enda konspirationerna som de svarande får ta ställning till, som jag tycker faktiskt också har någon sorts udd och aktualitet, är följande två.

Lyckligtvis säger klara majoriteter även här att de inte tror på konspirationsteorierna.

VoF-undersökningen är uppdelad i fyra delar, ”Inställning till vetenskap”, ”Konspirationsteorier”, ”Medicin & hälsa” och ”Tro & övernaturlighet”. De två förstnämnda har vi redan ögnat igenom, den sista är ganska harmlös och ärligt talat mest festlig (jag menar, att 19 procent av befolkningen i varierande grad tror på änglar är ju inget annat än gulligt). Det lämnar oss med kategorin ”Medicin & hälsa”.

Det framkommer att en majoritet är skeptiska till E-nummer i maten men tror akupunktur kan vara medicinskt effektivt, förvillelser som jag har svårt att bli upprörd över. Där finns egentligen bara en enda konspiration som är direkt samhällsfarlig – och den säger folket ett rungande nej till.

Min egen, en smula okynniga attityd i texten ovan är lite orättvis, det ska sägas. VoF:s undersökning är intressant och rolig, om än ibland lite väl präglad av föreningens egna käpphästar och med några lite väl löjliga konspirationer bland frågorna. Det hade varit väldigt intressant att istället läsa till exempel hur många av svenskarna som tror på konspirationsteorin att regeringen medvetet försöker skada landet genom sin invandringspolitik, eller att medierna ingår i en sammansvärjning för att hålla vissa sanningar från folket.

Nåja. Det blir kanske nästa år, det.

Den slutliga och viktigaste slutsatsen vi kan dra av dokumentet den här gången är troligen att situationen ändå inte är så bortanför all räddning som en faktagranskare på nätet ibland, i sina mörkaste stunder, kan tro. Folk tror inte på vad som helst, även om vissa försöker ge det intrycket på nätet.


Detta är ett inlägg från 404-bloggen, där Jack Werner skriver om digitala medier, digital kommunikation och källkritik. Följ honom på digital.di.se/404bloggen.


Innehåll från Öhman FonderAnnons

Så kan han lägga tid och fokus på att bli bäst i världen

Olof Kajbjer, mer känd som Olofmeister, är en av världens bästa counter strike-spelare. För att kunna koncentrera sig och lägga tid på träning istället för på pengar tar han hjälp av Öhman Fonders kapitalförvaltning. 

Det började redan i nio-årsåldern. Olof Kajbjers storebror satt och spelade Counter Strike på hemmets enda dator, och precis som småsyskon överallt ville Olof vara med. 

- Så fort min brorsa gick från datorn för att till exempel svara i telefon hoppade jag på datorn. Han var väl inte så glad över det då, men nu tycker han det är rätt kul.

Inte så konstigt, för Olofs spelande har tagit honom rakt in i världseliten, och sedan 2013 har han spelat professionellt på heltid.

- Jag skulle egentligen ha börjat läsa en kurs på universitetet men fick jag frågan om jag ville joina ett lag. På den tiden var inte CS jättestort, men jag tog ett snack med farsan som sa att jag fick ett år på mig för att se vad som skulle hända.

I samma veva tog e-sport som publiksport fart, en turnering i Polen fyllde för första gången en arena med 10 000 åskådare, och Olof kunde efter det första året lugnt konstatera att det här var väl värt att satsa på. Bara ett år senare, 2015, utsågs han till världens bästa spelare.

- Jag har alltid varit tävlingsinriktad. Det spelar ingen roll om det är fotboll eller e-sport, jag gillar att tävla i lag och jag vill bli bäst. Dessutom är Counter Strike så mycket mer än att bara skjuta. Du måste tänka strategiskt, du måste studera dina motståndare och tänka dig in i hur de ser på spelet, något som jag har insett genom åren att jag är ganska bra på.

Men framgången kräver träning. En vanlig dag inleder Olof med en timme på gymmet, för att sedan träna och spela med sina lagkamrater från elva till nitton. 

- De två första timmarna är genomgång med coachen och analytikern, där vi till exempel går igenom nya tekniker, eller vad vi har gjort bra respektive dåligt dagen innan och kan utveckla. Sen spelar vi träningsmatcher ihop fram till nitton, och därefter är det antingen tävling eller individuell träning.

Olofs yrke innebär 200-250 resdagar per år. Det i kombination med de långa träningsdagarna har gjort att han de senaste tre åren har valt att ta hjälp av Öhman Fonders tjänst private clients, kapitalförvaltning för privatpersoner.

- Dels känner jag mig inte helt bekväm med att förvalta mina pengar själv, dels vill jag lägga all min tid och fokus på att spela.

Från början hade han sina pengar hos en annan aktör, men efter att en vän tipsade om Öhman Fonder valde Olof att anlita dem istället.

- Jag gick på ett första möte med Jimi och tyckte att han kändes trygg och genuin, och att han förstod min sida. Och så har det fortsatt, han tar sig tid och efter alla samtal med honom förstår jag mig dessutom på den världen mer än tidigare. Så jag är väldigt nöjd.

- Jag älskar att tävla, men nu tar jag semester. Det ska bli skönt med sommarlov!

Läs mer om Öhmans kapitalförvaltning här 

 

Mer från Öhman Fonder

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Öhman Fonder och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?