1515

Blocketkopian tar in 1,6 miljarder – Northzone och GP Bullhound investerar

Den spanska second hand-sajten Wallapop, som backas av svenska investeringsbolagen GP Bullhound, Northzone och VNV Global, tar in 157 miljoner euro, motsvarande närmare 1,6 miljarder kronor.

Joakim Dal från GP Bullhound.
Joakim Dal från GP Bullhound.

Wallapop är en plattform för försäljning av andrahandsvaror som hittills lanserats på den spanska, franska och engelska marknaden.

Precis som svenska Blocket eller Tradera kan man sälja sina plagg eller prylar vidare till nya ägare, för en mer cirkulär konsumtion. 

Joakim Dal, partner på GP Bullhound tror framgången bakom plattformen är en växande acceptans för att köpa varor som någon använt innan.

”I dag kan man skapa en större trovärdighet på de olika marknadsplatserna genom att bygga upp en profil, inte som tidigare när det bara var en chatruta eller ett telefonnummer med en anonym person på andra sidan. Nu kan du bygga en mer fyllig profil som gör att det blir kul att shoppa andrahand. Det skapar en relation, du får en story med ditt köp”, förklarar Joakim Dal.

Att fler vänder blicken till andrahandsmarknaden är tydligt.

Wallapop är i dag värderat till nära 7 miljarder kronor och tar nu alltså in investeringar till ett värde av 1,6 miljarder.

Rundan leds av Korelya Capital, backat Sydkoreas ledande internetföretag Naver. Deltar gör även Accel, Insight Venture Partners, 14W, GP Bullhound and Northzone.

Att Joakim Dal och GP Bullhound valt att investera i bolaget grundar sig i vad de tror är framtiden.

”Det är en 'movement' som vi är superintresserade av att backa, vi tror att det här är framtiden som man kommer göra affärer på. Hållbarhet är en viktig del, men även att bygga upp en berättelse kring hållbarheten, en story”, säger Joakim Dal.

Kommer Wallapop inta den svenska marknaden och konkurrera med Blocket?

”Nej, Wallapop kommer inte till Sverige i närtid. Närmaste året kommer fokuset vara att göra transaktioner enklare då covid ställer till med nya utmaningar med kund till kund, så möjliggöra transaktioner och att leverera varorna utan att behöva träffa varandra”, förklarar Joakim Dal och fortsätter:

”Vi ser även att allt fler mindre företagare och näringsidkare som kan försörja sig genom att sälja på de här marknadsplatserna. Det är någonting som vi vill stödja. Småföretagare och mindre näringsidkare som förlorat sina jobb och som nu hitta ett sätt att få fart på sin ekonomi igen. Det är någonting som vi är passionerade i att stödja.”

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?