1515

Blocket om Facebooks intåg: Vi står för kvalitet

Schibsteds vinstmaskin Blocket får snart en resursstark konkurrent i Sverige när Facebook tågar in. "Blocket tar nu en tydligare position gentemot våra konkurrenter som en kvalitetsspelare", säger vd Jan Prokopec till Di Digital.

Blockets vd Jan Prokopec. Foto: Jack Mikrut.
Blockets vd Jan Prokopec. Foto: Jack Mikrut.Foto:Jack Mikrut.

Facebooks köp- och säljplattform Marketplace kommer inom de närmsta veckorna att lanseras i Sverige och 16 andra europeiska länder, vilket Di Digital kunde berätta under måndagen.

Läs mer: Nu sjösätter Facebook sin Blocket-dödare i Sverige

När Facebook Marketplace lanserade i USA förra hösten skakade den digitala marknadsplatsen Ebay till på börsen, och aktien har därefter undepresterat jämfört med Nasdaq kompositindex.

I Sverige heter marknadsledaren sedan många år Blocket. Förra året gjorde bolaget en vinst på 471 miljoner kronor, vilket var mer än hälften av omsättningen. 

Läs även: ”Vinstfesten kan vara över för Blocket”

Blockets vd Jan Prokopec är inte överraskad över att Facebook ger sig in på den svenska marknaden, skriver han i ett mail till Di Digital där han förklarar hur Sveriges största radannonssajt ska mota konkurrensen från Mark Zuckerbergs sociala nätverk.

Han framhåller att Blocket har 20 års erfarenhet av begagnathandel online i Sverige och att ägarbolaget Schibsteds globala techteam ger understöd.

"Det ger oss kompetens och kraft att utveckla våra produkter snabbt och effektivt. Just den lokala kännedomen tillsammans med det starka varumärket och marknadsplatsens enorma effektivitet är några av Blockets styrkor", skriver han.

"Samtidigt tror vi att begagnathandeln överlag kommer att växa de närmaste åren. Fler aktörer på den marknaden tror vi kan bidra till det. Området kommer med all säkerhet att expandera."

Jan Prokopec ser ett antal fördelar för Blocket jämfört med konkurrenterna. Han lyfter fram att 60 procent av varorna säljs inom en vecka, att alla annonser granskas och att Blocket har en betalmetod för att skicka pengar.

"Blocket tar nu en tydligare position gentemot våra konkurrenter som en kvalitetsspelare, en marknadsplats dit man vänder sig för att köpa och sälja varor av lite högre kvalitet och värde än det utbud som kännetecknar gratisspelarna."

Radannonserna på Facebook Marketplace är till skillnad från Blockets avgiftsfria. Men Jan Prokopec har inga planer på att ändra affärsmodellen:

"Den bidrar till att upprätthålla en hög kvalitet på varorna som utannonseras, till skillnad från de avgiftsfria tjänsterna som till stor del innehåller prylar av lägre kvalitet. För vår målgrupp är effektivitet, trygghet, kvalitet och smarta kringtjänster värt att betala för. Det är fördelar som vi tror säkerställer att vi bibehåller vår position som nummer ett."

 Ser ni att Blockets vinstmarginal kommer att hålla i sig?
"Vi ser ljust på framtiden med bra utvecklingspotential i flertalet intäktsströmmar. Just nu fokuserar vi bland annat på att driva nysatsningen på jobb och att utveckla kraftfulla och effektiva reklamprodukter för våra företagskunder."


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?