Annons

”Blocket för uthyrning” köper brittisk konkurrent

Delningstjänsten Hygglo växer snabbt men väntar fortfarande på det stora genombrottet. Nu går man samman med sin brittiska konkurrent Fat Lama och siktar på att expandera i Europa.

Hygglos grundare: Henrik Fräsén, Axel Hellström och Ola Degerfors.
Hygglos grundare: Henrik Fräsén, Axel Hellström och Ola Degerfors.

”Det här tagit längre tid än vi trodde. Men vi tror fortfarande att delning av prylar kommer bli en stor och viktig marknad”, säger Hygglos vd Ola Degerfors.

Sju år har hunnit passera sedan han och kompanjonerna Henrik Fräsén och Axel Hellström grundade Hygglo med ambitionen att bygga ett slags Blocket för uthyrning av verktyg och andra prylar. Idén låg i tiden då, som nu, och grundarna tänkte att den stora utmaningen skulle vara att få uthyrare att våga ta risken och lägga ut sina prylar. 

”Men det visade sig vara tvärtom. Det svåraste är att ändra användarnas vanor. Många känner till Hygglo och vill använda tjänsten, men det blir ändå inte av”, säger Ola Degerfors.

Någon omedelbar succé har det inte blivit. Men tillväxten är ändå skaplig. Appen finns i dag i både Sverige och Norge, har 35.000 uthyrare, 80.000 produkter och 350.000 användare som registrerat sig med bank-id.

I fjol steg omsättningen med 84 procent till knappt 7 miljoner kronor. 

”Vi hyrde ut saker för 57 Mkr i Sverige och Norge i fjol. Men vår omsättning baseras ju på vår avgift som är knappt 20 procent i snitt”, förklarar Ola Degerfors.

Förlusten var i stort sett oförändrad kring 5 Mkr under 2021. 

”Vi spår en tillväxt på cirka 40 procent i år”, säger vd:n.

Var går Hygglo bäst?

”I storstadsområden där folk bor nära varandra. Under pandemin var det främst verktyg för trädgårdsarbete och hemmafix som gällde. Nu går det bättre för partytält, dj-utrustning och annat som används vid sociala sammankomster.”

Hur lockar ni fler användare?

”Mycket handlar om att ta bort orosmoln. Vi erbjuder exempelvis försäkringar utan självrisk om något skulle gå sönder. Vi gör allt vi kan för att användarna ska ge omdömen till nya uthyrare.”

Totalt har Hygglo tagit in cirka 25 Mkr i riskkapital sedan starten. Största externa investerare är Schibsted, som även äger Blocket. Mediejätten har investerat i bolaget sedan 2016 och äger idag drygt 20 procent av Hygglo. Även impact-investeraren Norrsken har köpt in sig sedan start.

Senaste rundan var 2020 då bolaget värderades till cirka 200 Mkr, enligt Ola Degerfors.

”Jag tror vi är värda mer än så idag”, säger han.

Nytt riskkapital måste in de kommande 12 månaderna, helst från både Schibsted och flera europeiska riskkapitalbolag, uppger Ola Degerfors.

Men under tiden vill Hygglo expandera internationellt. 

Och man gör det delvis genom att gå samman med sin något mindre brittiska konkurrent Fat Lama. Ola Degerfors vill inte kommentera detaljerna i affären, men det mesta tyder på att betalningen sker främst med egna aktier. 

Enligt Ola Degerfors kompletterar Hygglo och Fat Lama varandra. 

”Vi har en stor variation i vårt erbjudande och är bra på det. Fat Lama är bra på riskhantering verifieringsteknik. Nu slår vi ihop vår kunskap och vår teknologi och siktar på att expandera i Europa”, säger han. 

Schibsteds investeringschef Richard Sandenskog är positiv till affären och säger sig vilja fortsätta satsa på bolaget framöver.

”Vi ser fram emot att fortsätta jobba med Ola och styrelsen de kommande åren med att skala bolaget i Europa. Vi tycker också att bolaget är perfekt positionerat inför framtidens förändrade konsumtionsmönster där tillgång till saker är viktigare än ägande”, säger han.

 

 

Innehåll från M-FilesAnnons

M-Files eliminerar risken för mänskliga dokumenthanteringsfel

Dokumenthantering är en central del av de flesta företags verksamheter, men att organisera stora mängder information kan vara en utmaning och hindra bolag från att arbeta effektivt.

– Digital hantering av våra dokument har gett en förbättrad produktivitet och ökad efterlevnad av standarder och regler, säger ansvarig på AQ Group.

Dokumenthantering utgör en viktig del av verksamheten för de flesta företag, oavsett storlek och bransch. Man hanterar och organiserar dagligen dokument, filer och data – och i takt med att dokumenthanteringssystemen blir alltmer avancerade kan företag effektivisera sina processer och rutiner ordentligt. Den finska dokumenthanteringsmarknaden har länge dominerats av M-Files. Nu har de expanderat i Norden och växer stadigt i Sverige, inte minst inom tillverkandeindustrin och Professional services.

Sticker ut på marknaden

Anders Edlund, säljchef Norden, berättar att det som gör att M-Files sticker ut på marknaden är att lösningen inte arbetar med traditionella mappstrukturer utan länkar information till användarna baserat på innehåll. 

– Det handlar om vad något är, inte var det finns lagrat. Detta kopplas i sin tur till ett avancerat workflow och en samarbetsplattform för externa parter, säger han.

Genom att samla all dokumentation på ett ställe och skapa en enhetlig vy av företagets dokumentation kan företag enkelt leta efter, hitta och använda informationen de behöver utan att behöva söka i flera olika system.

– Våra lösningar möjliggör också automatisering av manuella arbetsuppgifter, vilket eliminerar risken för mänskliga fel och sparar tid och resurser som annars skulle ha använts på administrativa uppgifter. Våra lösningar är dessutom möjliga att integrera med befintliga system, vilket sparar både tid och pengar eftersom det inte krävs några extra investeringar i hårdvara eller mjukvara.

Så här fungerar M-Files, läs mer 

En pålitlig partner

M-Files har visat sig vara en pålitlig partner för flera företag som vill förbättra sin produktivitet. Några av dessa är teknikföretaget Sinch och medicintekniska företaget Getinge. 

– Getinge och Sinch är bolag med mycket höga krav på sin informationshantering. Vid ett införande av den här omfattningen finns det alltid unika förutsättningar och krav som behöver hanteras. Här är vi särskilt stolta över att kunna erbjuda en smidig och säker digital plattform som kan öka produktiviteten och göra stor skillnad i vardagen, inte minst genom att information blir enklare att hitta och använda, säger Anders Edlund.

Ett annat exempel är verkstadsföretaget AQ Group, som har använt M-Files för att hantera sina stora mängder dokument och optimera dokumenthanteringsprocesserna inom organisationen. 

– Vi har lyckats uppnå både en enhetlig dokumentationsvy och fullständig överensstämmelse med olika standarder och regler. M-Files har också möjliggjort automatisering av våra manuella arbetsuppgifter, vilket har lett till minskad risk för mänskliga fel och förbättrad effektivitet, säger ansvarig projektledare på AQ Group.

Även finländarnas stamnätsbolag Fingrid Oyj har kunnat uppnå fullständig efterlevnad av olika standarder och regler med hjälp av M-Files, vilket enligt bolagets Communications and Information Management Manager har varit viktigt för deras verksamhet. Dessutom har teknikkonsultföretaget IKM Ocean Design och det ledande stål- och metallföretaget SSAB med hjälp av M-Files kunnat automatisera manuella arbetsuppgifter och förbättra efterlevnaden av olika standarder och regelverk.

– Traditionella dokumenthanteringssystem uppfyllde inte våra verksamhetskrav. Vi ville ha en modern, ny strategi för informationshantering som kunde erbjuda användarna nya digitala funktioner och verkliga fördelar för deras dagliga arbete, konstaterar projektansvarig på Fingrid Oyj.

Läs mer om M-Files erbjudande här 

Mer från M-Files

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med M-Files och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera