1515

Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

SEB och Nordea investerar tiotals miljoner kronor när R3, ett bankkonsortium för blockkedjeteknik, tar in närmare en miljard kronor. Tekniken, som ligger till grund för bitcoin, lovar att göra internationella transaktioner snabbare och billigare. 

David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, ansvarar för bankens investering i R3.
David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, ansvarar för bankens investering i R3.Foto:Amanda Lindgren

R3, det internationella konsortiet för blockkedjeteknik, tar in 930 miljoner kronor i riskkapital. Rundan utgör de första två delarna i en trestegsprocess. Investeringen beskrivs som den största någonsin i blockkedjeteknik. 

“R3 har visat att den kollaborativa modellen är framgångsrik när det gäller att driva innovation av finansiella tjänster på en nivå som aldrig tidigare skådats”, säger David E. Rutter, vd för R3.

Kapitalet ska användas till att påskynda den tekniska utvecklingen och utöka antalet strategiska partnerskap inför lanseringen av en rad nya finansiella produkter. Satsningen kretsar kring Corda, R3:s plattform för transaktioner med hjälp av distribuerade digitala liggare, en teknik besläktad med blockchain, som är grunden till hur kryptovalutan bitcoin skickas mellan användare. (Strikt räknat är R3 inte blockchain.)

Läs mer: Ny rekordnivå för Bitcoin – handlas över 2100 dollar

Går allt väl blir Corda ett internationellt nav för snabba, billiga överföringar av allt från valuta- och aktieaffärer till kontraktsskrivningar för affärer över landsgränser.

Huvudsakliga investerare är SBI Group, Bank of America Merrill Lynch, HSBC, Singapore-fonden Temasek och it-jätten Intel. Andra stora investerare är ING, Banco Bradesco, Itaú Unibanco S.A., Natixis, Barclays, UBS och Wells Fargo.

Även R3:s tre nordiska medlemmar, SEB, Nordea och Danske Bank, är med och investerar tiotals miljoner kronor, enligt uppgift. SEB går exempelvis in med cirka 20 miljoner kronor, enligt uppgift till Di Digital. 

”Jag kan bekräfta SEB är med i denna investeringsrunda”, säger David Sonnek, chef för bankens riskkapitalbolag SEB Ventures, utan att vilja nämna summan.

Läs mer: SEB satsar 100-tals miljoner på fintech-bolag

Enligt David Sonnek deltar SEB främst i kapitalrundan för att banken har nytta av samarbetet. 

”Den primära avkastningen kommer från lärandet och deltagandet i de gemensamma projekten. Det finns en intäktsmodell för R3, men det kommer ta väldigt lång tid innan den går igång”, säger han.

Foto:
Kristian Gårder, en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, föreläste vid Di:s fintech-konferens i oktober i fjol.

Kristian Gårder, en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, uttryckte i oktober i fjol oro för att bråk om patenträtter riskerade att skjuta processen i sank. Vissa R3-medlemmar hade då i hemlighet sökt patent på vissa tjänster som byggde på blockchain-teknik. 

”De problemen är nu lösta. Man har lyckats samlas kring idén om att nätverkseffekten som är kärnan i tekniken. Det går inte att skapa den på egen hand”, säger Kristian Gårder idag.

Läs mer: Patentbråk hotar storbankernas blockchain-satsning

Han betonar även att SEB ser det som glädjande att R3 och Corda utvecklats till en öppen plattform vars medlemmar växt från 9 till 85 på två år. Han menar att svenska tjänster som Swish och Bank-id visar hur öppna system maximerar kundnyttan. 

Sista steget i kapitalrundan öppnas nu för övriga R3-medlemmar, samt icke-institutionella investerare som inte är med på R3-tåget, senare i år.


Om R3, Corda och blockchain

SEB var en av de partners som grundade R3 i september 2015. Merparten av världens internationella storbanker är idag med i projektet som redan innan miljardinvesteringen kostat 100-tals miljoner kronor.

R3 sysselsätter idag 110 heltidsanställda medarbetare som servar 85 internationella banker och myndigheter på sex kontinenter. Samarbetet stöds vidare av cirka 2000 tekniska- finansiella- och juridiska experter som jobbar på medlemsbolagen. Här ingår allt från banker och centralbanker, till clearinghus, börser, myndigheter och it-jättar. 

Läs mer: Toyota satsar på bitcoin-teknik för nästa generations bilar

R3:s tekniska arkitekter möts regelbundet för att bygga plattformen Corda som ska utgöra navet i en rad nya finansiella tjänster. Med Corda ska banker billigt, säkert och snabbt överföra pengar och andra värdehandlingar över hela världen. Allt dokumenteras i en digital liggare som sparas på alla datorer i kedjan.

Den banbrytande blockchain-tekniken förknippades tidigare främst med kryptovalutan bitcoin. Men på senare år har den seglat upp som en metod för att revolutionerna den globala finansmarknaden. R3 bygger på blockchain. Men strikt räknat är det inte samma teknik. Gemensamt för båda är användandet av distribuerade digitala liggare.

Fotnot: David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, talar vid Dagens Industris konferens Fintech den 4 oktober, 2017.


Innehåll från JetshopAnnons

Composable Commerce är svaret på en kundresa i förändring

Den globala e-handeln utvecklas i extrem fart. Medan det öppnar för spännande möjligheter innebär det också en komplex utmaning för många e-handelsaktörer, inte minst eftersom kundens väg genom kundresan tenderar att förändras minst lika fort.

– Det gäller att ständigt vara redo att ställa om för att möta sina kunder på bästa sätt, vare sig det är via sociala medier eller via live-shopping, som exempel på viktiga orderkanaler, säger Rikard Andersson, kommersiell chef Jetshop.

Med nära två decenniers erfarenhet från e-handeln och dess skiftande premisser har SaaS-leverantören Jetshop samlat på sig en mängd värdefulla insikter kring hur branschen utvecklas. Rikard berättar att en viktig lärdom har varit att de som vill ligga i täten vad gäller konkurrenskraft behöver vara genuint nyfikna, våga testa och sedan ta datadrivna beslut.

– Det innebär i högsta grad att våga prova nya system och att ge sin organisation rätt verktyg för att hålla en hög takt. Ett sådant experimentellt tankesätt kräver dock rätt ramverk och flexibla lösningar för att slå väl ut. Då kan man inte fortfarande arbeta utifrån ett one-stop-shop-koncept genom klumpiga legacysystem, konstaterar han. Dessa monoliter saknar den flexibilitet och snabbrörlighet som krävs för att genomföra de förändringar som är nödvändiga för att fortsätta utveckla sin affär i en ständigt föränderligt klimat.

API-baserad arkitektur

Rikard rekommenderar istället att arbeta utifrån en flexibel, API-baserad arkitektur och att satsa på så kallad Composable Commerce. Med detta koncept är aktörer och varumärken inte längre bundna till monolitiska applikationssviter, utan kan arbeta flexibelt och byta ut de delar som inte uppfyller kraven. Detta kan gälla exempelvis funktionalitet kring personalisering, prisoptimering eller kampanj- och lojalitetshantering.

– Composable Commerce handlar om att ge varumärken och återförsäljare flexibiliteten och verktygen för att smidigt utöka sin handelslösning, verksamhet och tillväxt baserat på affärskrav och strategi. Att man kan komponera sin lösning efter just de system som bäst löser många affärskritiska utmaningar och skapar de bästa kundupplevelserna.

Framtidssäkrar verksamheten

Genom att anamma dessa flexibla, fristående moduler i en helhetsstruktur via API:er kan e-handlare implementera sin egen digitala handelsteknologistack och därmed definiera exakt hur frontend-upplevelsen ser ut och hur verksamheten fungerar på backend.

Således lägger verksamheten grunden för den snabbrörlighet som krävs för att man ska kunna leverera innovativa upplevelser i snabbhet och skala och skilja sig i en allt hårdare konkurrens.

– Detta är ett oerhört effektivt sätt att framtidssäkra sin verksamhet. Moderna lösningar består av kraftfulla applikationer som kommunicerar med varandra genom välformulerade API:er. Det gäller därför att bygga sin lösning på en teknisk bas som möjliggör flexibilitet och att man utökar funktionaliteten genom att byta ut enskilda komponenter istället för hela lösningar. Detta är anledningen till att vi byggt Jetshop Commerce som en API- och molnbaserad SaaS-plattform för e-handlare, som alltid körs på senaste versionen med senaste tekniken.

Jetshop Commerce är en helt headless och API-driven lösning, vilket öppnar upp för att skapa design och funktionalitet som är helt anpassade efter kundens behov och önskemål. Tack vare ett vidsträckt ekosystem av partners ger Jetshop därmed sina kunder möjlighet att välja de lösningar som passar bäst i just deras e-handel, lite som att bygga Lego.

– Vi är Nordens största SaaS-företag inom digital handel och det är en position vi har nått genom att vara lyhörda för e-handlarna och deras behov. Det tänker vi fortsätta med; vi vill spela en aktiv roll vad gäller att hjälpa våra kunder att utveckla sina onlineaffärer och nå sina mål, avslutar Rikard.

Läs mer om Jetshops lösningar för e-handel här 

Lär mer om Composable Commerce 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Jetshop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?