1515

Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

SEB och Nordea investerar tiotals miljoner kronor när R3, ett bankkonsortium för blockkedjeteknik, tar in närmare en miljard kronor. Tekniken, som ligger till grund för bitcoin, lovar att göra internationella transaktioner snabbare och billigare. 

David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, ansvarar för bankens investering i R3.
David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, ansvarar för bankens investering i R3.Foto:Amanda Lindgren

R3, det internationella konsortiet för blockkedjeteknik, tar in 930 miljoner kronor i riskkapital. Rundan utgör de första två delarna i en trestegsprocess. Investeringen beskrivs som den största någonsin i blockkedjeteknik. 

“R3 har visat att den kollaborativa modellen är framgångsrik när det gäller att driva innovation av finansiella tjänster på en nivå som aldrig tidigare skådats”, säger David E. Rutter, vd för R3.

Kapitalet ska användas till att påskynda den tekniska utvecklingen och utöka antalet strategiska partnerskap inför lanseringen av en rad nya finansiella produkter. Satsningen kretsar kring Corda, R3:s plattform för transaktioner med hjälp av distribuerade digitala liggare, en teknik besläktad med blockchain, som är grunden till hur kryptovalutan bitcoin skickas mellan användare. (Strikt räknat är R3 inte blockchain.)

Läs mer: Ny rekordnivå för Bitcoin – handlas över 2100 dollar

Går allt väl blir Corda ett internationellt nav för snabba, billiga överföringar av allt från valuta- och aktieaffärer till kontraktsskrivningar för affärer över landsgränser.

Huvudsakliga investerare är SBI Group, Bank of America Merrill Lynch, HSBC, Singapore-fonden Temasek och it-jätten Intel. Andra stora investerare är ING, Banco Bradesco, Itaú Unibanco S.A., Natixis, Barclays, UBS och Wells Fargo.

Även R3:s tre nordiska medlemmar, SEB, Nordea och Danske Bank, är med och investerar tiotals miljoner kronor, enligt uppgift. SEB går exempelvis in med cirka 20 miljoner kronor, enligt uppgift till Di Digital. 

”Jag kan bekräfta SEB är med i denna investeringsrunda”, säger David Sonnek, chef för bankens riskkapitalbolag SEB Ventures, utan att vilja nämna summan.

Läs mer: SEB satsar 100-tals miljoner på fintech-bolag

Enligt David Sonnek deltar SEB främst i kapitalrundan för att banken har nytta av samarbetet. 

”Den primära avkastningen kommer från lärandet och deltagandet i de gemensamma projekten. Det finns en intäktsmodell för R3, men det kommer ta väldigt lång tid innan den går igång”, säger han.

Foto:
Kristian Gårder, en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, föreläste vid Di:s fintech-konferens i oktober i fjol.

Kristian Gårder, en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, uttryckte i oktober i fjol oro för att bråk om patenträtter riskerade att skjuta processen i sank. Vissa R3-medlemmar hade då i hemlighet sökt patent på vissa tjänster som byggde på blockchain-teknik. 

”De problemen är nu lösta. Man har lyckats samlas kring idén om att nätverkseffekten som är kärnan i tekniken. Det går inte att skapa den på egen hand”, säger Kristian Gårder idag.

Läs mer: Patentbråk hotar storbankernas blockchain-satsning

Han betonar även att SEB ser det som glädjande att R3 och Corda utvecklats till en öppen plattform vars medlemmar växt från 9 till 85 på två år. Han menar att svenska tjänster som Swish och Bank-id visar hur öppna system maximerar kundnyttan. 

Sista steget i kapitalrundan öppnas nu för övriga R3-medlemmar, samt icke-institutionella investerare som inte är med på R3-tåget, senare i år.


Om R3, Corda och blockchain

SEB var en av de partners som grundade R3 i september 2015. Merparten av världens internationella storbanker är idag med i projektet som redan innan miljardinvesteringen kostat 100-tals miljoner kronor.

R3 sysselsätter idag 110 heltidsanställda medarbetare som servar 85 internationella banker och myndigheter på sex kontinenter. Samarbetet stöds vidare av cirka 2000 tekniska- finansiella- och juridiska experter som jobbar på medlemsbolagen. Här ingår allt från banker och centralbanker, till clearinghus, börser, myndigheter och it-jättar. 

Läs mer: Toyota satsar på bitcoin-teknik för nästa generations bilar

R3:s tekniska arkitekter möts regelbundet för att bygga plattformen Corda som ska utgöra navet i en rad nya finansiella tjänster. Med Corda ska banker billigt, säkert och snabbt överföra pengar och andra värdehandlingar över hela världen. Allt dokumenteras i en digital liggare som sparas på alla datorer i kedjan.

Den banbrytande blockchain-tekniken förknippades tidigare främst med kryptovalutan bitcoin. Men på senare år har den seglat upp som en metod för att revolutionerna den globala finansmarknaden. R3 bygger på blockchain. Men strikt räknat är det inte samma teknik. Gemensamt för båda är användandet av distribuerade digitala liggare.

Fotnot: David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, talar vid Dagens Industris konferens Fintech den 4 oktober, 2017.


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?