1515
Annons

Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar

SEB och Nordea investerar tiotals miljoner kronor när R3, ett bankkonsortium för blockkedjeteknik, tar in närmare en miljard kronor. Tekniken, som ligger till grund för bitcoin, lovar att göra internationella transaktioner snabbare och billigare. 

David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, ansvarar för bankens investering i R3.
David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, ansvarar för bankens investering i R3.Foto:Amanda Lindgren

R3, det internationella konsortiet för blockkedjeteknik, tar in 930 miljoner kronor i riskkapital. Rundan utgör de första två delarna i en trestegsprocess. Investeringen beskrivs som den största någonsin i blockkedjeteknik. 

“R3 har visat att den kollaborativa modellen är framgångsrik när det gäller att driva innovation av finansiella tjänster på en nivå som aldrig tidigare skådats”, säger David E. Rutter, vd för R3.

Kapitalet ska användas till att påskynda den tekniska utvecklingen och utöka antalet strategiska partnerskap inför lanseringen av en rad nya finansiella produkter. Satsningen kretsar kring Corda, R3:s plattform för transaktioner med hjälp av distribuerade digitala liggare, en teknik besläktad med blockchain, som är grunden till hur kryptovalutan bitcoin skickas mellan användare. (Strikt räknat är R3 inte blockchain.)

Läs mer: Ny rekordnivå för Bitcoin – handlas över 2100 dollar

Går allt väl blir Corda ett internationellt nav för snabba, billiga överföringar av allt från valuta- och aktieaffärer till kontraktsskrivningar för affärer över landsgränser.

Huvudsakliga investerare är SBI Group, Bank of America Merrill Lynch, HSBC, Singapore-fonden Temasek och it-jätten Intel. Andra stora investerare är ING, Banco Bradesco, Itaú Unibanco S.A., Natixis, Barclays, UBS och Wells Fargo.

Även R3:s tre nordiska medlemmar, SEB, Nordea och Danske Bank, är med och investerar tiotals miljoner kronor, enligt uppgift. SEB går exempelvis in med cirka 20 miljoner kronor, enligt uppgift till Di Digital. 

”Jag kan bekräfta SEB är med i denna investeringsrunda”, säger David Sonnek, chef för bankens riskkapitalbolag SEB Ventures, utan att vilja nämna summan.

Läs mer: SEB satsar 100-tals miljoner på fintech-bolag

Enligt David Sonnek deltar SEB främst i kapitalrundan för att banken har nytta av samarbetet. 

”Den primära avkastningen kommer från lärandet och deltagandet i de gemensamma projekten. Det finns en intäktsmodell för R3, men det kommer ta väldigt lång tid innan den går igång”, säger han.

Foto:
Kristian Gårder, en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, föreläste vid Di:s fintech-konferens i oktober i fjol.

Kristian Gårder, en av SEB:s representanter i R3:s styrgrupp, uttryckte i oktober i fjol oro för att bråk om patenträtter riskerade att skjuta processen i sank. Vissa R3-medlemmar hade då i hemlighet sökt patent på vissa tjänster som byggde på blockchain-teknik. 

”De problemen är nu lösta. Man har lyckats samlas kring idén om att nätverkseffekten som är kärnan i tekniken. Det går inte att skapa den på egen hand”, säger Kristian Gårder idag.

Läs mer: Patentbråk hotar storbankernas blockchain-satsning

Han betonar även att SEB ser det som glädjande att R3 och Corda utvecklats till en öppen plattform vars medlemmar växt från 9 till 85 på två år. Han menar att svenska tjänster som Swish och Bank-id visar hur öppna system maximerar kundnyttan. 

Sista steget i kapitalrundan öppnas nu för övriga R3-medlemmar, samt icke-institutionella investerare som inte är med på R3-tåget, senare i år.


Om R3, Corda och blockchain

SEB var en av de partners som grundade R3 i september 2015. Merparten av världens internationella storbanker är idag med i projektet som redan innan miljardinvesteringen kostat 100-tals miljoner kronor.

R3 sysselsätter idag 110 heltidsanställda medarbetare som servar 85 internationella banker och myndigheter på sex kontinenter. Samarbetet stöds vidare av cirka 2000 tekniska- finansiella- och juridiska experter som jobbar på medlemsbolagen. Här ingår allt från banker och centralbanker, till clearinghus, börser, myndigheter och it-jättar. 

Läs mer: Toyota satsar på bitcoin-teknik för nästa generations bilar

R3:s tekniska arkitekter möts regelbundet för att bygga plattformen Corda som ska utgöra navet i en rad nya finansiella tjänster. Med Corda ska banker billigt, säkert och snabbt överföra pengar och andra värdehandlingar över hela världen. Allt dokumenteras i en digital liggare som sparas på alla datorer i kedjan.

Den banbrytande blockchain-tekniken förknippades tidigare främst med kryptovalutan bitcoin. Men på senare år har den seglat upp som en metod för att revolutionerna den globala finansmarknaden. R3 bygger på blockchain. Men strikt räknat är det inte samma teknik. Gemensamt för båda är användandet av distribuerade digitala liggare.

Fotnot: David Sonnek, chef för SEB:s riskkapitalbolag SEB Ventures, talar vid Dagens Industris konferens Fintech den 4 oktober, 2017.


Innehåll från DinteroAnnons

Nu blir betalningstransaktioner ännu enklare

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.
‍Dinteros grundare Daro Navaratnam.

‍Dinteros grundare Daro Navaratnam hittade en brist i betalningsmarknaden. Med en unik och kundcentrerad strategi förvandlade han bristen till en framgångssaga. Nu gör Dintero betalningstransaktioner ännu enklare för företag.

Tech-företaget Dintero har haft en kraftig tillväxt ända sedan starten. I januari 2021, efter bara tre års verksamhet, värdesattes bolaget till 200 miljoner kronor. Sedan dess har marknadsvärdet fortsatt att öka. 

Dintero har sin bas i Daros erfarenhet från det första företag han byggde – Dsafe. I kombination med en klar företagsfilosofi och en bra idé, visste han att han var något riktigt unikt på spåren. 

– Vi såg att de minsta kunderna betalar ganska mycket för sina betalningslösningar i jämförelse med stora aktörer och tänkte att så bör det inte vara, säger Daro Navaratnam. 

Målet med Dintero var därför att ta bort komplexiteten i betalningsbranschen. Daro föresatte sig att utveckla en användarvänlig och flexibel betallösning för att skapa ett rimligare alternativ för små och medelstora företag. För kunderna har skillnaden blivit markant – Dintero erbjuder stor flexibilitet, men också en samlad plats för alla behov och funktioner. 

I starten var det bara två anställda, Daro och Frode Aannevik, som idag är Chief Technology Officer (CTO) i Dintero.

– Vi fokuserar väldigt mycket på att skaffa en förståelse för kundernas behov, speciellt vad gäller små- och medelstora företag. Det är helt essentiellt att lyssna på kunderna för att förstå vilka utmaningar de har och hur vi kan lösa deras unika behov på ett bra sätt med teknologi, konstaterar Frode.  

En sak i synnerhet var uppenbar: 

– Att bygga en långsiktig, förtroendebaserad relation med kunderna betyder väldigt mycket mer än kortsiktig försäljning. 

Läs mer om Dintero  

Fick licens från finansinspektionen

‍Denna grundfilosofi har företaget fortfarande, fyra år senare och många kunder rikare. Idag har Dintero 16 anställda som arbetar med utveckling och försäljning. I november i fjol nådde företaget en ny milstolpe – då de fick sin licens beviljad hos norska finansinspektionen. 

– Detta var ett stort erkännande som möjliggör för oss att förenkla kundernas betalningsresa ytterligare, säger Magnus Gleditsch, som är Growth Manager hos Dintero.

Företaget fortsätter att kontinuerligt utveckla och förbereda betalningslösningar anpassade för omnikanal och vidareutvecklar ständigt för att göra livet enklare för sina kunder.

– Vårt mål är sund växt framför snabb tillväxt. Vi ska alltid leverera det vi har lovat våra kunder och följa upp med goda råd och support, avslutar Magnus. 

Se hur enkelt det är att komma igång med Dintero 

Mer från Dintero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dintero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?