Annons

Björn Ulvaeus köper Schulmans och Widells poddföretag

Björn Ulvaeus, Conni Jonsson och Universal Music köper poddföretaget Perfect Day Media. Grundarna Amanda Schulman och Hannah Widell stannar kvar i bolaget, som nu siktar på att bli marknadsledande i Europa.

”Vi skulle inte göra den här affären om det inte var en bra affär”, säger Amanda Schulman till Di.

Foto:Alexandra Bengtsson/Pierre Björk
Abba-legendaren Björn Ulvaeus.
Abba-legendaren Björn Ulvaeus.Foto:Alexandra Bengtsson
Från vänster: Perfect Day Medias vd Karolina Roslund, grundarna Amanda Schulman och Hannah Widell samt Per Sundin, vd på Pophouse.Foto:Pierre Björk
EQT-grundaren Conni Jonsson.
EQT-grundaren Conni Jonsson.Foto:Alexandra Bengtsson

Perfect Day Media har genom åren producerat succéartade poddar som ”Alex & Sigge”, ”Fredagspodden” och ”When We Were Kings”. 

Nu säljer grundarna företaget till Pophouse, som ägs av Abba-legendaren Björn Ulvaeus, EQT-grundaren Conni Jonsson och Universal Music. Syftet med förvärvet är att göra Perfect Day till Europas ledande podcastproducent. 

Pophouse äger bland annat nöjesanläggningen Cirkus, Abba Hotell och restaurang Hasselbacken, som alla tre är belägna på Djurgården i Stockholm.

Amanda Schulman och Hannah Widell har fram till nu ägt 40 procent vardera av Perfect Day Media. När Di når Amanda Schulman vill hon inte avslöja köpesumman:

”Vi skulle inte göra den här affären om det inte var en bra affär. Det är det enda jag kan säga, tyvärr.”

Varför säljer ni företaget just nu?

”Vi är otroligt förälskade i Pophouse och Per Sundin. De är villiga att ta Perfect Day till nästa nivå, och det är dags för det. Branschen är mogen och det är svårt att ta bolaget vidare med två privatpersoner som ägare. Det var precis den här injektionen vi behövde”, säger Amanda Schulman.

Perfect Day Medias intäkter har legat runt 40 Mkr under de tre senaste räkenskapsåren. Till följd av bolagets misslyckade satsning på skönhetssalonger tvingades man till en nedskrivning på 44 Mkr 2019, vilket resulterade i en förlust på drygt 42 Mkr. De röda siffrorna har dock bytts ut mot svarta – i fjol gjorde Perfect Day Media en marginell vinst på drygt 350 000 kronor.  Enligt Amanda Schulman lyckades man rädda företaget genom att satsa allt på kärnverksamheten: Poddar.

Ni har några tuffa år bakom er som ni sedan lyckades vända – kan ni andas ut nu?

”Det är klart att det är så, men samtidigt är det här livet som entreprenör. När man genererar vinst känns det ännu bättre när man har varit med om det andra. Som entreprenör kan man inte bara säga upp sig när det går dåligt. Man får kämpa hela vägen in i kaklet”, säger Amanda Schulman.

Hur jobbigt var det runt 2019?

”Det var skittufft. Framför allt är det väldigt tråkigt att hamna i ett läge där man måste rädda ett bolag istället för att föra det framåt. Alla säger att man som entreprenör lär sig mycket av sådana perioder, och det är verkligen sant.”

Per Sundin, vd på Pophouse, kommenterar förvärvet i ett uttalande:

”Perfect Day har en enastående position på en marknad i exploderande tillväxt. De har testat sig fram till ett recept som verkligen fungerar för att generera nya lyssnarsuccéer och sedan kommersialisera dessa.”

Den tidigare Universal Music-chefen fortsätter:

”Perfect Day står nu i startgroparna för att expandera till tre nya marknader i Europa, samtidigt som man kommer lansera nya satsningar i Sverige, på bland annat drama”, säger Per Sundin.

Grundarna Amanda Schulman och Hannah Widell, liksom vd:n Karolina Roslund och finanschefen Tove Barkestad, stannar kvar i bolaget efter överlåtelsen.

”Det (bolaget, reds. anm) kommer inte förändras särskilt mycket, förutom att vi nu kan ta del av allt som Pophouse har att erbjuda”, säger Amanda Schulman till Di.

Innehåll från ExopenAnnons

Bli datadriven och effektiv med nästa generations FP&A-verktyg

Med över 20 års erfarenhet av Finansiell Planering och Analys (FP&A) har Exopen samlat all sin kunskap samt de senaste trenderna på marknaden och byggt nästa generations FP&A-verktyg. 

En molnbaserad plattform med färdiga systemintegrationer där användaren får allt för verksamhetsstyrning i ett lättanvänt verktyg som effektiviserar budget- och prognosprocessen.

– 3:e generationens FP&A-verktyg använder den senaste teknologin för att erbjuda heltäckande funktionalitet på ett användarvänligt sätt som gör organisationen mer datadriven och effektiv, säger Fredrik Landberg, CEO på Exopen 

I en snabb och föränderlig värld behöver ekonomichefer kunna vara snabbfotade samtidigt som de behöver kunna hantera stora datamängder. Det behöver gå snabbt att ta fram rapporter och insiktsfulla analyser för åtgärd, samt ha förmågan att lägga en ny prognos på ett par timmar när läget plötsligt ändras. Det är här behovet av att effektivisera den finansiella planeringen och analyser kommer in i bilden – vilket nu blivit en konkurrensfördel. 

– Nya generationens verktyg har modern funktionalitet så som scenariohantering, top-down simuleringar, avancerad analys, drivare i flera dimensioner och arbetsflöden som ger stora möjligheter för samarbete för hela organisationen. Dessa verktyg är tillgängliga med snabb och effektiv onboarding och med minimal insats från din organisation, säger Fredrik och fortsätter: 

– Med användarvänlig design kan man enkelt justera sin process och arbetssätt utan dyr konsultation – äkta self-service. 

Första, andra och tredje generationens FP&A-verktyg

Fredrik menar att skillnaden mellan de olika generationerna är väldigt tydlig. 

– Den första generationen FP&A-verktyg var revolutionerade när de först kom, men krävde en extremt stor investering med flera månaders implementation, dyr förvaltning som dessutom också krävde mycket hög teknisk kunskap från användarna, säger han och fortsätter:

– Den andra generationen går att implementera i molnet, men är ej molnbaserade (ej Cloud Native) och kräver ett relativt komplicerat implementationsprojekt. Dessa system kräver liksom första generationens system, hög teknisk kunskap eller dyra konsulter för att modifiera och förvalta lösningen, ofta med begränsad flexibilitet och funktionalitet. Dessutom har de ofta inte öppna interface och kräver därför många konsulttimmar för att få kompatibla med analysverktyg som tex Power BI. 

Den tredje generationen FP&A-verktyg är med användarvänliga gränssnitt och flexibel funktionalitet tillgänglig för företag att arbeta mer effektivt och datadrivet. Fördelen är att dessa verktyg inte kostar i närheten lika mycket samtidigt som de erbjuder öppna interface mot analysverktyg tex Power BI för en komplett Business Intelligence lösning. 

Många drar sig för att byta budgetverktyg 

Fredrik upplever att företag kan dra sig för att byta system då en vanlig missuppfattning är att onboardingprocessen och implementationen av ett nytt system tar lång tid och kraft från organisationen, vilket inte stämmer med tredje generationens verktyg. 

– Vi har lyckats få avancerad funktionalitet tillgänglig på ett användarvänligt sätt och lätt att implementera. Du får ett planeringsverktyg som effektiviserar och skapar en datadriven organisation, avslutar Fredrik. 

Läs mer om Exopen här!  

Mer från Exopen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exopen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera