Hoppa till innehållet

Annons

Björn Ulvaeus in i nytt internationellt poddbolag

Björn Ulvaeus Pophouse blir huvudägare i Pod X med sikte på att bli en internationell poddjätte. Inom ett par år förväntas poddlyssnande och annonsintäkter fördubblas.
”Vi hoppas kunna göra ett femtiotal investeringar i 10–15 länder under de närmaste fem åren”, säger Pod X vd Staffan Rosell. 

Från vänster: Pophouse-delägaren Björn Ulvaeus och Staffan Rosell, vd på PodX.
Från vänster: Pophouse-delägaren Björn Ulvaeus och Staffan Rosell, vd på PodX.
Patrick Svensk, grundare av PodX.
Patrick Svensk, grundare av PodX.Foto: Markus Crepin
Fredrik Said, grundare av PodX.Foto: Markus Crepin
Staffan Rosell, grundare och vd på PodX.
Staffan Rosell, grundare och vd på PodX.Foto: Markus Crepin

Underhållningsföretaget Pophouse ägs av Abba-legendaren Björn Ulvaeus, Universal Music och EQT-grundaren Conni Jonsson. De är bland annat verksamma inom musik och liveunderhållning och storsatsar nu på poddar. Sommaren 2021 köpte Pophouse upp poddproducenten Perfect Day och nu går de in och blir storägare i det nya podcastbolaget Pod X Group.  

Podcastområdet växer så det knakar. Om man frågar Pod X vd Staffan Rosell är ljud och innehåll nyckeln till framtiden. 

”Vi ser att ljudkonsumtion växer i mycket hög takt, alla människor springer omkring med ett par hörlurar och lyssnar på någonting. När det gäller podcast är det en enormt stor tillväxt globalt där man ser att lyssnande och reklampengar kommer att flyttas till podcast från andra medier och kommer fördubblas under de närmsta åren”, säger han till Di.

”Det finns gott om duktiga innehållskreatörer med stor potential att kommersialisera och utveckla”, säger Johan Lagerlöf, investeringschef på Pophouse, i ett pressmeddelande.

Grundarna av Pod X är de tre tunga medieprofilerna Staffan Rosell, Patrick Svensk och Fredrik Said. Tillsammans har de erfarenhet från ljudbranschen med podcastsatsningar och tv- och filmproduktion. Deras mål är att konsolidera branschen och investera i små poddbolag som skapar eget innehåll och egna podcasts för att bygga värde och tillväxt över tid. 

”Just nu pratar vi med poddbolag för att höra om de vill vara med i Pod X-familjen och bli en del av det vi hoppas ska bli Europas ledande podcastkollektiv om ett antal år med de bästa kreatörerna från hela världen”, säger Staffan Rosell. 

Pod X vill inte uppge hur stor investering Pophouse går in med men berättar att de blir majoritetsägare. Näst största ägarna är de tre grundarna. Med 15 anställda i ett tiotal länder och huvudkontor i Stockholm kan Pod X hitta nya poddbolag över hela världen.

”Vi kan den svenska mediemarknaden bra, men vi behöver anställda i ett antal länder för att verkligen vara örat mot marken och hitta de bästa podcasttalangerna på respektive marknad. Vi hoppas kunna göra ett femtiotal investeringar i 10–15 länder under de närmaste fem åren”, säger han. 

Responsen från bolagen har visat sig vara väldigt positiv berättar Staffan Rosell.

”Små podcastentreprenörer blir väldigt glada och överraskade att någon vill investera i bolagen och i branschen. Många har byggt sina bolag från början och klarat sig med små medel och skapat någonting. Nu känner dem att de får bekräftelse när någon ser att de har byggt något bra och vill investera i deras verksamhet”, säger han.

Framöver är Pod X plan att entreprenörerna som bolaget investerar i ska få möjlighet att återinvestera i poddjätten vilket innebär att Pod X till stor del kommer ägas av podcastkreatörerna.

”Det kommer bli ett kollektivt ägt podcastbolag på internationell nivå.” 

Innehåll från RemotionAnnons

”Remotion är en kraft som förändrar marknaden”

I en tid då digitalisering och artificiell intelligens förändrar affärslandskapet, har tre framstående företag beslutat att gå samman för att bli en innovativ kraft som levererar tjänster för digital transformation. Remotion, Recoordinate och Digiview har nu blivit en enhet under namnet Remotion, med ambitionen att leda marknaden inom digitala lösningar och agila arbetssätt.

Artificiell intelligens driver på behovet för företag att anpassa sina organisationer och processer till digitaliseringens tempo för att uppnå tillväxt och resultat. Tidigare har man arbetat produktorienterat, men nu ligger ett större fokus på kund och värdedriven transformation. För att möta både sina kunders och deras kunders nya behov har Remotion, Recoordinate och Digivew valt att gå samman under varumärket Remotion. Genom denna sammanslagning kommer de att integrerat erbjuda hela den digitala portfölj som företag behöver för att säkerställa en framtidssäker verksamhet.

Lyfter kundupplevelsen

Remotion har sedan starten 2016 haft sin kärna i affären och erbjudit tjänster inom digitalisering, management consulting och omnikanalspersonalisering medan Recoordinate har varit en pionjär inom digital affärsutveckling, agila transformationer och AI-drivna lösningar. Digiview, å andra sidan, har varit experter på traditionella medieinköp, innehållsskapande, strategi, artificiell intelligens och digital analys. Per Willebrand, tidigare vd för Remotion, ser sammanslagningen som en möjlighet att ta kundupplevelsen till en ny nivå. 

– Detta är inte bara en sammanslagning av tre företag; det är en fusion av visioner, kompetenser och ambitioner. I stället för att gå till flera olika byråer samlar vi allt på samma ställe och erbjuder en helhet som ser till allt från way of working till AI och digitalisering. Vi är nu redo att stödja våra kunder på varje steg av deras digitala resa, förklarar han.

En holistisk strategi

Axel Rinaldo, tidigare vd för Recoordinate och nu vid rodret för nya Remotion, uttrycker sin entusiasm över sammanslagningen. Han förklarar att det tidigare samarbetet mellan Recoordinate och Digiview fokuserade på att optimera kundbasen och marknadsföringsstrategier, och att de med Remotion i mixen nu kan erbjuda en mer holistisk strategi och helhetsbild till sina kunder.

– Vi insåg att genom att kombinera våra resurser kan vi erbjuda mer än bara summan av våra delar. Vi kan hjälpa företag att fullt ut omfamna den digitala eran och tillsammans kan vi erbjuda en helhetslösning som tidigare varit otänkbar. Vi är inte bara här för att förändra spelreglerna, utan för att skriva om dem helt och hållet, säger han.

Nya möjligheter

Kunderna har redan börjat upptäcka fördelarna med denna sammanslagning och ser som vi de uppenbara synergierna som ger nya möjligheter i projekten som nu finns tillgängliga för dem.

– De ser hur vi kompletterar varandra utan överlappningar och att vi med vår stora kompetensbas och moderna teknik kan leverera ännu större värde till dem. Jag tror att kunderna inser att kundupplevelse driver tillväxt och att de då behöver extern expertis inom alla de tjänsteområden som vi levererar, avslutar Axel Rinaldo.

Om Remotion

Vi är den ledande konsultbyrån specialiserad på att knäcka koden för våra kunders tillväxt. Genom en integrerad strategi som kombinerar människor, processer, teknologi, AI och data, bygger vi våra kunders förmågor som hjälper dem att vinna slaget om kunden - både nu och i framtiden. Vi levererar en ny kundupplevelse för våra kunders kunder genom att kombinera performance marketing med skalbar tekniska plattformar och nya innovativa arbetssätt.

Extern länk: Läs mer på remotion.se  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Remotion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera