1515
Annons

Bitcoinpriset rusar: ”Ingen är säker på att priset ska vara på den här nivån”

Närapå dagligen har bitcoinkursen slagit rekord i vår. Men någon tydlig orsak till uppgången ser inte forskaren Jonathan Jogenfors, som snarare ser en växande bubbla.

Jonathan Jogenfors är doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet.
Jonathan Jogenfors är doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet.

Miljarderna strömmar in i bitcoin. På ett år har det sammanlagda värdet på den kontroversiella kryptovalutan ökat med motsvarande 260 miljarder kronor till drygt 320 miljarder kronor.  Det kan jämföras med börsvärdet på klädjätten H&M som ligger på 375 miljarder kronor.

Den senaste tiden har kursuppgången accelererat. Sedan slutet av mars har bitcoin stigit med över 150 procent till drygt 2 600 dollar. För ett år sedan låg kursen kring 450 dollar.

Läs mer: Han tjänar miljoner på riskkapitalisternas bitcoin-miss

”Många misstänker att bitcoin är övervärderat och det kan få ned priset ganska fort. Ingen känner sig säker på att priset ska vara 2 600 dollar”, säger Jonathan Jogenfors som är doktorand vid institutionen för Systemteknik vid Linköpings universitet och forskar om bland annat blockkedjor.

I internationell media har ett antal orsaker till kursuppgången lyfts fram. Bland annat ett tilltagande intresse från kinesiska investerare, att bitcoin godkänts som betalmedel i Japan liksom krisen för betalningsväsendet i Venezuela.

Jonathan Jogenfors bedömer även att oro kring Donald Trumps makttillträde liksom Brexit kan ha spelat in. Dessutom har en strid inom bitcoin-samfundet kring blockkedjans storlek lugnat ned sig.

"Men inbördeskriget är inte löst, så det är nog mer vapenstillestånd än fred. Den lilla skillnaden i hur debatten förs kanske inte motiverar den stora kursrusningen som har skett.”

Han ser ingen tydlig enskild orsak som motiverar den markanta kursuppgången sedan slutet av mars.

”Bitcoinvärlden är splittrad och det går att handla anonymt utan att redogöra varför man handlar.”

För en tid sedan nådde en bitcoin paritet med ett uns guld. Sedan dess har bitcoinpriset stuckit ifrån guldet, som många oroliga investerare traditionellt satsar på.

"Sedan bubblan 2013 har bitcoin fått mer legitimitet. Folk söker sig dit därför att det ses som en teknisk stabil valuta. Dessutom är bitcoin ett komplement till börsen eftersom de ofta rör sig i olika riktningar.”

Jonathan Jogenfors är inne på att uppgången kan vara en bubbla.

”Jag skulle säga att det är en bubbla som riskerar att blåsas upp för att sedan spricka. Bitcoin går i cykler. Den stora uppgången 2013 berodde egentligen inte på någonting särskilt. Då föll kursen 70 procent. Så det kan gå ganska fort.”

Det pratas mer om bitcoin nu än tidigare. Och inte bara på grund av uppgången. 

"Just nu kanske många hör ordet bitcoin, till exempel i samband med it-attacken nyligen där hackare ville ha betalt i valutan. När bitcoin får uppmärksamhet så vill folk testa att investera.”

Men det är ett tveeggat svärd. Historiskt har bitcoinkursen varit känslig för rykten och nyheter.

”Sett till andra valutor är bitcoin fortfarande litet. Därför kan en nyhet, rykten eller någon förändring få en stor påverkan.”

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:


Innehåll från AccountorAnnons

Accountor: ”Stark koppling mellan digitalisering och kundnöjdhet”

”Digitalisering är viktigt för fördjupade kundrelationer” menar Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor.
”Digitalisering är viktigt för fördjupade kundrelationer” menar Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor.

Historiskt har redovisning varit ett analogt fält, med papper och pärmar som givna inslag i arbetsprocessen. De senaste åren har det dock skett en snabb förändring med digitalisering som motor. I utvecklingens framkant ligger redovisningsbyrån Accountor, som kan visa på vinster som jämnare kvalitet och nöjdare kunder.

Företag som outsourcar ekonomihanteringen till Accountor krokar arm med en byrå som inte bara hakat på det här med digitalisering, utan som har det som grund för hela verksamheten.

– Jag sa vid något tillfälle att vi ska bli redovisningsbranschens Spotify, vilket har stannat kvar hos många av våra medarbetare. Det jag menade med det påståendet är att Spotify har förändrat och förbättrat musikbranschen i grunden genom digitalisering, och det är just detta vi gör – fast inom redovisning, bokföring och lön, säger Magnus Högvall, vd på Accountor. 

Robotar ger ökad kvalitet

Accountor har varit på väg mot en digitaliserad verksamhet under en längre tid, men det senaste året har företaget tagit stora kliv. I dag är många av processerna kopplade till ekonomihanteringen delvis automatiserade. 

– Våra konsulter använder bland annat robotar för repetitiva arbetsmoment där det finns kvalitetsrisker. Gör man ett visst moment av transaktionskaraktär många gånger kan det ske misstag. När den här processen är automatiserad höjer det kvaliteten och lassar arbetsbörda från konsulterna, som får mer tid för rådgivning, säger Magnus Högvall. 

Digitalisering = nöjdare kunder

Att använda digitalisering som ett verktyg för att fördjupa kundrelationer är ett viktigt inslag i Accountors filosofi, berättar Cecilia Drugge, head of process improvement. 

– Vi ser en stark koppling mellan digitalisering, ökad kvalitet och långsiktiga kundrelationer. Under vår senaste kundundersökning blev detta särskilt tydligt. Sedan vi digitaliserat fler processer i lönearbetet är kunderna mer nöjda och mer benägna att rekommendera oss till affärsbekanta eller vänner, säger Cecilia Drugge. 

Hon beskriver digitaliseringsresan som ett normaltillstånd för Accountor – att digitalisera för att skapa mervärde för kunderna är inte något företaget gör vid ett tillfälle, för att sedan vara redo för framtiden. Magnus Högvall håller med, och pekar på en stark utveckling inom AI och maskinlärning som kommer att kräva nya kliv framåt.

– Vi är uppmärksamma på vad som händer på marknaden och ödmjuka inför att det inte går att förutse exakt hur allting kommer att utvecklas. Men vi tror att det kommer hända mycket som gör det lättare för företag att fokusera på sin kärnverksamhet och driva business. Och där i bakgrunden ska vi finnas och hjälpa till, säger Magnus Högvall.

Läs mer om Accountors tjänster här. 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?