1515

Bitcoinkursen knäckte KNC Miner – ansöker om konkurs

Först halverades personalstyrkan. Sedan kom två stämningar i Stockholms tingsrätt. Nu ansöker bitcoinbrytaren KNC Miner om konkurs. Ett fyrtiotal anställda drabbas.

Sam Cole, vd för KNC Miner.
Sam Cole, vd för KNC Miner.

Drygt 220 miljoner kronor i riskkapital räckte inte. Bitcoinkursen tog knäcken på KNC Miner.

”Om priset hade varit högre och våra kostnader lägre skulle vi ha klarat oss. Just nu kan vi inte påverka dessa saker”, säger KNC Miners vd Sam Cole kort efter konkursbeskedet.

Beslutet om KNC Miners konkurs togs under eftermiddagen, uppger konkursförvaltaren Nils Åberg för Di Digital.

Våra investerare är inte glada

Bolaget har i dag 20 anställda i Stockholm, men ansvarar också för datahallar i Boden där man har brutit bitcoin för egen vinning. Där påverkas 13 eller 14 heltidsanställda samt ett antal deltidsarbetare och konsulter, uppger bolaget.

Läs mer: Bitcoinbrytarnas dolda skattgömma

”Alla behåller sina jobb just nu. Vad som händer om några veckor kan jag inte säga. Alla har informerats om konkursen”‚ säger Sam Cole.

Bland valutabrytarbolagets ägare finns riskkapitalbolagen Creandum, GP Bullhound och Accel Partners. I fjol deltog samtliga i en nyemission värd 125 miljoner kronor.

Sammantaget har KNC Miner tagit in över 220 miljoner kronor i riskkapital, enligt Nordic Tech List

”Vi har talat med en majoritet av ägarna och sa att detta var en möjlighet”‚ säger Sam Cole.

Konkursförvaltaren Nils Åberg ser en försäljning av bolaget som huvudalternativet just nu.

”Huvudspåret är att säkerställa den produktion som just nu pågår. Planen är att man ska fortsätta verksamheten och ambitionen är att det kan bidra till en bra lösning hos en ny tagare”, säger han.

Den 10 juli väntas bitcoinbrytningens lönsamhet minska eftersom produktionstakten sänks. Kranen till den nya valutan dras åt något. Tilldelningen av nya enheter blir då 1 800 per dag, till skillnad från dagens 3 600.

Nils Åberg bekräftar att intäkterna från bitcoinbrytning väntas minska i ”tidig sommar”, men att KNC Miners verksamhet är i drift en tid till.

”Huvudspår är en fortsatt drift under en tidsperiod, med efterföljande försäljning av verksamheten", säger han.

Läs mer: Storbankerna sluter upp bakom blockkedjan

Att bitcoinkranen dras åt skulle slå hårt mot KNC Miner, enligt Sam Cole.

”Det ligger i de flestas bästa intresse att ansöka om konkurs”, säger han.

I april friades KNC Miner i tingsrätten efter att ha anklagats för falska löften om leveransdatum och icke-fungerande maskiner. Samma dag som domen föll stämdes KNC Miner dock på nytt, denna gång på närmare 23 miljoner kronor, för att ha levererat brytningsmaskiner som inte levt upp till förväntan.

KNC Miner nådde över en halv miljard kronor i omsättning under 2014. I februari lät man dock tolv anställda lämna bitcoinbolaget.

Det ligger i de flestas bästa intresse att ansöka om konkurs

Det motsvarade drygt hälften av den dåvarande personalstyrkan, bekräftar Sam Cole i dag.

”Med oss handlade det om att åka till månen eller ingenstans. Vi siktade aldrig på att bygga ett medelstort företag. Våra investerare är inte glada, men de förstår situationen.”

Riskkapitaljätten Creandum stämmer in i svansången på sin webbplats.

”Att misslyckas är hårt och skoningslöst, men det är ibland oundvikligt när grundare och investerarna siktar mot stjärnorna”, skriver bolaget i ett uttalande.

Läs även: Kommentar: Nonsensförklaringar om KNC Miner-konkursen


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?