1515
Annons

Bitcoinbrytning på Island drar snart mer energi än landets hushåll

Antalet datacenter som bryter kryptovalutor har ökat dramatiskt på Island. I år kan den energitörstiga sektorns elkonsumtion gå om landets hushåll. 

Det geotermiska energikraftverket i Grindavik på Island.
Det geotermiska energikraftverket i Grindavik på Island.Foto:Egill Bjarnason

Det är Johann Snorri Sigurgbergsson på energibolaget HS Orka som i en intervju med BBC flaggar för att bitcoinrytarnas snabba etableringstakt på Island är på väg att rita om landets energikarta. 

Under de senaste åren har Island, med en befolkning på omkring 340 000 personer, sett en dramatisk ökning av antalet nya datacenter, som dras till landet tack vare det svala klimatet och den stora tillgången på förnybar termisk energi. Och intresset för att slå upp nya datacenter för bitcoinbrytning är långt ifrån mättad. 

Läs mer: Så har bitcoinbrytningen blivit Bodens nya guldgruva 

”Om alla dessa projekt blir verklighet kommer vi inte ha tillräckligt med energi till dem”, säger Johann Snorri Sigurgbergsson till BBC.  

Enligt Johann Snorri Sigurgbergssons beräkningar kommer datacenter som sysslar med bitcoinbrytning konsumera omkring 840 gigawatt-timmar vilket kan jämföras med de omkring 700 gigwatt-timmar som Island hushåll konsumerar varje år. 

”Vad vi ser nu är en näst intill exponentiell tillväxt i datacenternas energikonsumtion”, säger Johann Snorri Sigurgbergsson till BBC. 

Det är dock inte bara på Island som intresset för att etablera datacenter för brytning av kryptovalutor är stort. Di Digital har tidigare rapporterat om flera bolag som nyligen etablerat sig i svenska Boden. 

Läs mer: Bitcoinbrytaren: ”Vi satsar 100 miljoner dollar på Boden” 

SÅ HUR GÅR BRYTNINGEN TILL:

Både bolag och privatpersoner som vill bryta kryptovalutor behöver:

1. en plats som har ett fläktsystem för att kyla ner datorerna som bryter
2. datorer vars enda uppgift är att bryta
3. en specialdesignad hårdvara, Asic för bitcoin eller ett grafikkort (GPU) för andra kryptvalutor
4. en mjukvara för att bryta
5. ett säkert nätverk som ger dig bra uppkoppling
6. god tillgång till billig el eftersom brytningen är högintensiv.


Innehåll från Indicate meAnnons

Verktyget som lyfter kundtjänsterna

Företagens kundtjänster lyfts ofta fram som den viktigaste kontaktytan mot kunderna. Men i verkligheten saknas ofta verktygen för att ge kundtjänstmedarbetarna rätt information och förutsättningar. Det fick Lina Bjelkmar att starta Indicate me, vars verktyg redan hjälpt många företag att öka kundnöjdheten och få mer motiverade anställda.

”Problemet många kundtjänster brottas med är att de jobbar i silos, att de har många olika system att hantera och att det ofta är svårt att visualisera resultat och effekter. Vi såg att med vårt verktyg kunde vi hjälpa kundtjänstmedarbetarna att få mer information och själva lösa fler ärenden. De kunde leda sig själva i större utsträckning”, säger Lina Bjelkmar, grundare och VD för Indicate me.

Sedan starten 2017 har det gått fort för svenska SaaS-bolaget. Med en tillväxttakt på nära 40 procent och en lönsamhet på närmare 20 visar man alla tecken på att vara ett bolag att räkna med. När Lina Bjelkmar tar fram listan över nya kunder det senaste året märks trettiotalet välkända företag. Och fler är på ingång.

”Det känns fantastiskt att vi kan växa så mycket men ändå vara lönsamma. I år har vi en vision att dubbla organisationen samtidigt som vi också ska utökas till att finnas i fler länder. Många uppskattar det enkla i verktyget, att det samlar all information och visualiserar den i en dashboard för medarbetarna i kundtjänsten. De får direkt informationen de behöver om kundnöjdhet, effektivitet eller produktivitet och får själva möjligheten att ändra det som behövs”, säger Lina Bjelkmar.

Trots att digitaliseringen tagit stora steg framåt de senaste åren så är det fortfarande inte ovanligt med svårförståeliga och oengagerande exceldokument för att följa upp kundtjänsternas arbete. Eller så har man så många system att det är svårt att överblicka all information.

”Nyckeln är att varje medarbetare har tillgång till rätt information i realtid och själv har möjlighet att fatta beslut. Det frigör också en hel del tid från cheferna. Istället för att sammanställa statistik och ta fram rapporter kan de fokusera på att hjälpa sina medarbetare att utvecklas”, säger Lina Bjelkmar.

För de flesta av företagen som använder Indicate me’s verktyg syns det mätbara resultat snabbt, ofta inom bara några månader. Inte sällan handlar det om ökade kundnöjdhetssiffror på mellan 20-40%.

”Det gör oss väldigt glada. Kan vårt verktyg både skapa ökad kundnöjdhet och engagerade kundtjänstmedarbetare så har vi verkligen lyckats. Företags kundtjänst är verkligen en helt avgörande kontaktyta och förtjänar de bästa verktygen och medarbetarna”, säger Lina Bjelkmar.

Läs mer om Indicate me här  

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Indicate me och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?