1515

Bitcoinbrytarnas dolda skattgömma

Det omtalade bitcoinbolaget KnC Miner gick med förlust i fjol. Även i år väntas stora investeringskostnader. Men vad som inte syns i bokföringen är att bolaget byggt upp ett dolt lager av tiotusentals bitcoin. “Vi behåller så mycket vi kan själva”, säger Sam Cole, vd för KnC Miner. 

Sam Cole är vd på KnC Miner
Sam Cole är vd på KnC MinerFoto:Dagens Industri

KnC Miner omsatte i fjol 640 miljoner kronor men gick med 30 miljoner kronor i förlust. Anledningen var framför allt en större avskrivning av värdet på bolagets chip.

Men vad som inte syns i KnC Miners bokslut är att bolaget sitter på en dold skattgömma. 

På grund av att Skatteverket ännu inte har någon metod för att redovisa värdet av bitcoin står inget om dessa tillgångar i KnC Miners bokslut. Där är KnC:s bitcointillgångar värderade till noll kronor. Men det är inte marknadsvärdet.

“Om vi hade kunnat rapportera in marknadsvärdet på våra bitcoin hade det sett annorlunda ut”, säger Sam Cole, vd för KnC Miner.

Vi säljer bara det vi måste sälja för att täcka våra kostnader. Resten behåller vi.

Hur många bitcoin som finns i bolagets skattkistor varierar från dag till dag. Sam Cole uppskattar att bolaget just nu har någonstans mellan 10 000 och 30 000 bitcoin i lager, motsvarande ett värde på 20 till 60 miljoner kronor. 

“Om vi skulle sälja alla bitcoin som vi får fram skulle det ha en negativ påverkan på priset. Det ligger inte i vårt intresse att sänka priset så vi behåller så mycket vi kan själva”, säger Sam Cole.

Bolaget arbetar nu tillsammans med sina revisorer för att hitta ett sätt att värdera bolagets bitcointillgångar. Förhoppningen är att under året hitta en lösning på det angenäma problemet. 

“Vi är ett bitcoinföretag, vi tror på bitcoin. Vi säljer bara det vi måste sälja för att täcka våra kostnader. Resten behåller vi”, säger Sam Saatchi, finanschef på KnC.

KnC Miner har nu två datahallar i Boden och planerar för en tredje, antingen i Boden eller i norra Finland. Med mer effektiva chip kommer den nya hallen både till storlek, men främst vad gäller kapacitet, att vara avsevärt mycket effektivare än de två tidigare.

“Våra nya 16-nanometers chip ger åtta gånger mer processorkraft till samma kostnad som de tidigare”, säger Sam Cole. 

Det innebär i klartext att KnC kan bryta mer bitcoin än tidigare, som i sin tur kan fylla på skattkammaren ytterligare.

Priset på bitcoin har det senaste året fallit från 600 till 250 dollar. Sam Cole ser dock inte ett fortsatt prisfall som ett problem för bolaget.

“När priset går ned stänger de minst lönsamma bitcoingrävarna av sina maskiner. Det gör att vi får en större andel av nya bitcoin, så det jämnar ut sig”, säger Sam Cole. 

Läs även: Hajpade bitcoinbrytare bommade vinsten


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?