1515

Bitcoin upp med över 30 procent på en vecka

Kryptovalutan Bitcoin har fått ny luft under vingarna efter förra veckans dipp under 30.000-dollarsstrecket. Experter tror att uppgången delvis drivs av en shortsqueeze i valutan.

Foto:Bloomberg Creative Photos

Under det senaste dygnet ligger toppnoteringen för Bitcoin på över 39.500 dollar enligt Coindesk, vilket kan jämföras med att den handlades på nivåer kring 29.500 dollar så sent som i förra veckan.

Vijay Ayyar, affärsutvecklingschef på kryptobörsen Luno, säger till CNBC att investerarna uppenbarligen sett ett köpläge kring 30.000 dollar, i kombination med att det förmodligen uppstått en så kallad shortsqueeze när blankare varit tvungna att lösa sina korta positioner, vilket i sin tur förstärkt uppgången ytterligare.

”Jag tror att vidden i uppgången förmodligen drivits på av blankningarna”, säger han tilll tv-kanalen.

Teslas grundare Elon Musk, Twitters vd Jack Dorsey och ARK Invests vd Cathie Wood talade också nyligen på den i krypotovärlden uppmärksammade mässan ”The B-Word”, där Elon Musk bland annat sa att Tesla inom kort förmodligen kommer att börja acceptera Bitcoin som betalmedel igen.

CNBC rapporterar också att Amazon avser att knyta en kryptovalutaexpert till sitt team för betalningslösningar, och e-handelsjätten uppger i ett uttalande att man är intresserad av att undersöka vad införandet av en kryptovaluta skulle kunna innebära för Amazon.

Alex Brammer på kryptobrytaren Luxor Mining uppger samtidigt att vissa av de farhågor som kringgärdat kryptobrytningen, exempelvis att den är väldigt energikrävande, har ”börjat att avta”.


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder. – Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus. 

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR. 

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar. 

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?